Kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinin uzaması işçilerin tepkisini çekti. Deprem nedeniyle verilen aranın ardından görüşmeler devam ediyor ancak henüz imzalanmış değil. 

Mart ayının sonuna gelinmişken TÜRK-İŞ ve HAKİŞ'in birlikte karar alacağı Kamu Çerçeve Protokolü'nün açıklanmamış olması uzun zamandır karar alınması için bekleyen işçilerin tepkilerine yol açtı. 

Son olarak 2021 yılında düzenlenen görüşmede alınacak kararı 700 bini aşkın işçi merakla beklerken taleplerini de yetkililere iletmeye devam ediyorlar. 

İşçilerin;

Taban yevmiye 600 ₺ olmalı 
Haftalık çalışma 40 saat
Maaşların genel bütçeden ödenmesi
Eğitim ve kıdem farkı
Vergi düzenlemesi
Tayin - Becayiş hakkı
Hizmet zammı % 25
Risk ve iş primi
Meslek kodu düzenlemesi gibi talepleri var. 
Sosyal medyada etkinlik düzenleyen işçiler Kamu Çerçeve Protokolü'nün bir an önce açıklanması için sendika başkanlarına seslenerek her gün kendilerini hatırlatırken hükümetin yeni zam teklifi büyük tepki çekti. 

Hükümetin kamu işçilerine yeni zam teklifi belli oldu!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Türk-İş Başkanı Ergün Atalay bir araya geldi.Kamuda çalışan 700 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme için ikinci görüşme yapıldı.

Görüşme sonrası açıklama yapan Atalay, hükümetin kamu işçisi için yeni teklifinin 12 bin lira taban ücret ve ilk altı ay için yüzde 40 zam olduğunu açıkladı.

Seçim görev ücreti ne zaman yatar banka banka sorgula? Seçim görev ücreti ne zaman yatar banka banka sorgula?

Türk-İş Genel Başkanı son durumla ilgili bir açıklamada bulunarak şu ifadeleri kullandı:

"Bize 2 hafta önce taban ücret 11 bin 500 lira verdikleri ücreti yüzde 30 ifade ettiler. Biz bunları kabul edemeyeceğimizi geçtiğimiz hafta perşembe kamuoyuna açıkladık. Bugün Türk-İş Kamu Koordinasyon Kurulu'nu topladık. HAK-İş de kendi koordinasyon kurulunu topladı. Saat 14.30 civarında da bakanlık bize randevu verdi. Sayın Bakan, 'İşveren Sendikası'nın verdiği teklifi ben, 12 bin düşük ücrete çekiyorum. Yukarıdaki ücreti de yüzde 40'a getiriyorum' ifadesini kullandı.

"BU İYİ BİR GELİŞME"
Bu gelişme kötü değil iyi bir gelişme. Ama bunu kabul etmeyeceğimizi ifade ettik. Bayramdan sonra yeni bir durum değerlendirmesi yapacaklarını umut ediyoruz. Görüşmeler devam ediyor. Bugün gelinen nokta küçümsenecek bir nokta değil. Ama bunun üstüne çıkılması gerektiğini ifade ettik. Bizim teklifimiz ile arasında bir fark var, onun kapatılmasını bekliyoruz. Bu teklif yeterli değil." 

Ancak yüzde 15'lik refah payı konusunda ısrarlı olan ve taleplerinin tavizsiz yerine getirilmesini isteyen işçiler Twitter'da yetkililere seslenerek Kamu Çerçeve Protokolü hakkındaki taleplerini yineledi. 

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü Görüşmeleri kapsamında Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) heyetleri ile bakanlıkta bir araya geldi.


Kamuda 700 binden fazla işçinin ücretlerine yapılacak zammın belirleneceği görüşmelerde işçi ve işveren tarafı, ikramiyenin de aralarında olduğu mali konularda görüşmelerini sürdürüyor.

“12 Bin TL Teklifi, Önemli ve Küçümsenmeyecek Bir Gelişme”

Toplantının ardından konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 700 bin kamu işçisi ile ilgili toplantıda ilk olarak işveren sendikası TÜHİS’ in taban ücreti 11 bin 500 TL, ilk 6 ay için de yüzde 30 zam teklif ettiğini anımsatarak,  “Bugün Sayın Bakanın daveti üzerine buraya geldik. Sayın Bakan, işveren sendikasının teklif ettiği 11 bin 500 TL olan taban ücreti yeterli bulmadı ve 12 bin TL’ ye çektiğini ifade etti. İlk 6 ay için yüzde 30’luk ücreti de yeterli bulmadığını ve yüzde 40 civarına getirdiğini söyledi. Toplantıda bunun bizim için yeterli olmadığını ifade ettik. Bugünkü gelişme önemli ve küçümsenmeyecek bir gelişme. İnşallah bayram bitiminde nihai bir neticeye varırız. Tabanda yaklaşık 300 bin arkadaşımız var, gelinen nokta tabii ki iyi ama bunun yukarı çekilmesi lazım. Yukarıdaki rakamında yüzde 30’dan 40 civarına getirilmesi tabii ki güzel bir rakam ama bizim için yeterli değil. Bizim görevlerimiz temsil ettiğimiz insanların alım gücünü rahatlatmak ” diye konuştu.

“Sayın Bakanın Ortaya Koyduğu Tavrı Önemsiyoruz”

Hak- İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise Bakan Bilgin’in ortaya koyduğu tavrı önemsediklerine vurgu yaparak, “Sendikalarımızın hem de üyelerimizin beklentilerinin altında bir rakam olduğu için bunun tekrar değerlendirilmesini arzu ettik. Sayın Bakan da bu konuda çalışmalarını yürütecek, konfederasyonlar olarak biz de teşkilatımızı bilgilendireceğiz. Umarım en geç bayram sonuna toplu iş sözleşmesini tamamlamış oluruz. Beklentiler büyük, kamuda çalışan 700 bin arkadaşımızın haklı ve makul talepleri, bizim taleplerimizdir. Sayın Bakanın bizim bu ortaya koyduğumuz önerileri ciddiye alacağını, bunu değerlendireceğini inşallah tekrar bir araya geldiğimizde ortak nokta buluşabileceğimizi umut ediyoruz” dedi.