Yaklaşık 6 milyon memur ve memur emeklisinin merakla beklediği zam görüşmeleri devam ediyor. Taraflar bugün ikinci kez bir araya gelecek. Bu görüşmede hükümet tarafının teklif vermesi bekleniyor.

Memur ve memur emeklisinin gözü toplu sözleşme sürecinde. Milyonlarca memuru ve memur emeklisini ilgilendiren 6'ıncı dönem toplu sözleşme sürecinde taraflar, ikinci kez masaya oturacak. Bu kez hükümet kanadının teklif vermesi bekleniyor.

MALİ VE SOSYAL HAKLAR BELİRLENECEK

Önümüzdeki iki yıllık dönemi ilgilendiren görüşmelerde mali ve sosyal haklar belirlenecek. İlk görüşmede hükümet ile sendikalar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde bir araya geldi.

TRT Haber'de yer alan habere göre yetkili sendika Memur-Sen taleplerini 91 maddede iletti. 2022 yılı için yüzde 21 oranında zam talebinde bulundu. Bu talep 2023 yılı için yüzde 17 oldu.

"MEMURUMUZU ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ"

Görüşmede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Memurumuzu enflasyona ezdirmeyeceğiz" mesajını verdi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplu sözleşme sürecinin sadece ücretleri artıran bir mekanizma olmadığını söyledi.

Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise adil bir gelir dağılımı istediklerini belirtti.

22 AĞUSTOS'TA ZAM ORANI BELLİ OLACAK

Görüşmelerde bu aşamadan sonra müzakere sürecine geçilecek. Uzlaşı olursa 22 Ağustos'ta zam oranı belli olacak.

Anlaşma olmazsa kamu görevlileri hakem heyeti ağustos sonunda zam oranına karar verecek.

Kamu işçilerinin toplu sözleşme oranları açıklanması sonrasında gözler memurları için açıklacak zam oranlarına çevrildi. Hükümet memurlar için teklifini bugün açıklayacak. Müzakereler ise Ağustos ayının 3. haftasına kadar devam edecek.

MEMURLAR İŞÇİ ZAMMI SONRASI ADİL BİR TEKLİF BEKLİYOR

BEM-BİR-SEN Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası toplu sözleşme taleplerini paylaştı. Memur Sen'e bağlı sendika daha önce ifade edilen "Kamu İşvereni, enflasyonu ezecek, kamu görevlilerinin alım gücünü yükseltecek, refahtan pay almasını sağlayacak, geçmiş dönem kayıplarını giderecek bir teklifi sunmalı." ifadelerini ön plana çıkardı.

KAMUDA İKRAMİYE ALAMAYAN TEK MEMURLAR KALDI

Emekli memur ve işçilerin ikramiyeye kavuştular. Kamuda çalışan işçiler için de ikramiye ödemelerini alıyorlar. Hatta dün açıklanan kamu işçileri çerçeve protokolü ile işçilerin ikramiyeleri birici yıl için 30, ikinci yıl için 40 güne çıkarıldı. (52 günlük ilave tediye dışındaki ikramiye alan işçiler için geçerli. 52 günlük ilave tediye tüm işçilere veriliyor). Kamuda memurlar da artık ikramiye ödemeleri ile bir nebze olsun bayramlarda rahat bir nefes almak istiyor.

İŞÇİLER 500 TL ALDI: 600 TL SEYYANEN ZAM

Geçmiş yılların kayıpları bu toplu sözleşme dönemi en çok tartışılan konu oldu ve halen bu tartışma devam ediyor. Taban ücretleri 350 bin işçi için 500 TL seyyanen zam ile artırıldı. Memurlar ise yıllık 3+3 ve 4+4 şeklinde enflasyonun yarısını bile bulmayan zam aldılar. Gelir vergisi dilimleri ile aldıkları zam ve enflasyon farkı ise neredeyese ceplerine hiç girmedi. İşte bu kayıpları (geçmiş dönem) telafi için tüm memurlara 600 TL'lik seyyanen zam talep ediyorlar.

3600 EK GÖSTERGE

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözünü verdiği ve çalışmaların halen devam ettiği ifade edilen 3600 ek gösterge ise memurların artık üzerinden yıllar geçen sözün yerine getirilmesini bekledikleri bir diğer önemli madde. Bu dönemde bir çok memur emeklilik için 3600 ek göstergenin verilmesini bekledikleri için emekliliklerini erteledi. Memurlar bu sözün yerine getirilip getirilmeyeceğinin de takipçisi olduğu görülüyor.

'YÜZDE 21'İN ALTI ZAM KONUŞULMAZ'

Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci son enflasyon rakamı sonrası yıllık enflasyonun TÜİK rakamlarına göre yüzde 20'lere yaklaştığını ifade ederek yüzde 21'in altında bir rakamın konuşulmasının mümkün olmadığını ifade etmişti.

