RTÜK üyesi İlhan Taşcı, seçimlere yönelik TRT’de “kozmik oda oluşturulduğu” iddialarına ilişkin açıklamalarını sürdürdü. Dün, TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı’ndan randevu isteyen Taşcı, bugün TRT’nin ‘seçim hazırlığını’ paylaştı.

Taşcı, “Bir süredir TRT’de görevlendirilen İletişim Başkanlığı ve İçişleri personeli hangi amaçla kurumdadır? Bunlar arasında seçim günü mesai yapacak olan var mıdır? Sayın Muharrem Erkek’in İçişleri Bakanlığı için işaret ettiği gibi bir ‘paralel yapı’ da burada mı oluşturuluyor?” sorusunu yöneltti.

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) CHP kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı, CHP kontenjanından seçilen Tuncay Keser ile 14 Mayıs seçimlerine yönelik TRT’de “kozmik oda oluşturulduğu” iddialarına ilişkin, TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı’dan randevu istediklerini açıklamıştı.

Memur, emekli ve öğretmen hepsine zam yapmaya hazırız Memur, emekli ve öğretmen hepsine zam yapmaya hazırız

Taşcı bugün; Twitter hesabında şu mesajı paylaştı:

TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı, İletişim Başkanı’ndan izin alamadığı için randevu veremedi. O halde manipülasyon iddialarına ek bir dizi sorularımı buradan sorayım:

Seçim günü yapılacak yayınlarda görevli tüm personel yeni bir güvenlik soruşturmasına tabi tutuldu. Seçim günü görevli olan bu personelin bir kısmı kadrolu memur, kalanı özel sözleşmeli statüsünde olan, yani zaten gerekli güvenlik incelemesi yapılmış olan ve olması gereken bu çalışanlar için neden yeni bir soruşturmaya gereksinim duyuldu?

Seçimin yapılacağı pazar günü ile seçimi takip eden pazartesi günü normal mesaisi veya nöbeti olan kimi personelin insan kaynakları tarafından telefonla aranarak işe gelmemeleri talimatı verildiğini öğrendik. Bu uygulamaya neden gereksinim duyuldu? Neyi görmeleri istenmiyor!?

Bir süredir TRT’de görevlendirilen İletişim Başkanlığı ve İçişleri personeli hangi amaçla kurumdadır? Bunlar arasında seçim günü mesai yapacak olan var mıdır? Sayın Muharrem Erkek’in İçişleri Bakanlığı için işaret ettiği gibi bir ‘paralel yapı’ da burada mı oluşturuluyor?

Ocak ayından bugüne kurum bünyesine katılan 700’ü aşkın yeni personelden kaçı seçim yayınlarında görevlendirildi? Bu kişilerin unvan ve sorumlulukları nedir? Bazılarının seçim günü sahada haber takibi yapacağı, bu kişilere kamera ve yayın ekipmanı tahsis edildiği söylenmektedir. Yurdun her yerinde yerleşik onlarca tecrübeli kameraman ve muhabirin bulunduğu TRT gibi köklü bir kurumda seçim öncesi bu ‘yeni’ ekiplere neden ihtiyaç duyulmuştur?

TRT’de maaş ve uzmanlıklarının ne olduğunu kimsenin bilemediği bir danışman ordusu kurduğunuz ve bu kişiler için ana binada bulunan bir tam katı boşaltarak buradaki yayın personelini 20-25 kişilik açık ofislere taşımayı kararlaştırdığınız iddialarına yanıtınız nedir?

Dünyanın saygın kamu yayıncıları AFP, BBC, DW ve Reuters’ın güvenilirliklerinin altında yatan iktidarların değil kendilerini finanse eden halkın yayıncısı olmaları ve hesap verebilirlikleridir. Randevu dahi veremeyen TRT için de hesap verebilirlik ve şeffaflık kaçınılmazdır.

sendika.org