Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın geçtiğimiz pazartesi günü yapılan AK Parti MYK toplantısında altıncı yargı paketiyle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir sunum yaptığı öğrenildi. AK Parti'nin bu ay içerisinde Meclis'e sunmayı planladığı pakette, hakim ve savcı yardımcılığı getirilmesine yönelik bir madde yer alıyor.
Hakimlerin meslek hayatları boyunca ceza ve hukuk hakimi olarak ayrışmaları ve bu yönde ihtisaslaşmaları sağlanacak. İhtisas gerektiren çevre, imar ve enerji gibi alanlarda özel mahkemeler kurulacak.

AVUKATLARA MÜJDE
Pakette, avukat stajyerlerinin staj süresince sigortalı olarak çalışabilmelerine ilişkin düzenleme de yer alacak. Kamu çalışanlarının, mesleklerini icra ederken aynı zamanda avukatlık stajı yapabilmelerine imkan sağlanacak. Zorunlu müdafi ücretleri artırılacak.

Avukatların bilgi ve belge temin etmelerine ilişkin yasal yetkileri genişletilecek. Avukatların takip ettiği işlerde mevzuata uygun olarak 'aslı gibidir' şeklinde tasdik ettikleri belgeler, adli ve idare mercilerde geçerli olacak.

Müdafinin dosya inceleme yetkisine yönelik belli suçlar için verilebilen kısıtlama kararına üst süre sınırı getirilecek. Avukatlar, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruları elektronik ortamda yapabilecek.

NAFAKA DÜZENLEMESİ YETİŞMEDİ
Yapılan son toplantılarda, hakimlere coğrafi teminat sağlayan düzenlemenin bir sonraki yargı paketinde getirilmesi kararlaştırıldı.

Pakette ayrıca, süresiz nafaka düzenlemesinin çalışmalar tamamlanmadığı için yer almayacağı öğrenildi.

Ebru Karatosun

Kaynak : Türkiye