Müslüman vatandaşlar için ''Kandil'' günleri ve gecelerinin önemi büyüktür. Kandil'de çokça ibadet edilmesinin yanında kandil ile özdeşleşen bazı yiyecekler vardır. Bu yiyeceklerin başında kandil simidi ve helva gelmektedir. Ama biz bu haberimizde sizlere, yine kandil günlerine has hazırlanan lokma tatlısı ve pişi tarifini açıklayacağız.

Mayalı Pişi Tarifi

3,5 Su Bardağı Un
Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı
1,5 Çay Bardağı Süt
1 Tane Yumurta
1 Çay Kaşığı Şeker
Yarım Tatlı Kaşığı Tuz
1 Tane Kabartma Tozu
Kızartmak İçin Sıvı Yağ

Karıştırma kabının içine yarım çay bardağı zeytinyağı, 1,5 çay bardağı süt, 1 tane yumurta, 1 çay kaşığı şeker, yarım tatlı kaşığı tuz, un ve kabartma tozunu katarak çok sert olmayan bir hamur elde ederiz.Yalnız unun hepsini birden katmayın, kontrollü olarak katın çünkü ölçüler birbirini tutmadığı için az da gelebilir, çok ta gelebilir. Hamurumuzu 15 dakika dinlendirdikten sonra tezgah üzerinde veya da masa üzerinde oklava yardımıyla açarak ( açma esnasında un kullanılabilir ) kurabiye kalıbı veya çay bardağı kullanarak şekiller veririz.Bu verdiğimiz şekilleri kızgın yağda kızartırız.

Mayasız Pişi Tarifi

1 adet yumurta
3 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su
Yarım paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

İlk olarak; yumurta, su ve yoğurdu çırpma teliyle çırpalım. Tuz, kabartma tozu ve unu da yavaş yavaş ekleyerek, yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Hamuru ikiye bölüp, yuvarlayalım. Merdane yardımıyla, ne kalın ne ince bir hamur açalım. Daha sonra, çay bardağı yardımıyla keselim. Ortalarına çay kaşığının sapıyla delikler açalım. Yapışmaz tavamızı yağlayalım. Yağımız kızınca, hamurları atalım. Kontrollü şekilde, altı üstü kızarana kadar pişirelim. Havlu kağıt serilmiş tepsiye çıkaralım.

Lokma Tatlısı Tarifi

3,5 su bardağı un
2 su bardağı su
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 silme çay kaşığı tuz

Şerbeti için;

2 su bardağı şeker
1,5 su bardağı su
1 dilim limon

Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz. Lmonu, şekeri ve suyu tencereye alıp kaynatıyoruz. Şerbeti soğumaya bırakıyoruz. Tatlımız için hamuru hazırlıyoruz. Gerekli malzemeleri bir kaba alıyoruz ve mikser yardımıyla karıştırıyoruz. Kek hamurundan daha kıvamlı bir hamur elde ediyoruz. 1 saat kadar mayalanması için dinlenmeye bırakıyoruz ve bekliyoruz. Mayasını bulan hamurumuzu alıyoruz. Bir tencereye yarısına kadar sıvı yağ ekliyoruz ve kızdırıyoruz. Hamurdan avucumuzun içine yumruk yapar gibi alıyoruz. Yağa batırılmış tatlı kaşığıyla yumruğumuzun üzerinde kalan parçayı alıyoruz ve kızgın yağa atıyoruz. Ara ara karıştırarak arkalı önlü kızartıyoruz. Kızaran hamuru şerbetin içine atıyoruz ve yine karıştırarak 2 dakika kadar bekletiyoruz ve servis tabağına alıyoruz. Hamur bitene kadar bu işleme devam ediyoruz. Eğer şerbetimizden kaldıysa üzerine döküp tatlıyı batırarak tüketebilirsiniz.