Memurlar aylık 347.7 TL zarara uğrayacak Memurlar aylık 347.7 TL zarara uğrayacak

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tarihinin belirlenmesi sırasında birtakım gelişmeler yaşanmıştı. Seçimin en geç 18 Haziran tarihinde yapılması gerektiği gündeme gelmişti. Daha sonra seçimlerin erkene çekilmesi söz konusu olmuştu. 2023 seçimlerinin 14 Mayıs Pazar günü yapılacağı kesinleşmişti. Bu kararın geçerli olması için ise meclisin feshi gündeme gelmişti. Peki meclis feshi nedir? Meclis feshedilince ne olur?

İşte detaylar...

2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri 14 Mayıs Pazar günü yapılması bekleniyor. Seçimin ikinci tura kalması halinde ise seçimler 28 Mayıs Pazar günü yapılacak.

Önümüzdeki seçimlere dair Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısından sonra açıklamalarda bulunmuştu.

Erdoğan yaptığı konuşmasında '10 Mart Cuma günü anayasının bize verdiği yetkiye dayanarak alacağımız seçim kararının ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla süreci başlatıyoruz' ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları üzerine meclisin feshedilmesi konusu tekrar gündeme gelmiş oldu.

Meclis feshi nedir? Meclis feshedilince ne olur?
Resmi Gazete'nin 2017 yılında yayınlanan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 116. Maddesi'ne göre;

Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.

Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.

Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.

Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve Cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve Cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam eder.

Bu şekilde seçilen Meclis ve Cumhurbaşkanının görev süreleri de beş yıldır.

Feshetmek Ne Demektir?
TDK'ye göre feshetmek 'verilmiş bir yargıyı kaldırmak, bozmak' veya 'kapatmak, dağıtmak' anlamlarına gelmektedir.

Fesih kelimesi TDK'ye göre cümle içerisinde 'Fesih kararı almak'veya 'Parlamentonun feshi' şeklinde kullanılmıştır.

Kaynak: Onedio