Koronavirüs'te antikor testinin önemi büyüktür. Bağışıklık sisteminin bir parçası olan ve vücuttaki yabancı maddeler ile savaşan Y şekilli proteinlere antikor ya da tıbbî adı ile "immünoglobulin" denir.

İlk kez Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye genelinde 153 bin hanede yapılacağını duyurduğu antikor testi uygulaması 7 ilde başladı. Sağlık ekipleri, Başkent Ankara'da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliğinde belirlenen hanelere giderek, test için numune alma işlemi yaptı.

11 Mart 2020 tarihinde Türkiye'ye giriş yapan ve etkisini üzerinden 5 ay geçmesine rağmen hala devam ettiren Koronavirüs ile birlikte birkaç tıbbi terim ile karşılaştık. Bunlardan biri de antikor testidir.
İnsan vücudunun savunma sistemi olan antikorlar vücuda giren ve hastalığa sebep olan virüsler gibi yabancı patojenlere karşı kanda ve dokularda yaşayan antikorlar üremeye başlayarak ordu oluşturur ve bu virüslerle mücadele eder.

Koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu dönemde koronavirüs aşısı henüz bulunamadı ve bir sürede bulunması mümkün görünmüyor. Koronavirüse lkarşı etkili aşının bulunmamasına karşın ülkemizde ölüm oranlarını minimum seviyeye çekecek olan plazma tedavisi uygulanmaya başladı ve olumlu sonuçlar alındı. Virüsü geçirip vücudu direnç gören hastalardan alınan antikorlar vücut direnci daha düşük hastalara nakledilerek vücudun virüs ile savaşması hedeflenmiş ve bu çalışmada bir çok hastada olumlu sonuç vermişti.

Her insanın vücudunda farklı sayılarda üretilen antikor bazı insanlarda çok fazla ürerken bazı insanlarda daha az ürüyor. Antikoru daha az üreten insan vücutlar hastalıklara karşı daha dirençsiz olurken aslında ölüm oranlarının çoğuda bu hastalarda yaşanmaktadır.

Koronavirüsü evinde farketmeden geçirenlerin tespiti için yapılacak testler bugün itibariyle başladı. Koronavirüse karşı bağışıklık kazananların tespiti için yapılacak antikor testleri için belirlenen şehirler açıklandı.

13 ilimizde İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Konya, Tekirdağ, Adana, Sakarya, Gaziantep, Manisa, Eskişehir, Bursa ve Kayseri’de antikor testleri yapılacak. Konya ve Bursa’da testler başladı.

ANTİKOR TESTİ NEDİR?

İnsanlar, hastalığa yol açan virüsler gibi yabancı bir patojene maruz kaldıklarında, vücutta kan ve dokularda yaşayan antikorlar üremeye başlar. Bu proteinler, virüse yapışarak, kendisini kopyalamasını ve enfeksiyonun vücutta daha fazla yayılmasını engeller. Antikor ya da seroloji testi, vücudun bu antikorları üretip üretmediğine bakıyor. Bu antikorların tespit edilmesi, kişinin çok büyük ihtimalle corona virüsü geçirdiğini gösteriyor.


Antikor testi ne kadar sürede sonuç verir?
Antikor testi koldan alınan kan örneği ile çalışılmaktadır. Testin çalışılması yaklaşık 40 dakika sürer ve 24 saat içinde sonuçlanır. Koldan alınan kan örneği ile çalışılan antikor testi %98 güvenirliğe sahiptir.
Antikor testi neden önemlidir?
Antikor testleri ile yeni normal dönemde özellikle toplu çalışılan işyerlerinde korunma tedbirleri bakımından önem taşımaktadır. Ayrıca ağır seyreden kronik hastalığı olan bireyler bağışıklık durumunu öğrenerek tedavilerini bu doğrultuda planlayabilirler.
Antikor testi nasıl yapılır?
 
Antikor Bağışıklık Testi ile laboratuvarda otonalizörlerde referans yöntemlerle kan numunesinde Covid -19 virüsü Spesifik IgG antikorları ölçülmektedir. Laboratuvarın çalışma günleri ve seanslarına göre değişmekle birlikte kan numunesinin verildiği günde sonuçlanmaktadır. Bu test sonucu, kişiye Covid-19 virüsü bulaşıp bulaşmadığını ya da virüs bulaşarak enfekte olan veya hastalanarak iyileşmiş kişilerde IgG antikoru gelişip gelişmediğini göstermektedir. Covid-19 inkübasyon döneminin 5 gün olduğu, bu sürenin 2-14 gün arasında değişebildiği öngörülmektedir. Dolayısıyla IgG antikorları da 11-14 günde pozitif olarak tespit edilmektedir.
PCR ve Antikor Test Sonuçlarının Klinik Önemi
PCR    IgM    IgG    Klinik Önemi
Negatif    Negatif    Negatif    Virüsle hiç karşılaşmamış ve bağışıklık oluşmamış.
Pozitif    Negatif    Negatif    Virüsle karşılaşmış, klinik öncesi veya klinik faz, asemptomatik
Pozitif    Pozitif    Negatif    Enfeksiyonun akut fazı (5.-10 günler arası)
 

Negatif    Pozitif    Negatif    Enfeksiyonun aktif fazı (5.-10.günler arası).
PCR tekrarı önerilir.

Negatif    Pozitif    Pozitif    Enfeksiyonun aktif fazı (14.günden sonra).
PCR tekrarı önerilir.

Pozitif    Pozitif    Pozitif    Enfeksiyoun aktif fazı
 

Negatif    Negatif    Pozitif    Geçirilmiş enfeksiyon