Kamu kurumlarında çalışan kişiler, anayasal bir hak olan eğitim ve öğrenim hakkından yararlanarak hukuk eğitimi almaktadırlar. Aldıkları eğitim sonrasında avukat olarak çalışabilmeleri için avukatlık stajını yapmaları gerekmektedir.

Ancak 1136 Sayılı Avukatlık Kanununa göre kamu kurumlarında çalışmak, avukatlık mesleği ile bağdaşmayan bir iş olarak kabul edilmekte ve bu durum aynı zamanda kamu kurumunda çalışan kişilerin avukatlık stajını yapmalarına engel olmaktadır. Memurlar bu engelin sadece staj için kaldırılmasını talep ediyorlar.

 Ak Parti Grup Başkan Vekili Cahit ÖZKAN katıldığı bir televizyon programında bu soruna yönelik bir düzenlemenin daha önce gündeme geldiğini ancak bir düzenleme yapılmadığını ifade etti. Talep edilen düzenlemeyi enine boyuna görüşmek üzere memurları grup başkanlığına davet etti.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin FEYZİOĞLU da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada hukuk mezunu memurların avukatlık stajlarını yapmalarına imkan tanınması gerektiğini ifade etti.

Adalet Bakanlığı’nın 2014 yılındaki Avukatlık Kanunu taslağı memurun staj sorununa çözüm getirdiği halde, taslak o günden bugüne kanunlaşamamıştır. Yürürlülükte bulunan kanuna “Avukatlık stajının gereklerini yerine getirmek ve staja ilişkin zaman dilimlerinde görevlerini yapmak kaydıyla, stajyerin mesleğin onuruna uygun olmak şartıyla kamu kurumlarında çalışıyor olması, staj yapmasına engel değildir” şeklinde eklenecek bir madde memurun staj sorununu çözecektir. 

Adalet Bakanlığı Yargı Reformu Strateji Belgesinde 5.maddesinde de belirtildiği üzere avukatlık mesleği ülkemizde kamu hizmeti olarak tanımlanmakta ve bu kamu hizmetinin nitelikli biçimde yerine getirilmesi avukatlık mesleğinin güçlendirilmesini gerektiği ifade edilmektedir. Önerilen düzenleme sayesinde kamu kurumalarında çalışma tecrübesi edinmiş ve stajlarını tamamlamış avukatların varlığı avukatlık mesleği ve kamu için büyük bir kazanım olacaktır.