Doğrudan Satış Sektörüne Yeni Düzenleme: Artık Yetki Belgesi Zorunlu

Doğrudan Satış Sektörüne Yeni Düzenleme: Artık Yetki Belgesi Zorunlu
Ticaret Bakanlığı'nın yayımladığı yeni yönetmeliğe göre, doğrudan satış yapan şirketlerin en az 10 milyon TL ödenmiş sermayeye sahip olması ve faaliyetlerini sürdürebilmek için yetki belgesi alması zorunlu hale getirildi.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Doğrudan Satışlar Hakkında Yönetmelik", sektöre şeffaflık ve güven getirmeyi amaçlıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte, doğrudan satış sistemlerinde tüketici hakları güçlendirilirken, piyasa düzenini sağlamaya yönelik önemli adımlar atıldı.

Şirketler İçin Getirilen Yeni Zorunluluklar

Yönetmelik, doğrudan satış şirketleri için bir dizi yeni şart getiriyor:

  • Asgari Sermaye ve Bloke Hesap: Şirketlerin en az 10 milyon TL ödenmiş sermayeye sahip olması ve Türkiye'deki bankalarda en az 3 milyon TL tutarında bloke hesap bulundurması zorunlu kılındı.

  • Yetki Belgesi: Faaliyet gösterebilmek için Ticaret Bakanlığı'ndan doğrudan satış yetki belgesi alınması gerekiyor.

  • Uyum Süreci: Halihazırda sektörde bulunan şirketler, en geç 30 Ocak 2026 tarihine kadar bu şartlara uyum sağlamak ve yetki belgesi için başvuruda bulunmak zorunda.

Yeni yönetmelik, doğrudan satış sistemlerindeki olası suistimalleri önlemek için tüketicileri koruyan önemli maddeler de içeriyor:

  • Yanıtıcı Vaatlere Yasak: Hızlı zenginlik vaatleri ve sisteme katılım için yapılan baskılar yasaklandı. Sistem, yeni üye kazanma yerine, mal veya hizmet satışına dayalı bir yapıya kavuşturuldu.

  • Satışlara Kota Getirildi: Doğrudan satıcılara ödenen komisyon, prim ve benzeri menfaatler, yıllık net satışların yüzde 50'sini; yeni üye kazanımına dayalı ödemeler ise toplam menfaatlerin yüzde 30'unu aşamayacak.

  • Cayma Hakkı Genişletildi: Tüketicilere, doğrudan satış yoluyla aldıkları ürünler için 30 gün içinde koşulsuz cayma hakkı tanındı. Cayma hakkı kullanılan ürünlerin bedeli, şirketler tarafından 30 gün içinde iade edilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.