Sözcü'den Özgür CEBE'nin haberi...

Türkiye'nin farklı illerinde görevli üst düzey yargı mensupları başta olmak üzere çok sayıda kamu görevlisinin paralarını çalıştıran ve iki yıl önce bir gece yarısı dükkânı kapatarak firar eden ve Adana'da yakalanan Zülküf ve Zülfikar Ortaç kardeşler ile ortakları Serdar Adıgüzel'in yargılandığı dava dosyasıyla birleştirilmek üzere 5 ayrı iddianame daha hazırlandı.

Bu iddianamelerde para kaptıran 79 kişi mağdur olarak yer aldı.

PARA KAPTIRAN KAMU GÖREVLİLERİ ŞİKAYETÇİ OLMADI 

Ana iddianamede de 52 mağdurla birlikte dosyadaki mağdur sayısı 131'e çıktı. İddianamelerde kar payı adı altında para kaptıran mağdurların tümü esnaf ve sivil vatandaşlardan oluşurken, kamu görevlilerinin para kaptırmalarına rağmen şikâyetçi olmamaları dikkat çekti.

BDDK tarafından soruşturma dosyasına gönderilen isim listesinde Zerya Kuyumculuk ile para transferi gerçekleştiren Vali, Vali Yardımcıları, Kaymakam ve üst düzey emniyet ve yargı mensupları yer alıyor.

FİRARİ SANIĞIN ALTINLARIN KAÇIRILMASINDA ROLÜ VAR

Firari sanık Zülküf Ortaç'ın her ne kadar Zerya Kuyumculuk ile resmi bir bağı olmadığını, altınlara ne olduğunu bilmediğini belirtmiş ise de, kamera kayıtları ve banka hesap hareketlerine göre savunmasının suçtan kurtulmaya yönelik olduğu ifade edildi.

Para ve altınların kaçırılmasında aktif rol alan sanık Zülküf'ün kaçış öncesi hesabındaki parayı sıfırlamış olmasıyla doğrudan suçun içinde olduğu kaydedildi.

Sanıkların yaptıkları işin normal bir ticari faaliyet olmadığı, para kaptıran mağdurlara göstermelik bir miktar para verip yersiz bir algı oluşturup güven telkin ettikten sonra asıl amaçları olan daha çok para girişini sağladıkları ifade edildi.

YARGI MENSUPLARINA ÖDEME YAPTI VATANDAŞA YOK

Mağdurların zararını gidereceği sözünü verip tahliye edilen Zülküf Ortaç'ın bazı yargı mensuplarına ödeme yaptığı, ancak sivil vatandaşlardan kimseye herhangi bir ödeme yapmadığı bildirildi.

Zarar gidermediği için yeniden hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılan Zülküf Ortaç halen yakalanamazken, ağabeyi Zülfikar Ortaç ile ortakları Serdar Adıgüzel ise halen tutuklu olarak yargılanıyor.

AVUKATLAR MASAK RAPORUNU İSTEDİ

Duruşmada mağdur avukatları yaptıkları savunmada şunları söyledi:

*Sanıklar Çiftlik bank vakasında olduğu gibi çevrelerini geniş tutup güven telkin ederek vurgun yapmışlardır. İşyerine ait kamera kayıtlarının incelenmesini istiyoruz. Kim o dükkâna giriş-çıkış yapmışsa belirlensin.

*Çantalar dolusu altın ve paraları dükkândan çıkarıp beyaz bir araca yükledikleri görüntülerle sabittir.

*Bilgisayarları kaçırmamış olsalardı, oraya kimin ne kadar para yatırdığı ortaya çıkacaktı. Bu olay basit bir dolandırıcılık değildir, organize bir suç örgütüdür.

*Sanıkların yakalandığı Adana ve Mersin'de altın dolu valizleri kime teslim ettikleri belirlenmelidir.

*MASAK raporu ile BDDK'nın para yatıranların hesap hareketlerine ilişkin belgeleri mahkemeye göndermesini istiyoruz. MASAK raporu, içinde bürokratların da yer aldığı rapordur

Mahkeme her iki sanığın da tutukluluk halinin devamına, yakalanamayan Zülküf Ortaç'ın yakalanmasının beklenmesine karar verip duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Kaynak : Sözcü Gazetesi