Öyle görünüyor ki seçime giden ülkemizde siyasi partilerdeki ittifak anlayışı bankalara da sirayet etmiş.

Bankalar eğitim çalışanlarına karşı iş birliği yaparak sadaka verir gibi promosyon teklifi sunuyorlar. Eğitim sendikaları ve MEB, eğitim çalışanlarını bankaların insafına bırakmamalıdır.

Bankalar promosyon anlaşmaları için eğitim çalışanlarına karşı ittifak halindeler, hazırladıkları anlaşma şartlarıyla eğitim çalışanlarını çaresiz bırakıp, mağdur ediyorlar.

Eğitim çalışanları olarak yetkililere sesleniyoruz!
Bankaların eğitim çalışanları ile yaptığı promosyonanlaşmaları mevcut enflasyon şartlarına göre yeniden ve acilen güncellenmelidir.

Banka promosyon ücretlerinin belirlenmesinde maaş miktarı ve kurumun kişi sayısına göre ülke genelinde taban fiyat belirlenmelidir.

Ayrıca enflasyon değişkenliğine bağlı bir ekonomik kayıp yaşanmaması için banka promosyon anlaşmaları bir yıllığına geçerli olacak şekilde yapılmalıdır.

Ya eğitim çalışanları da emekliler gibi bankalarla bireysel anlaşma yapabilmeli ya da MEB, bankalarla merkezi anlaşma yapmalıdır.

Promosyon miktarları bankaların insafına bırakılmamalı, promosyonda taban fiyat uygulaması kanunlarla güvence altına alınmalı, çalışanların promosyon mağduriyeti yaşamaması için gerekli kanuni düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir..

Eğitim çalışanlarının yaşadığı promosyon mağduriyetinin çözümü konusunda MEB, personelinin yanında olmalı, gerekli kanuni düzenlemenin yapılması için kurumsal olarak girişimde bulunmalıdır.

Promosyon anlaşmalarında bankalar ittifakına karşı; tüm eğitim çalışanları, tüm sendikalar ve MEB de ittifak içinde olmalıdır.

Çünkü promosyon anlaşmalarında bankalar kazanıyor, eğitim çalışanları kaybediyor.

SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığı: Tüm emeklilere ücretsiz oldu SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığı: Tüm emeklilere ücretsiz oldu

Bankaların bu tutumu eğitim çalışanlarını artık isyan ettirdi.

Yüksek enflasyon karşısında düşük maaşa talim eden eğitim çalışanları, bankaların da düşük promosyonlara mecburi bırakmasına tepkililer ve tepkilerini sosyal medyada da gösteriyorlar.

O tepkilerden bazıları işte şöyle;

“Eğitimi tümüyle sevmeyen bir ülke olduk. Maaşımız asgari ücrete indi. Promosyon diğer kurumların yarısı kadar verilmiyor. Neden kimse öğretmenin yanında durmuyor gerçekten ilginç geliyor”

“1.200.000 personelinin haklarını savunamayanların hala o koltuklarda oturması ne güzel...”

Gaziantep’te aralık ayında iptal edilen sözleşme aylardır yenilenemedi. Şimdide 3 yıllığına 10 000 tl ve 2.500 tlpara puan karşılığında anlaşıldığı söyleniyor. Şaka gibi. Bir emeklinin tek başına aldığı promosyonu 30 000 personele nasıl reva görürsünüz.”

“Valla bize 3 yıllık 8000 tl yi reva gördüler.”

“Sağlık çalışanı 32 bin Emniyet 27 bin Askeriye 30 bin Gardiyan 24 bin SGK memurları 27 bin Adana Ceyhan 14 bin”

“Mersin’de vakıfbank Halkbank hiç teklif vermedi ziraat 3600 tl veriyor bu bankalar girmezse özel bankaların eline kaldık”

“Bankalar kendi aralarında anlaştı deniliyor bir kaç aydır ,biz öğretmenlere takdir ettikleri promosyon emeklilerimize verilenin bir tık üstü.Hatırlayın 41 bin TL den 25 bin Tl aralığında değişti miktarlar geçtiğimiz yılın sonuna kadar. 2023 te kendi aralarında anlaşmışlar.Bizim hakkımız olanı Söke söke almalıyız bu kan emicilerden.Bütün eğitim çalışanlarına sevgi,selamve saygılarımla ,iyi iftarlar.”

