AJANS KAMU - ÖZEL HABER

2018 Nisan ayında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamuda çalışan yüz binlerce işçi kadroya alındı. Kadronun KHK ile bir anda açıklanması sendikalar başta olmak üzere, işçi kesimini de hayli şaşırtmıştı. Kadronun Meclis çatısı altından çıkarılması beklenirken, KHK ile verilmesi bazı önemli hak kayıpları sebep oldu.

Sendikal Haklardan Mahrum Kaldılar

KHK ile kadroya geçen işçilerin sendikal üyeliklerinin toplu sözleşme sürecine kadar askıda tutulması, çalışanların sosyal ve sendikal haklardan mahrum olmasına sebep oldu. Sendikaların etkisiz eleman durumuna düşürülmesine sendikalar bile anlam veremedi.

Kazanılan Davalardan Feragat Ettiler

Taşerondayken geriye dönük alacaklarına binaen hukuki süreç başlatan, uzunca bir süre de karar aşamasında bekletilen davaların bir çoğu kazanılmışken, KHK ile kadroya geçme koşulları arasında ''Geriye Dönük Açılan Davalardan Feragat Etmek'' koşulu öne sürülerek, şartlı kadroya geçiş sağlandı. Davalarından feragat eden işçiler, kazandıkları davaları geri çekerek, avukatlık ücretlerini de ceplerinden ödeyerek hak kaybına uğradılar.

Toplu Sözleşme Süreci Çok Yakında Başlayacak

2018 Nisan ayından itibaren, toplu sözleşmeden mahrum edilen 4 D'li işçiler 2020 Ekim ayında yapılması planlanan Toplu İş Sözleşmesi (TİS)'e dahil edilmeyi bekliyor. Bu anlamda her gün kurdukları sosyal platformlar üzerinden yetkililere sesini duyurmaya çalışan işçiler, toplu sözleşmenin bir an evvel başlamasını temenni ediyor. 

Yüzdelik Dilim ve Ek Zam Talebi

Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesi son günlerde gündemden düşmeyen yüzdelik dilim düzenlemesi ve ek zam talepleri karşılanırsa, işçilerin hak kayıpları iade edilmiş olacak. 

İşçiler Enflasyondan Olumsuz Etkilendi

Nisan 2018'den bu yana Yüksek Hakem Kurulu (YHK) kararlarına bağlı şekilde %4+4 şeklinde yıllık maaş zammı alan işçiler, yüksek enflasyondan olumsuz etkilendiler. 4 D'li işçiler seslerini duyurmak için yoğun çaba sarfetseler de çözüm noktasında daha ilk günlerden bu yana toplu sözleşme masası işaret edildi.

TİS'e Dahil Olacaklar mı?

Koronavirüs nedeniyle Resmi Gazetede yayınlanan toplu sözleşme görüşmelerinin ertelenmesine ilişkin kararın ardından, gözler Ağustos ayına çevrildi. Diğer işçiler için ise daha önce açıklanan 31 Ekim tarihinde toplu sözleşme görüşmelerinin başlaması bekleniyor. Eğer süreç bu şekilde işlerse 4 D'li Kadrolu işçiler de, toplu sözleşmeye dahil edilerek, tüm sosyal ve sendikal haklardan yararlanacaklar. 

Masada Hangi Konular Var?

Toplu Sözleşme gündeminde yeni yıl zamları ile birlikte çalışanların tediye ikramiyelerinin artışı olacak. Diğer bir beklenti ise eğitim tutarlarının oranlarının yükseltilmesi. Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde yapılan 75 TL'lik ödemenin yükseltilmesi. Masaya yatırılması beklenen bir diğer konu ise tayin hakkı. Bunların yanısıra önemli konulardan biri de kadroya alınan işçilerin beklentisi maaşlarının en azından, en düşük memur maaşı kadar yükseltilmesi. Sendikal haklar nezdinde diğer konular ise özlük hakları, çocuk yardımı miktarı, yakacak parası, yol parası gibi haklarında arttırım yapılarak uygulanması bulunuyor.

İş Kolu Belirlenecek

YHK kararlarına istinaden kadroya alınan işçilerin, sendikalı olabilmesi, çalışanların görev tanımlarına göre hangi sendikada, hangi iş kollarında olacakları da masada ki önemli konuların başında geliyor. Çalışma Bakanlığı'nın bu konuda çalışma yapması bekleniyor.

Çalışanlar Sabırsızlıkla Bekliyor

Yıllarda kamuda en önemli ve kritik noktalarda görev yapan ve zorlu koşullarda, çoğu zaman risk altında çalışan işçiler yıllardır asgari ücretle taşeron firmalarda çalıştırılmaları sonrası, kadroya geçtiklerine bir türlü sevinemediler. Kadroya geçince de asgari ücrete mahkum edilen işçiler, kendileri kadrolu taşeron işçi olarak görmeye başladıklarını söylüyorlar. Toplu sözleşme sürecinin bir an önce başlamasını bekleyen ve haklarına kavuşmak için sabırsızlanan işçiler, gözünü öncelikle sendikalara, Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a ve Hükümete dikmiş durumda. 

Sağlıkçılar 2. Sınıf İnsan Muamelesi Gördü

Koronavirüs salgını nedeniyle en ön safta mücadele eden sağlık çalışanları ek ödemeden tavan ücretlerle faydalanırken, taşerondan kadroya alınan ve Sağlık Bakanlığı bünyesinde hastanelerde ve sağlık kuruluşlarında canla başla çalışan 4 D'li işçiler hiçbir haktan yararlandırılmadı. Bırakın ek ödemeyi, döner sermayeyi en küçük bir hak bile verilmedi. Hastanelerde temizlik, veri giriş, sekreterlik, klinik destek ve güvenlik görevlisi gibi önemli noktalarda fedakarca çalışan, her türlü hastalık riskine rağmen işini aksatmayan sağlık çalışanı 4 D'li işçiler bu zorlu süreci atıl işçi modunda yoğun mesai harcayarak geçiriyor. Önümüzde ki süreçte sağlık alanında çalışan bu işçilere yönelik herhangi bir kazanım olacak mı doğrusu herkes gibi biz de merak ediyoruz!!!