Yürütülen soruşturma sonrası Eğitim-Sen Bolu Şubesi Yürütme Kurulu üyelerine 1 yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezası teklif edildi. Eğitim-Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul, “Haksız ve hukuksuz bir soruşturma. Çok iyi bir sendikal mücadele yürüttükleri için arkadaşlarımızın hakkında soruşturma açılmıştır” dedi.

Eğitim-Sen Bolu Şubesi tarafından, üyelerine açılan soruşturmaya ilişkin basın açıklaması yapıldı. Kent Meydanı’nda bir araya gelen sendika üyelerine, Eğitim-Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul da eşlik etti. Basın metnini Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici okudu. 

“TÜM HAKLARIMIZ SIK SIK SORUŞTURMA KONUSU YAPILMAKTADIR”

Sendika olarak yürüttükleri çalışmaların sık sık soruşturulduğunu ifade eden Gezici, “Demokrasinin en asli unsuru muhalefettir. İktidar, uzun süredir siyasallaşan yargı, bürokrasi ve kendisine bağlı emniyet güçleri aracılığıyla, karşısında tehdit olarak gördüğü herkesi, her kurumu hedef haline getirmeyi ve itibarsızlaştırmayı temel bir politika olarak benimsemiş durumdadır. Sırf iktidar politikalarına ters düştüğü için demokrasinin en temel unsuru olan muhalefeti,  çerçevesi anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmelerle çizilmiş olan sendikal eylem faaliyetleri, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındaki tüm haklarımız sık sık soruşturma konusu yapılmaktadır” dedi.

“CEREN ÖZDEMİR İÇİN AÇIKLAMA YAPTINIZ MI DEDİLER”

Gezici, soruşturmanın nasıl yürütüldüğüne dair bilgi vererek, “Bize soruşturma kapsamında; ‘TİS Nedir?, Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri iptal edilsin konulu açıklamaya katıldınız mı?’ diye soruldu. Bir sendikaya böylesi bir sorunun sorulması soruşturmanın trajikomik boyutunu net olarak göstermektedir. Bize katledilen, tecavüze, istismara uğramış kadınlar ve çocuklar için açıklama yaptınız mı katıldınız mı diye sordular ‘Ordu’da sokak ortasında katledilen Ceren Özdemir için açıklama yaptınız mı’ dediler” ifadelerini kullandı.

“SORUŞTURMALARLA SUSTURACAKLARINI MI SANIYORLAR?”

Toplumsal olaylara dikkat çektiklerini ifade eden Gezici, “Her gün kadınların katledildiği 2 yaşındaki çocuğun tecavüzden öldüğü,6 yaşındaki çocuğun evliliği, küçüğün rızası denildiği, 12 yaşında istismarcısıyla evlendirme yasalarının onaylandığı yerde bizi soruşturmalarla susturacaklarını mı sanıyorlar? Bizlere ‘Karanlık Gider Gezi Kalır konulu basın açıklamasına katıldınız mı’ dediler. Evet, bizler burada gezi direnişini sahipleniyoruz dedik. Evet, biz kamusal alanlarımızı, doğamızı bir avuç mütahitin, rantçının talancının çıkarına sunanlara karşı halkın çıkarlarından tarafız dedik. Tıpkı Gölcük halkındır halkın olacak diyerek kazandığımız gibi. Okullarımızda daha yanı başımızda ki Gölcük'ü görememiş öğrencilerimiz varken bir avuç zengine Gölcük'ü ve memleketi teslim mi edecektik” diye konuştu.

“MEMLEKETTEN TARAFIZ DEDİĞİMİZ İÇİN CEZA TEKLİF EDİLİYOR”

Teklif edilen cezanın kendilerini korkutamayacağını da dile getiren Gezici, “Gelinen noktada bizlere memleketten tarafız dediğimiz için ‘1 Yıl Kademe Durdurulması’ cezası teklif ediliyor. Bir siyasi parti aleyhine faaliyete katılmışsınız deniyor. Yasalarca tanımlanmış haklarımızı kullandık diye! Kim teklif ediyor bunu devletin tüm imkânlarıyla seçim propagandası yaptıran ve yapılmasına göz yumanlar, okullara siyasi parti bayrağı asanlar, öğrencilerimizi, kamu personellerini bir siyasi partinin faaliyetine katılım zorunluluğu getirenler veriyor. Yetmiyor kamu görevlisi imam ibadethanede iç savaş tehdidi ve halkı ölümle tehdit ediyor. Şimdi biz bu ülkede adalet talebinden vaz mı geçelim? Eğitim Sen bugüne kadar hiçbir iktidarın dolayısıyla hiçbir siyasi partinin güdümünde olmamıştır, olmayacaktır. Bizleri iş güvencemizle zapturapt altına almaya çalışanlar da bilsinler ki baskılar mücadelemizi ve dayanışmayı daha da güçlendirecektir” açıklamasında bulundu.

“SORUŞTURMANIN ARDINDAN CEZA TEKLİF EDİLMİŞ”

Eğitim-Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul, soruşturmayı haksız bularak, “Şube Yürütme Kurulu üyelerimizin, neredeyse tamamı hakkında bir soruşturma açılmış. Haksız ve hukuksuz bir soruşturma. Bu soruşturmanın ardından ceza teklif edilmiş. 1 yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezası... Bir kere bütün kentlerimizde, eğitim ve bilim emekçileri sendikası, emekçilerinin haklarının mücadelesini veren bir sendikadır. Demokrasi mücadelesini veren bir sendikadır. Barışın, özgürlüğün, eşitliğin mücadelesini veren bir sendikadır. Çok iyi bir sendikal mücadele yürüttükleri için arkadaşlarımızın hakkında soruşturma açılmıştır. Arkadaşlarımız artık demokrasiden yana bir ülkede yaşamak istedikleri için halkın demokratik süreçlere katılımını talep ettikleri için, kadın hakları için mücadele ettikleri için, gençlerin ve çocukların eğitim hakkını savundukları için kendilerine olmadık sorular, müfettişler tarafından sorulmuş ve bunun sonucunda da ceza teklif edilmiştir” şeklinde konuştu.

“BİZE, ‘SİZİN GİBİ SENDİKAL BİR MÜCADELE OLAMAZ’ DİYORLAR”

Kurul, kamu hizmeti yaptıklarının altını çizerek, şu açıklamayı yaptı:

“Bize şunu soruyorlar, ‘Kamu hizmeti, kamu görevlisi sizin anladığınız gibi değil, sizin anladığınız gibi sendikal bir mücadele olamaz’ diyorlar. Oysa biz onlara şunu söylüyoruz, kamu hizmeti dediğimizde toplumun tüm ortak ihtiyaçları için mücadele etmek anlamına gelir. Kamu hizmeti budur. Kamu hizmeti, anayasaya, evrensel hukuka, anayasanın onayladığı uluslararası sözleşmelere göre yürütülmek durumundadır.”

İstanbul Mitingi Sonrası Ali Yalçın'dan 2024 Öğretmen Atamaları Açıklaması İstanbul Mitingi Sonrası Ali Yalçın'dan 2024 Öğretmen Atamaları Açıklaması

Kaynak:koroğlugazetesi