En son yapılan değişikliklere göre öğretmenlerin emeklilik yaşı, kişinin öğretmenliğe ya da işe başlama zamanına göre değişebileceğini göstermektedir.

Öğretmenlerin emekli olabilmesinin 2 şartı vardır. Bunlar;

  • Yaş şartı
  • Hizmet yılı şartı

Öğretmenlerin emekli olabilmesinin ilk koşulu belirli yaş şartını tamamlamasıdır. Yaş şartını sağladıktan sonra ikinci koşul olarak hizmet yılı şartına bakılır. Hizmet yılı şartını tamamlayan öğretmen isterse görevinden ayrılabilir. Ancak emeklilik maaşı ve ikramiyesini alamayacaktır. Emeklilik maaşını ve ikramiyesini alabilmesi için yaşı tamamlamış olması gerekir.

Öğretmen Emeklilik İşlemleri

Öğretmenlerin emeklilik işlemleri diğer memurlardan farklı bir şekilde ilerlemektedir. Öğretmenlerin emeklilik talepleri aşağıdaki kanunların hükümlerine göre değerlendirilir.

''Öğretmenlerin emekliliği'' başlıklı 331. madde, 10/07/2018 tarihli ve 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükmünce;

“Öğretmenlerin emeklilik işlemleri Haziran ve Temmuz ayları içinde yapılır. Bu aylar dışında emeklilik işlemi yapılabilmesi, görev yapılan il sınırları içinde emeklilik talebinde bulunan personelin sınıf ve branşında öğretmen fazlasının bulunması ve işlemin Bakanlıkça uygun görülmesine bağlıdır.”

Bu şarta göre öğretmenler sadece haziran yada temmuz ayında emeklilik isteyebilir. Bu iki ay dışında emeklilik talebinde bulunabilmek için il sınırları içinde sınıf ve branşta norm fazlalığı olması gerekmektedir. Haziran ve Temmuz ayı dışında emeklilik başvurusu yapmak isteyen öğretmenler daha sonra yayımlanan genelge ile İl Milli Eğitim Müdürlüklerine başvuru yaparak Haziran ve Temmuz ayı dışında da emeklilik başvurusu yapabilir.

Öğretmenlerin emeklilik işlemleri, öğretmenlerin emeklilik yönetmeliği göre yapılmaktadır.

Öğretmenlerin Emeklilik İsteme Şartları?

Emeklilik döneminde (Haziran ve Temmuz aylarında) emeklilik talebinde bulunanların başvuruları;

  • Emeklilik için gerekli olan, fiili hizmet süresi ve yaş şartı açısından değerlendirilerek, emekliye ayrılmalarında bir engel bulunmadığı anlaşılanların (özlük dosyaları İlinizce tutulanların) emeklilikleri onaylanmaktadır.
  • Emeklilik talebi onaylananlara emeklilikleri bildirilerek, bahsedilen Kararname gereği en geç Temmuz ayının son iş günü itibarıyla görevleriyle ilişkilerinin kesilmesi sağlanacak ve tahsis belgeleri Valiliklerce (İl Milli Eğitim Müdürlüğü) Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına [(Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü) (Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı)] HİTAP sistemi üzerinden internet üzerinden bildirilecektir. Emeklilik evrak asılları ilgililerin özlük dosyalarında saklanacaktır.
  • Emeklilik isteğinden vazgeçenler ve Temmuz ayının son iş günü mesai bitimine kadar (kurum gelen evrak kaydında işlem gören) iptal dilekçesi verenler, emeklilik işlemi tamamlandığı halde tebliğ etmeyen ve görevden ayrılışı sağlanamayan personelin emeklilik işlemi (emekli onayı) Ağustos ayının ilk iş günü iptal edilerek görevlerine devam etmeleri sağlanacaktır.

Emeklilik dönemi (Haziran ve Temmuz aylan) dışında emeklilik talebinde bulunanların başvuruları;

  • İl genelinde ya da bulunduğu yerleşim yeri, ilçe, eğitim bölgesi veya kurumda herhangi birisinde branşında öğretmen fazlalığı olması,
  • Yönetici olmaları (kurucu müdür, müdür vekili ve müdür yetkili öğretmen olarak yapılan görevlendirmeler dahil değildir.)
  • 61 istekle yaş haddi (en az 15 yıl hizmeti olup, 61 yaşını doldurmuş durumda olanlardan)
  • Emeklilik işlemi yapılıp görevinden ayrılanlardan, SGK Başkanlığınca eksik hizmet süresinden veya yaş şartını tamamlamamış olmasından dolayı görevlerine iadesi istenilen ve görevine başlatılanlardan; hizmet süresini ve yaş şartını tamamlamaları akabinde tekrar emeklilik talebinde bulunanlar, incelendikten sonra değerlendirilecektir.