“Kardeşim ülke genelinde her ogretmenin çaliştigi bir banka bir kredi karti var tüm ogretmenler istedigi banka ile çalişsa bu sorun ayni emekliler gibi olur ve çözülür mebe sadece ibanini dogru iletmen bu sorunu kökünden çözer

Başimizdaki insanlara mesaj iletmeye çalişiyorsunuzanliyorum lakin onlarin davasi ogretmen sorunu degilkoltuk sevdasi”

“Aynen hocam adana ceyhan da en fazla 12.600 verildi yarın tekrar toplantı yapılacak. Kimsenin aldığı parada gözümüz yok ama sıra öğretmenlere gelince hep yok çekiyorlar.”

“bankalar kendi aralarında anlaşıp, promosyon miktarını düşük tutuyorlar”

“osmaniye de 9 bin verildi…… aynen tekrar toplantı yapılacak.. Ama 9 bin ne ya.. Yazık.. Ağızlarını açsalar herkes depremzedeye yardım yapıyor(bankaları kastediyorum) .. Yardım değil hakkımızı verin yeter”

“Sendikalar uzman öğretmenlik sınavında da çok başarılı olmuşlardı.Bunda da çok iyi mücadele ederler.Bu arada sanırım uzmanlık sınavları unutuldu biz böyleyiz maalesef bişeyler elimize verilince haksızlığı çabuk unuturuz.”

“Bankaların çalışanlar aleyhine anlaşması yasal mı?Yasal olmamal”

“sanırsın sadaka veriyorlar. 50 lira 100 lira arttırıyorlar. Bizim milli eğitimin demesi lazım bir maaştan açılışı yapacağım diye.”

“Ankara Mamak ta durum bu”

“Bankalarda çok iyi biliyor ki eğitim çalışanları yalnızdır. Arkalarında duracak bir kurum yada bakan yoktur. Bu yüzden sıra bize geldiğinde ağız birliği etmiş gibi davranıyorlar.”

“Meb beceremiyor bu işleri birakin insanlar çalişmakistedigi bankayi kendisi seçsin bakin bankalar tavrininasil değiştirecek”

“Tüm bankalar işbirliği içinde...

Hatta bana göre tüm illerde bile kendi aralarında anlaşma yaptılar.

Hangi ili veya ilçeyi kimin alacağı bile bellidir...

Bize mustehaktir...”

“Tüm iller aynı şeyleri yaşıyor neden birleşik imza çıkılmiyor peki çözebilecek var mı”

“Aslında herkesi serbest bırakıp isteyen istediği bankadan alması lazım. Veya PTT bile olur. İban diye bir kavram var, niye herkes aynı bankaya mahkum olmak zorunda. Belki o zaman bankalar bu kadar vurdum duymaz olmaz.”

“Sendikacılar milletvekili olma yarışındalar çevrimdışılar.Sen,ben ve bizimoğlan kaldı dile getiren”

“bizim hakkımızı sömürüyorlar”

“osmaniye de 9 bin lira gibi uçuk bir rakam .. YAZIKLAR OLSUN”

Ben öğretmenin özgür bırakılmasını savunuyorum. Herkes istediği bankadan hesap açabilmeli. Tek bankaya mahkum edilmemeliyiz. Böyle olursa bankalar topyekûn öğretmenleri hedef alan ciddi promosyon teklifleri yapacaklardır. 1 milyondan fazla müşteri kitlesiyiz sonuçta.”

“1 yıl elden maaş alalım.. Ertesi yıl tıpış tıpış gelirler....”

“Sözüm ona eğitime destek yapıkredi 9 bin diyor Ankara”

“Çok haklısınız diğer kurumlar 25-30-40binlerde gezerken meb 13bin verdi”

“Bbdk yada rekabet kurumu ne iş yapar bu konu önce oralara daha sonra yargıya taşınmalı bir gelişme olmazsa bankalar dışında ptt ile anlaşılmali.. 1miyon üzerinde personeli bulunan bir kurumun bankalaeagetirisi yeterince fazla.. 3 yıllık ptt ile anlaşma bize biseykaybettirmez ama onlara çok şey kaybettirir.. yıllık 3 5 bin almazsak bisey olmaz ama onlar binlerce lirayı işletmeyince çok kaybederlee”

“Aydın da biz 9 bin aldık.”

“Butun illerde ayni 5000 egitim calisani 1 eyt li emekli etmiyor.”

“Bizim ilçede sağllık çalışanları 26+6 bin, polis 27 bin lira, biz ise 13.600 lira aldık. Yetkili sendika temsilcisi de bunu büyük bir başarı olarak gördü.”

