Toplu sözleşme ikramiyesinde yaşanan kriz çözülecek Toplu sözleşme ikramiyesinde yaşanan kriz çözülecek

Kamuda yeni işe giren işçinin maaşı doktoru, mühendisi, avukatı, öğretmeni geçti. Okullarda öğretmenler, hastanelerde hekimler, bürolarda müdürler hademeden, çaycıdan düşük maaş alıyor.

Türk-İş'in seçimlerin hemen öncesinde 700 bin kamu işçisi için imzaladığı toplu sözleşme işçi, emekli ve memur maaşları arasındaki dengeyi alt üst etti. İşçiye verilen zam dışındaki diğer sosyal hakların yer aldığı toplu sözleşme protokolünün 3 sayfası memurların tepkisini daha da artıracağı kaygısıyla seçim sonrasında saklandı.


Seçim öncesi yapılan sürpriz zamla kamuda en düşük işçi maaşı net 18 bin liraya, primler ve ek ödemelerle birlikte ise net 21 bin 500 liraya kadar çıktı. Büyük bölümü taşerondan geçenlerin oluşturduğu kamu işçisine yapılan sürpriz zammın sonucunda okullarda hademe maaşı öğretmen maaşını, hastanelerde çaycı ve temizlik görevlisinin maaşı hemşire, teknisyen, hatta hekim maaşını geçti.

   WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ


Müdürler, “Bana çay getiren işçi benden fazla maaş alıyor” eleştirisinde bulunurken SÖZCÜ'ye konuşan Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, hemen seçim öncesinde acil olarak memura da zam yapılması talebinde bulundu.

Rahatsızlığın asgari ücretli ve emeklilere da yayıldığı, seçim öncesinde bu kesimlere yönelik de sürpriz müjde zamların açıklanabileceği konuşuluyor.

Sen çok akıllı ve zeki bir kadınsın süreçleri iyi koklayabiliyorsun analiz yetğein çok güçlü ama bu dam seni köreltmiş sen bu adamın yanında değil dışarıda daha çok mutlusun ve kapasiten dışarda daha iyi görünüyor. EN güzel özelliklerini dışarıdaki insanlar farkedip taltif ediyor. Bu adam seni köreltmiş, karaltmış, küçültmüş ve bir yere hapsetmiş gibi, Sınırlarını çizmiş ve oraya hapsetmek istemiş hep. Bunu yaparken de sorun sende gibi davranmış hep. Halbuki öyledeğil. sen benim gibi bir sınır çizilebilecek birisi değilsin. Desteklendiğinde sınırları aşabilecek bir mükemmel varlıksın 

15 BİN OLSUN, DÜZ OLSUN!

Kamuda en düşük işçi ücretine yapılan zammın Türk-İş ve Hak-İş'in beklentilerinin dahi üzerinde gerçekleştiği öğrenildi. Normalde seçim sonrasında yapılması gereken pazarlık görüşmelerinin seçim öncesine alınmasıyla avantaj yakalayan Türk-İş, en düşük kamu işçisinin brüt aylığını 12-13 bin lira civarında, zammın da yüzde 40-45 olmasını hedefliyordu. Görüşmelerde en düşük maaş 13 bin 500 liraya, zam oranı da yüzde 45'e kadar geldi.

SÖZCÜ'nün edindiği bilgilere göre, masada yapılan görüşmelerin ardından Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a, “En düşük maaş 15 bin olsun, düz olsun” talebinde bulunduğu, Erdoğan'ın da seçim baskısıyla bu talebi kabul ettiği ifade ediliyor. Böylece bu ücretin üzerine ilk 6 ay için yüzde 45 zam ile ek ödemeler de eklenince net maaş 21 bin 500'e kadar çıktı.

ÖĞRETMEN 13 BİN 160 TL, HADEME 21 BİN 500 TL

Halen kamuda 10 yıllık bir öğretmen 14 bin lira civarında maaş alıyor. Memur-Sen Başkanı Yalçın, ek dersi olmayan öğretmenlerin maaşının 13 bin 160 liraya kadar düştüğünü söyledi.

Okullarda hademelerin ise ek ödeme durumuna göre 21 bin 500 liraya kadar maaş alabileceği hesaplanıyor. Aynı şekilde kamu hastanelerinde hekimler 21 bin 200, diş doktorları 20 bin 100, eczacılar 18 bin 500, hemşireler 16 bin 600 lira maaş alıyor. Dolayısıyla hastanelerde de temizlik ve güvenlik görevlileri sağlık personelini geçmiş oldu.