Ekonomi kulislerinde son dönemde yeni bir torba teklifin hazırlandığı konuşuluyor. Söz konusu teklif ile, KYK, vergi borçları ve sicil affına ilişkin düzenleme yapılacağı öne sürüldü. Yeni torba yasa ile ilgili ayrıntılar şöyle:

Vergi affına ilişkin tartışmaların fitilini Dünya Gazetesi'nin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarından yola çıkarak hazırladığı kulis haber ateşledi.

Gazete'nin 10 Şubat 2020 tarihli sayısında yayımlanan 'İş Dünyası'nın Gözü Sicil Affına Çevrildi' başlıklı Canan Sakarya ve Hüseyin Gökçe imzalı haberde, iş dünyasını rahatlatacak bir torba yasanın hazınlandığı vurgulandı.

Haberde özetle şu bilgiler yer aldı:

'Ekonomi yönetiminin, uygulamada yaşanan bazı aksaklıkları gidermek amacıyla hazırlıklarını sürdürdüğü torba kanun teklifi, geçtiğimiz hafta beklenmesine rağmen, TBMM’ye henüz gelmedi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ekonomideki yıllık gelişmeleri değerlendirdiği basın toplantısında kullandığı ifadeler ise sicil affı yanı sıra borçların yeniden yapılandırılması beklentilerini de artırdı. Bakan Albayrak 20 Ocak’ta yaptığı açıklamada, “Yapılandırma kararı verilirken bir mağduriyet var mı ona bakıyoruz. Borcunu düzenli ödeyen ile ödememeyi huy edinenleri ayırt edecek bir yaklaşım sergileyeceğiz. Bu konularda sahadan bize de bilgiler ve talepler geliyor. Başka bakanlıklarla birlikte toplumun geniş kesimini etkileyecek bir çalışma yürütülüyor” ifadelerini kullanmıştı.

Dünya’ya bilgi veren uzmanlar, olası bir yapılandırma düzenlemesinin, 2019 yılı borçlarını da kapsaması ancak bunun için de Mart beyanname döneminden önce yasanın çıkarılıp, ikincil düzenlemelerin de hayata geçirilmesi gerektiğini bildirdiler. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, gelinen noktada piyasadaki tıkanıklığın aşılması için borçların yapılandırılmasının şart olduğunu söyledi. TBMM’de ise muhalefet partileri yanı sıra Cumhur İttifakının ortağı MHP’li milletvekilleri de sicil affı ve yapılandırma konusunda seçim bölgelerinden yoğun talep geldiğini aktarıyorlar...'

Gazete'nin söz konusu haberi kısa süre içinde, iş dünyasında bir af torba yasasının geleceği şeklinde yorumlandı. Ve muhasebeci ve mali müşavirler başta olmak üzere çok sayıda kişi 'vergi affı geliyor' şeklinde mesajlar paylaşmaya başladı. İş dünyasında bu konuda büyük bir beklenti de oluştu. Özellikle vergi beyan döneminden önce bu tür bir söylentinin çıkması vergi tahsilatlarını da olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor.

Kulislerde ise, hükümetin ekonomiyi rahatlatmak için bazı alternatif düzenlemeler üzerinde çalıştığı, bu düzenlemeler arasında KYK borçları, sicil affı ve vergi gibi borçlarla ilgili düzenlemelerin de olduğu konuşuluyor.