YARDIMCI HİZMETLER SINIFI KALDIRILSIN

Hiçbir ek ödemesi olmayan ve görev tanımı netleşmemiş olan YHS personelinin genel idari hizmetler sınıfına geçişide artık bu dönem beklenen önemli konulardan birisi.

Sözleşmeli personelin kadroya alınması, üniversiteli işçilerin statü değişikliği vb. bir çok alt başlık kamu çalışanlarının takibinde olacak.

KAMU İŞÇİLERİN TOPLU SÖZLEŞME ZAM ORANLARI NE OLDU?

Binlerce kamu çalışanı bekliyordu! Zam oranı açıklandı...

Hükümet ve işçi konfederasyonları, kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü üzerinde anlaşma sağladı.

Hükümet ile işçi konfederasyonları arasında sağlanan anlaşmaya göre, kamu işçilerinin taban ücretleri 4 bin 100 liraya yükseltildi. Kamu işçilerinin ücretlerine 2021-2022'nin ilk 6 ayı için yüzde 12, diğer 6 aylar için yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında zam yapıldı.

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü üzerinde hükümet ve işçi konfederasyonlarının anlaşma sağlamasının ardından Türk-İş Genel Merkezi'nde imza töreni düzenlendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, törendeki konuşmasında, Türk-İş'in Türkiye'nin en büyük işçi konfederasyonu olduğunu belirterek, bundan dolayı imza törenini Türk-İş'te düzenleme karar aldıklarını söyledi.

Yürütülen toplu pazarlıkta hem çalışanları hem de kamuoyunu tatmin edecek bir aşamaya geldiklerini dile getiren Bilgin, şunlar kaydetti:

"Türkiye'nin toplumsal barışına hizmet edecek bir sözleşmedir. Burada ilk yaptığımız şey çok önemli. Taşerondan geçen işçilerin çoğunluğunu oluşturduğu, asgari ücret düzeyinde çalışan bir grup vardı.

"SEYYANEN YAPILAN EN YÜKSEK ZAM OLDU"

Bunların sayısı 315 bin kişiydi. Bunların ücretlerine 500 lirayı geçen düzeltme yaptık. Yani 4 bin 100 lira civarında oldu. Bu belki de bugüne kadar seyyanen yapılan en yüksek zam oldu.

Bu çok önemli çünkü bundan sonra yapılan pazarlık sonucunda vardığımız artış oranından da ayrıca faydalanacaklar. Birinci 6 ay için yüzde 12, ikinci altı ay için yüzde 5 artı enflasyon farkı olmak üzere yüzde 21'lik ciddi bir ortalama zamma ulaştık.

Bütün işçilere yansıyan oranının yüzde 27,17 olduğunu ifade etmek isterim. Bu çok ciddi bir artışıdır. Bu artışların kamuya bir maliyeti vardır ama bu maliyeti dikkate alan bir yaklaşımı Türk ekonomisinin imkanları içerisinde gerçekleştirmiş bulunuyoruz.

YÜZDE 3 ORANINDA HİZMET ZAMMI

Bu sözleşmede sadece bunu gerçekleştirmedik,Türk çalışma hayatında ilk defa toplam orana, yaklaşık yüzde 3 oranında yansıyan hizmet zammı konusunda bir uzlaşmaya vardık. Bunun da çok önemli olduğunu düşünüyorum."

İKRAMİYELER ARTIRILDI

İkramiyeler birinci yıl için 30, ikinci yıl için 40 güne çıkartıldı

Sözleşmeyle sosyal haklarda da iyileştirmeler yapıldığını vurgulayan Bilgin, şöyle devam etti: "Taşerondan kadroya geçenlerin ikramiyelerini birinci yıl için 30 güne, ikinci yıl için 40 güne çıkarttık.

SOSYAL YARDIMLAR 350 TL OLDU

Ücretlere yapılan artışlar, bütün sosyal yardımlara da yansıdı. Sosyal yardımlar 275 liradan 350 liraya yükseltildi. Bunlar Türk işçisine helal olsun.

Bütün bunları dikkate aldığımız zaman kamuya maliyeti Türk ekonomisinin karşılayabileceği bir maliyettir. Sayın Cumhurbaşkanı, emeği koruyacak bir yaklaşımla bizi yetkili kıldı. Sayın Cumhurbaşkanı'mıza saygılar sunuyorum, Hazine ve Maliye Bakanı'mız Lütfi Elvan'a teşekkür ediyorum."

2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü ile kamudaki işçilerin taban ücreti 4 bin 100 liraya yükseltildi. Ücretlere 2021-2022'nin ilk 6 ayı için yüzde 12, diğer 6 aylar için yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında zam yapıldı.

Törene, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Erdem, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkan Vekili Osman Yıldız, Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar ve ilgili sendikaların genel başkanları katıldı.