Ajanskamu-Özel Haber

Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK 10 Temmuz 20218 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna oturmuştu. 

Büyük bir beklenti ve toplumun büyük kesiminin mutabakat ettiği bir isim olarak kendisinden büyük bir beklenti oluşmuştu.

Bakan değil gören olacağım demişti. Büyük bir heyecan vardı. Eğitimci , Akademisyen bir Bakan ile yol yürüyecekti artık MEB.

Bakanlığın ilk yılları iyi giden süreç, 2023 vizyonu ile tersine döndü, 

Üzerine bir de pandemi ve uzaktan eğitim gibi yeni bir durum eklenince Ziya HOCA'dan beklentiler artık iyice azalmaya başlamıştı. 

Görevinin ilk yılında ilk 24 Kasımında öğretmenlerimize 24 Kasım'da bir müjdem var demiş ve kamuoyunda öğretmenlik meslek kanunu ile ilgili büyük bir beklenti oluşmuştu. 

Ancak Bakan Bey'in talepleri Maliye ve Hazine'den dönmüş açıklayacağım dediği müjdeyi 3 yıl geçmesine rağmen bir türlü açıklayamamıştı. 

Her defasında öğretmenleri ve personelini yüceltmeye ve onları motive etmeye çalışan Bakan SELÇUK beklentilerin karşılanamadığını ve her geçen gün kan kaybetiiğini biliyor , ancak beyefendi tavrı, nezaketi ile 3 yıl boyunca hükümetin gülen yüzü olmayı başarmıştı. 

Ancak pandemi dönemi, uzaktan eğitim gibi Devletin de zorlandığı zorlu süreçte risk alarak bir çok çalışmayı hayata geçirdi. 

Okulların kapatılmaması için Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulu ile bir çok ke karşı karşıya gelmiş ama görevden ayrıldıktan sonra okulları sanki Bakan SELÇUK kapatmış gibi bir algı çalışması yapılmaya başlandığını gördük. 

Halbuki okulları açmak için ne kadar çaba sarfettiğini ise işin içindeki herkes biliyordu. 

Peki neydi Ziya Hoca'nın kabul edilmeyen ve görevden affını istemesine sebep olan o talepler: 

İşte Ziya SELÇUK Niçin İstifa Etti ? Sorusuna da cevap olacak olan o talepler: 

1. Öğretmenlik Meslek Kanunu- 2023 Vizyon Belgesinde sözü verilmiş ancak 3 yılda hiç bir adım atılmamıştı. 

2. 3600 Ek Gösterge- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da vereceğiz sözünü verdiği ancak geçen sürede herhangi bir gelişmenin yaşanmadığı ek gösterge meselesi. 

Tüm sendikaların birinci olarak dile getirdiği bu iki talepte oldukça ısrarcıydı Bakan SELÇUK.

3. 20 Bin EK Öğretmen Ataması. Ne yaptıysa kabul ettiremedi Ziya Hoca. Atama bekleyen öğretmenlerin kamuoyunda en büyük beklentisi idi. Tüm sendikaların da desteğini adıkları bir talepti. 

4. Okul Müdür ve Müdür Yardımcılarına Kadro-Bakan SELÇUK'un sürekli gündeme getirdiği ancak kabul görmeyen bir konu oldu hep.

5. Ücretli Öğretmenlik meselesi. Kaldırılmasını İstedi Ziya HOCA

6. Öğretmen yetiştirme sistemi.

7. Öğretmenlik Kariyer Sistemi 

8. Pandemide okulların bu kadar kapalı kalmaması- Sağlık Bakanı ile karşı karşıya gelmesine sebep oldu. 

9. Sınavların kaldırıldığı bir eğitim sistemi

Bakan SELÇUK'un bu taleplerinin hiçbiri kabul görmedi. Ya Maliye'ye takıldı, Ya Cumhurbaşkanına, Ya Bilim Kuruluna ....

Bakan SELÇUK artık Bakanlık koltuğunda oturmasının bir anlamı kalmadığına inanmıştı ve görevden affınıbir kaç kez istemesine rağmen bir kaç kere bu talep Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geri çevrildi. 

Bakan Selçuk ısrarcıydı ve sonunda bu teklifi kabul edildi ve görevi bıraktı.

Bakan Selçuk'un istifasına sebep olan bu maddedeki talepler aynı zamnda Yeni Milli Eğitim Bakanı Mahmut ÖZER'in de çözmesi gereken meseleler. 

Yeni Bakan ÖZER'in omuzlarındaki yük ağır. MEB'in bir numarası olarak her türlü eleştirinin de hedefi haline gelmiş olacak. 

Bakan ÖZER'in süreçte nasıl bir çalışma yapacağı ve öncelikli olarak çözüm bekleyen bu 9 meselede Bakan Ziya SELÇUK'un aşamadığı engelleri aşıp aşamayacağını ise zaman gösterecek. 

Mesleki eğitimde elde edilen başarının MEB'in tüm kademe ve aşamalarında ve Eğitim camiasındaki beklentilerin karşılanmasında da olmasını ümit ediyoruz.

Milli Eğitim Camiası bu konuda Bakan beyin yol haritasını merak ediyor. 

Bekleyip görelim ...

Büyük bir sorumluluk altına girdi.

Yeni Bakan Mahmut ÖZER'e yeni görevinde muvaffakiyetler diliyoruz. 

Ziya SELÇUK hocaya emekleri için teşekkür ediyoruz.