TES Başkanı Yahya Hakan Çelik: “Temmuz 2022 öncesinde yapılan banka promosyon sözleşmeleri ile kamu çalışanlarının eline geçen promosyon ödemeleri çok komik rakamlar haline gelmiş ve kamu çalışanları ciddi bir ekonomik kayıp ile karşı karşıya kalmıştır. 2022 Temmuz-Ağustos ayından itibaren Türk Eğitim-Sen Isparta Şubesi olarak Isparta’daki tüm eğitim çalışanlarının bu konudaki mağduriyetlerinin giderilmesi adına;

* Ağustos ayında İl, İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine ve üniversite rektörlüklerine promosyonların bir an evvel güncellenmesi için yazı yazdık.

* Eylül ayında eğitim çalışanları ile bir araya gelip kitlesel basın açıklaması eylemi yaparak ilgililerin ve kamuoyunun dikkatini çektik.

* Yine Eylül ayında İl merkezi, ilçeler ve üniversitelerimizde dilekçe kampanyası düzenleyerek, kamu çalışanlarımızın haklı promosyon güncelleme taleplerini içeren binlerce dilekçe topladık 1 Ekim’de ilgili banka ve kurumlara ileterek bir kez daha durumun ciddiyetini ortaya koyduk.

* Problemin çözümü noktasında ilgili kurum yöneticileri ile sürekli görüşerek istişarelerde bulunduk.

* Muhatabı olmamamıza rağmen bazı bankalarla görüşerek çalışanlarımızın haklı taleplerini ilettik ve durumu ilgili yöneticilerle paylaştık.

* Konuyla ilgili, kurumlarda yapılan tüm bilgilendirme ve istişare toplantılarına katıldık.

* CİMER’e konuyla ilgili bireysel ve sendika olarak talebimizi ilettik.

* Genel Merkezimiz Cumhurbaşkanlığı, MEB, BDDK ve tüm ilgili mercilere yazarak konuyla ilgili talepleri iletmiş, tüm illerde kitlesel basın açıklaması kararı almış, konuyu ülke gündemine taşımış, tüm gerekli girişimlerde bulunmuştur. Bunların sonucu; Üniversitelerimiz kasım ayında (SDÜ:34.500 TL, ISUBÜ: 28.000 TL) ilçelerimiz Atabey(12.000 TL), Eğirdir(16.900) yeniden ihale yaparak promosyonları güncellemiş, Gönen(12.000) ve Keçiborlu’da(17.000) ise süresi biten ihale yeniden yapılmıştır. Bu süreçte emeği geçen ve hala mücadele veren merkez, üniversite ve ilçelerimizdeki tüm yönetici ve çalışanlara teşekkür ederiz.

Isparta İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çalışan personellerimizin geçen yıl yapılan (Yapı ve Kredi Bankası Gülkent Şubesi 3 yıllığına 9.500 TL) banka promosyon anlaşmasını değişen ekonomik şartlar gereğince revize etmek amacıyla önce İl Milli Eğitimde tüm sendikaların katılımı ile 28 Kasım’da toplantı yapıldı.(bankadan gelen yazının geç gelmesi gerekçesi ile bu tarihte ancak toplantı yapılabildi) O tarihte bankaların çok düşük promosyon ücreti vermesi, ocak ayındaki maaş zammı ve diğer ek gelirler de hesaba katarak yeni ihalenin ocak ayına bırakılmasına karar verildi. 06.02.2023 günü İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yeniden ihaleye çıkıldı.

Ancak 22.000 TL alt limit olmasına rağmen 10.000 TL'den açılan ihale 14.000 TL gibi komik bir rakamda kalmış, bizlerin emeğini ve alin terini sömürerek on milyarlarca lira kar açıklayan kelli felli bankalara hiç yakışmamıştır. Özellikle mevcut çalışılan bankanın ilk yapılan ihale protokolündeki maddelere güvenerek (ki bilmiyoruz, sendika olarak sözleşme metnini İl Milli Eğitim Müdürlüğünden gerek yazılı gerek sözlü defalarca talep etmemize rağmen; sanki devlet sırrı gibi vermeme haklarını kullandıklarını ifade ederek hep olumsuz cevap aldık.) "kişi başı 11.500 TL’ye varan cayma bedelini ödeyin, ne haliniz varsa görün' tavrı, gerekli rekabet ortamına da engel olmuştur. Ve ihale iptal edilmiştir. Milletçe derin acılar yaşadığımız deprem felaketinin yaralarını sarma mücadelemiz, banka promosyonu meselesinin elbette önüne geçmiştir. Ancak bilinmelidir ki, kronikleşen bu meselenin peşini en başından beri bırakmadık, bırakmayacağız.

BANKALARA;

Üniversitelere, sağlığa ,emniyete, askeriyeye ve bir çok kuruma tatmin edici promosyon rakamları verebilen eyy bankalar, iş milli eğitim çalışanlarına gelince bu umursamaz tavrınız niye?. Bizimle ne zorunuz var? Zamanında okul okul, kurum kurum gezerek leblebi gibi ürün dağıttığınız günleri unuttunuz mu? Eğitim çalışanlarını rencide eden bu durumdan utanmalısınız!..

İL VE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİNE;

Henüz banka promosyon güncellemesi yapamayan başta İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Aksu, Gelendost, Senirkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Yalvaç ve Yenişarbademli İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri; ‘bankalar vermiyor’ diye bir köşeye çekilip ‘ortada top çevirme ‘çabalarınızı hayretle izlemekteyiz. Binlerce eğitim çalışanı sizlerden somut adımlar atmanızı bekliyor. Bu bağlamda;

GELİN BİRLİK OLALIM….

Bankalar tarafından çalışanlarımıza dayatılmaya çalışılan oldukça düşük tekliflerden ve bankaların umursamaz tavırlarını kabul etmeyerek;

1-Şu an anlaşmalı banka olan Yapı ve Kredi Bankasının tüm kredi kartlarını iptal ediyoruz.

2-Tüm otomatik ödeme talimatlarını sonlandırıyoruz.

Türk Eğitim Sen Proje okulları ile ilgili çalıştay yapacak Türk Eğitim Sen Proje okulları ile ilgili çalıştay yapacak

3- Ek hesapları kapatıyoruz.

4-Hesaplarımıza yatırılan maaş, ek ders vs. ödemelerimizi aynı gün aynı anda başka bankalara aktarıyoruz.

5-Yapı ve Kredi Bankası Isparta Gülkent Şubesi önüne SİYAH ÇELENK koyarak bankaya ait kredi kartlarımızı banka önünde kırıyoruz.

6- Çekilen kredileri başka bankalara aktarıyoruz.

7- Çalışanlarımızın haklı taleplerini dikkate almayan bankalar ile, iş ve işlemlerimizi durduruyoruz. Bu hakkın gasp edilmesine göz yummayacağımız bilinmelidir. Ne eksik, ne fazla… Tek beklentimiz, hakkımız olanı almak! Türk Eğitim-Sen, çalışanlarımızın her durum ve şartta daima yanındadır” dedi. (Haber Merkezi)

demokrat32