Eğitim-öğretim hizmetleri sınıfında yer alan müfettişlerin genel idare hizmetleri sınıfına alınması talebine ilişkin soru önergesi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA 
Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Ve 99. Maddeleri uyarınca T.C. Milli Eğitim Bakanı Sn. Mahmut Özer tarafından yazılı olarak yanıtlanmaşını arz ederim. Saygılarımla. 04.10.2021 Ömer Fethi Gürer /Niğde Milletvekili 

Diğer denetim elemanlarının tamamı Genel İdare Hizmetleri sınıfında olduğu halde İlköğretim Müfettişleri, Eğitim Öğretim Hizmetleri sınıfındadır. Öğretmen olmadıklarından Eğitim Öğretim Hizmetleri sınıfında yapılan, Genel İdare Hizmetleri sınıfında olmadıklarından da bu sınıfta yapılan iyileştirmelerden yararlanamamaktadır. Çalışırlarken, diğer denetim elemanları ile ilköğretim müfettişlerine ödenen ek gösterge, makam maaşı, denetim tazminatı, işgüçlüğü ve ödemelerin tamamında, ilköğretim müfettişleri aleyhine mağduriyet söz konusudur. Bunun sonucu olarak; öğretmenlerden daha az maaş almaya başlamışlardır. Emekli olan ilköğretim müfettişleri de diğer müfettişlerin yarısı kadar maaş alabilmektedirler. 

1- Eğitim-Öğretim Hizmetleri sınıfındaki İlköğretim Müfettişliği kadrolarının Genel İdare Hizmetleri kadrolarına geçirilmesi düşünülmekte midir?

İlköğretim müfettişlerinin özlük ve mali haklarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalara ilişkin soru önergesi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA 

Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Ve 99. Maddeleri uyarınca T.C. Milli Eğitim Bakanı Sn. Mahmut Özer tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla.04.10.2021 Ömer Fethi Gürer /Niğde Milletvekili 

ilköğretim müfettişleri, diğer denetim elemanları gibi lisans mezunu olarak yarışma ve yeterlik sınavlarında başarılı olup, 3 yıl adaylık yaptıktan sonra müfettişliğe atandıkları halde, diğer müfettişler 3600 ek gösterge ile çalışırken, ilköğretim müfettişleri 3000 ek gösterge ile çalışmaya devam etmekte, emekli olduklarında da hiç müfettişlik yapmamış gibi öğretmen iken çalıştıkları 3000 ek gösterge üzerinden emekli olmaktadırlar. Diğer denetim elemanları göreve çıkmak için avans kullanırken, ilköğretim müfettişleri uygulama dışında tutulmaktadır. Yol giderlerini kendileri karşılayıp aylar sonra geri alabilmektedirler. Yaptıkları işler bakımından diğer "müfettiş” unvanlı elemanlar ile aynı hatta rehberlik ve iş başında yetiştire gibi zorunlu ek görevleri de olan ve 657 Sayılı Yasanın 36/ A-11. maddesindeki kariyer meslek mensupları arasında yer alan ilköğretim müfettişleri, emsali elemanlardan farklı tutulduklarından, moral ve iş doyumlarını büyük ölçüde kaybetmiş durumdadırlar. 

1- Millî Eğitim Bakanlığı Ekim 2009 tarihli Kurum İdarî Kurulu Çalışma Raporunun 16.maddesinde de belirtildiği üzere İlköğretim Müfettişlerinin statüleriyle özlük ve malî haklarında iyileştirmeye yönelik başlatılan çalışmalar sonuçlanmış mıdır? 

2- Diğer müfettişlerin ek gösterge, makam tazminatı, denetim tazminatı, işgüçlüğü vs. ödemeleri ile ilköğretim müfettişlerine yapılan ödemelerde eşitlik sağlanmış mıdır? 

3- Diğer denetim elemanları gibi ilköğretim müfettişlerine de göreve çıkarken avans kullanabilme imkânı verilmemesinin nedeni nedir? Bu düzenlemenin değişmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?

4- İlköğretim Müfettişleri görevleri gereği sürekli seyahat etmeleri nedeniyle kaza riskine karşı Bakanlığımızca gerekli sigorta güvencesi yapılmakta mıdır?