“Ya bakanlık bu işe el atacak ya da biz maaşlarımızı PTT den hiçbir bankayla anlaşmadan promosyonsuzçekelim.”

“Bunun tek bir çözümü var. Öğretmen ler maaş aldıkları bankaların kredi kartları ni iade edecek ve bankada bir kuruşunu dâhi bırakmayacak. En önemlisi birlikte hareket ederek tepkimizi göstermeliyiz”

“Ceyhan 14. 500 imza attı”

“Sendikalarla bankalar arasında bir danışıklı dövüş var öğretmenlerin istihkakları gasbediliyor.”

“Malatya Meb uyuyor hala bi gelişme yok promosyonda”

“EGM nün vakıfbank ile yaptığı promosyon anlaşması ile ilgili açıklamasından bir bölüm. "Yeni promosyonprotokolünün süresi 3 yıl olarak belirlenmiş ve tek seferde, peşin ve eşit olarak, hiçbir kesinti yapılmaksızın her personele 27 bin TL ödenmesi karara bağlanmıştır. Yeni protokol, 1 Kasım 2022 tarihinde yürürlüğe girecektir." şimdi burada MEB ile EGM personelleri arasında ki fark nedir? Birinin elinde kalemi var diğerinin ise belinde silahı var.”

“Samsun Canik'de de durum aynı.Akbank neredeyse öğretmenlerden üstüne para vermelerini isteyecek.”

“Maaşları elden alalım daha iyi olur”

“Sendikalardan toplu istifa edelim arkadaşlar o zaman bak nasıl tutuşuyorlar bunlar, öğretmenin promosyonunuönemsemiyorlar arkadaş kendi dertlerine düşmüşler lanet olsun bunlara”

“Bizdeki sendikacılar kendilerini üstün siyasetçi gördüklerinden biraraya gelmemizi istemezler.Bakınetrafımızda kaç sendikacı milletvekilliği için başvurmuş sanki çok iş yapacaklar.Tüm öğretmen arkadaşlarıma tavsiyem isterse kendi sendikanızdan olsun adaylık başvurusu yapana kazara aday gösterilirse oy vermeyin;önceki gidenler ne halt ettide !!!”

“5000 lira verdiler sadaka olarak bize.”

“Sendikalar iş yapmıyor yapacak birşey yok. Öğretmenler anlaşacak 1 senelik tüm Türkiye ptt ye geçecek 2. Sene herkes görür ne olacağını.”

“Bankalar işbirliği yapıyor. Öğrermenler örnek alsın başka konuda olamıyorsan bunda bari birlik ol.”

“Bizde yeniden ihaleye çıkıldı , az daha borçlu çıkıyorduk…”

“Sağlıkçılar 30 bin alalı 2 ay, adliye çalışanları 25 bini alalı 6 ay oldu.”

“Anlaşmayı 1,5 milyona yakın çalışanı adına toplu olarak bakanlık yapmalıdır. İl il ilçe ilçe parçalanmamalıdır”

“Bakanlığımız bu işe el atmalı ...”

“Şurası bir gerçektir. Öğretmen böyle durumlarda hep yalnız kalmıştır. Kalmanın ötesinde yalnız bırakılmıştır.”

“Tokat Zile'de 3 yıllık promosyon antlaşması karşılığında 13 500 TL ye mecburi bir antlaşma yapıldı.5500 TL maaş alan emekliye 7500 TL promosyon veren bankalar öğretmenlere 13 500 TL yi yeterli gördü.”

“Kasım ayında biten sözleşmemiz 27 bin liradan yenilenmemiş mart ayına geldik 13 bin liraya imza atıyorlar bu nasıl iş”

“Yazın 40 bin TL ler civarında üniversite personeline promosyon verilirken şimdilerde 30 bin TL bile vermiyorlar. Buna göre öğretmelere dalga geçer gibi promosyon rakamları sunuyorlar maalesef”

“Malesef ziraat7700 vermiş birde daha önceki banka için 1500 tazmınat ödedik”

“Bankalara karşı da eylem yapma zamanı geldi sanırım. Kredi kartı iptali, fatura otomatik ödeme talimatı iptali, hesapta para bırakmama gibi. İlk aklıma gelenler bunlar.”

“Arkadaşlar ne sendikadan istifa edin ya bir halta yaradiklari yok promosyonda ısrar edin ses çıkarin milli eğitim ve sendika öğretmenleri koyun gibi sattı koyun olmadigimiz gösterelim ya”

“Her yıla bir maaş promosyon esas olmalı”

Ve dahası…..

KADRİYE DEMİREL

Eğitimci Yazar