Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası, eğitim çalışanlarının haklarını alabilmesi adına basın açıklaması düzenledi.

Eğitim Gücü Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Yavuz basın açıklamasında şöyle konuştu;

Bugün burada eğitim çalışanlarını asgari ücrete mahkûm edip maaşından en üst düzeyde vergi alan ve bununla yetinmeyip sendika seçim ve örgütlenme hakkına müdahale etmeye çalışarak eğitimcinin iradesine yön vermeye çalışan bu düzene karşı olduğumuzu göstermek ve neredeyse açlık sınırındaki maaşları eğitimcilere reva görenlere tepkimizi yine açlık sınırında maaş alan bir öğretmenimizin bordrosunu yırtarak göstermek için toplandık.

"EĞİTİM ÇALIŞANLARI TEMEL İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMAZ DURUMA GELMİŞTİR"

Kira, ulaşım ve temel gıda giderleri gibi zorunlu ihtiyaçlar başta olmak üzere birçok kalemdeki fahiş zamlar karşısında birçok vatandaşımız gibi eğitim çalışanları da temel ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma gelmiş, ağır bir yoksulluk kriziyle karşı karşıya kalmıştır. Çalışanların gelirleri özellikle büyükşehirlerde neredeyse bir kiraya eşdeğer durumdadır. Kira ödemeleri yapıldıktan sonra maaşlardan kalan miktarla aylık gıda ihtiyaçlarını karşılamaya, elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarını ödemeye bile yetmemektedir. TÜİK enflasyon rakamları dışında enflasyonun yükselmesine karşı politika geliştiremeyen hükümet sayesinde, maaşlarımıza yapılan zam ve sözde enflasyon farkları daha elimize geçmeden erimiş, memur enflasyona ezdirilmiştir. Bunlar yetmezmiş gibi vergi dilimi düzenlemesinin ısrarla gündeme alınmaması bizi açlık sınırına doğru sürüklemiş maaşlarımız asgari ücret düzeyine gerilemiştir. Çalışanların sırtındaki küfe her geçen gün ağırlaşırken kredi kartı limitleri dolmuş, ek hesaplarda para kalmamış, bıçak kemiğe dayanmıştır.

Buna İzin Veren Okul Müdürleri ve Öğretmenler Yandı! Buna İzin Veren Okul Müdürleri ve Öğretmenler Yandı!

"GELİR VERGİSİ GÜNCELLENMELİ"

Öğretmen ve memur maaşlarının yüksek oranda vergi dilimine tabi olması maaşa yapılan zam ve iyileştirmeleri anlamsız kılmaktadır. Düşük maaşlarla geçim derdine düşürülen öğretmenlerin, gelirlerinden alınan yüksek vergi kesintileri neredeyse asgari ücret tutarını bulmaktadır.

Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası olarak eğitim çalışanlarının maaşlarının, 2023 Ocak ayında yapılacak zam ve iyileştirmelerle, kurumlar tarafından belirlenen refah seviyelerine çekilerek maaşlarının yoksulluk sınırına kadar olan kısmının vergiye tabi tutulmaması ve alım gücünün korunması için gelir vergisi oranlarının güncel ekonomik koşullara uygun olarak revize edilerek vergi kesinti oranının %15'e sabitlenmesini istiyoruz.