Batman MEB İl Müdürlüğü ile imzalanan promosyon ihalesi iptal edildi ancak yeni ihale yapılmadı. Eğitim Sen Batman Şubesi Başkanı Şimşek, “Bankalar danışıklı dövüş halinde hareket etti” dedi.

Batman MEB İl Müdürlüğü ile 2020 yılında imzalanan promosyon ihalesinin iptal edildiğinin duyurulmasına rağmen yeni ihale yapılmadı.

Bankaların, eğitimcilerin ihalesini almamak için ihalede düşük rakamlar gösterdiği öne sürüldü. Konuyla ilgili Eğitim Sen Batman Şubesi Başkanı Nurettin Şimşek, "Bize göre bankalar danışıklı bir şekilde toplantıya gelip teklif sunmuşlardır" dedi.
ANLAŞMANIN YENİLENMEMESİ İÇİN RAKAMLAR DÜŞÜK VERİLDİ’

Batman'da eğitimciler ile Yapı Kredi bankası arasında 15 Ekim 2020 tarihinde 2020 ile 2023 yılları arasını kapsayan maaş protokol anlaşması imzalandı. Üç yıl için imzalanan maaş promosyon anlaşması gereğince eğitimcilere 2 bin 850 TL ödeme yapıldı. Artan enflasyon nedeni ile Türkiye genelinde 2022 yılında çok sayıda promosyon anlaşması ya yenilendi ya da yeni ihaleler yapılarak yeni ödeme yapıldı.

Batman’daki anlaşmanın yenilenmesi veya ihalenin iptal edilmesi amacıyla sendikalar, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne çağrılarda bulundu ve yeni ihaleler düzenlendi. 28 Eylül 2022 tarihinde altı bankanın katıldığı ihalede, dört banka teklif sundu. Deniz Bank 4 bin 500 TL en düşük teklifi sunarken, İş Bankası ise 15 bin TL teklif sundu. İhaleden sonuç çıkmaması üzerine bir hafta sonra yeni ihale düzenlendi. En yüksek teklifi sunan iki banka arasında açık artırma yolu ile yeni ihale yapıldı. Yapılan ihalede 15 bin TL teklif veren İş Bankası 13 bin TL teklif sundu, ilk ihalede 11 bin TL teklif veren Yapı Kredi ise 13 bin TL teklif verdi. Eğitimcilerin 25 bin TL talep ettiği ihaleden ise sonuç çıkmadı. Eğitim Sen, bankaların kendi arasında danışıklı dövüş şeklinde ihaleye katıldığını, anlaşmanın yenilenmemesi için rakamların düşük verildiğini öne sürdü.

‘İL EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BU MESELEYİ HALLETMEK ZORUNDADIR’

2020 yılında yapılan promosyon ile protokol arasında uyumsuzluk olduğunu dile getiren Eğitim Sen Batman Şubesi Başkanı Nurettin Şimşek, "Maalesef protokoldeki maddeler ile sözleşme arasında birbirini tutmayan maddeler ve imzalar bulunuyor. İşveren, banka ve yetkili sendikanın sözleşmede imzası olması gerekirken maalesef sözleşmede yetkili sendika imzası bulunmamaktadır. Tek taraflı bir protokol ve sözleşme imzalandı. Eğer bugün eğitim emekçileri, bu sözleşmeleri feshederse 2020 yılında aldıkları 2 bin 850 TL'nin yerine son altı aylık süre için cayma bedeli olarak en az 5 bin TL ödeyecek. Bunun yanı sıra EFT ve havale ücretleri de öğretmenlerden tahsil edilecek. Bankalar öğretmenler üzerinden ciddi paralar kazandı. Ama son altı ayda öğretmenlerden para tahsil etmeye kalkıyor. İşveren konumundaki imzayı atan İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise topu eğitim emekçilerine atıyor. Fakat imzayı atan odur. Bu meseleyi halletmek zorundadır. Sorumluluk onlardadır" diye konuştu.

Yapılan ihalelere ilişkin konuşan Şimşek, "Batman'da iki defa ihale yapıldı. Fakat bu ihalelerde verilen tekliflere baktığımızda, öncelikle 4 bin 500 TL gibi rakamlar eğitimcilere hakarettir. İlk ihalede teklifi verenler, ikinci ihalede tekliflerini 2 bin TL düşürdü. Kamu bankalarına davetiye gönderildi. Onlar girmedi. Haliyle rekabet ortamı da oluşmadı. Katılan bankalar da teklifleri artırma yoluna gitmedi, aksine düşürdü. Bu da bankaların danışıklı dövüş içinde olduklarını gösteriyor. Yeni yılda yeni ihale yapılması için diğer sendikalar ile aramızda protokol imzaladık. Yeni ihalenin yapılması için mücadele edeceğiz" dedi.

'TEK TİP PROTOKOL ANLAŞMASI UYGULANMALIDIR'

Yeni promosyon anlaşmasının yapılması için sendika olarak başvuru yaptıklarını dile getiren Önlü, şunları söyledi: "10 Ağustos 2022 tarihinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü bankaya başvuruda bulundu. Banka, bu başvuruyu 15 gün bekletti. Ardından Kamu Denetleme Kurumu’na başvuruda bulunduk. Eski protokolde anlaşmazlıklar vardı. İhalede olmayan şartlar, son dakika protokole alınıyor. Sözleşme feshi durumunda tüm alacakların tahsilinin yapılacağı maddesi eklenmiştir. Bunun yanı sıra sözleşmede bizim imzamız yok. Bize göre pansuman çözümler işe yaramıyor. Türkiye genelinde tek tip protokol anlaşması uygulaması yapılmalıdır. Şu an sendikalar olarak eğitimcilerin yararına bir şey var ise birlikte hareket ederiz.”

Türkiye'de ilk promosyon ihalesinin iptalinin Batman Valiliği tarafından yapıldığına dikkat çeken Önlü, "Birçok il, Batman Valiliği’nin iptali üzerinden ihalesini iptal etti. Fakat İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde biz bunu aşamadık. ‘Bürokratların hatası mı diyelim, geç atılmış adımlar mı’ diyelim… Ama buna rağmen son süreçte bizimle iş birliği halinde olduklarını gördük. Ama parayı veren bankalar ve bankalar üzerinde baskı unsuru oluşturulması gerekiyor” dedi.