Eskişehir Sağlık-Sen hakkında suç duyurusu yapıldı Eskişehir Sağlık-Sen hakkında suç duyurusu yapıldı

Millî Eğitim Bakanlığı, 2023 liselere giriş sınavının (LGS) yapılacağı bu hafta sonu için merkez teşkilatında çalışan çok sayıda personeli taşrada görevlendirmiştir.

Manisa için görevlendirilen personel, bakanlık müfettişi ve aynı zamanda İLKSAN denetleme kurulu başkanı görevini yürüten kişidir. Ancak ne ilginç bir tesadüftür ki, bu görevlendirme tam da İLKSAN Manisa il temsilciliği seçimlerinin mahkeme kararı gereği yeniden yapılacağı zamana denk gelmektedir.

Bu ilginç tesadüfü pekiştirircesine Millî Eğitim Bakanlığı müfettişlerinden İsa Barış, Manisa’ya gider gitmez, LGS’yi çok da önemli görmemiş olacak ki asıl işine odaklanmış; mevcut İLKSAN Manisa temsilcilerinin il temsilciliği seçimlerinde oylarının rengine merak sarmış, temsilcileri tek tek arayarak yönlendirmelerde bulunmuştur.

Bakanlık müfettişinin İLKSAN seçimlerine müdahilliği ve merakı yeni de değil. Kendisi, 2021 yılındaki İLKSAN ilçe temsilciliği seçimlerinde bir sendikadan “Çankaya İlçe Temsilcisi Adayı” olmuş; bakanlık müfettişlerinin sendika üyesi olması kanunen yasak olmasına rağmen ismi ve fotoğrafı, bir sendikanın İLKSAN ilçe temsilciliği seçimlerinde adaylar için düzenlediği afişte yer almıştır.

Bakanlık, müfettişinin bu davranışını Denetim Görevlilerinin Uyacakları Mesleki Etik Davranış İlkeleri Hakkında Yönetmelik’in “Denetim görevlileri; … tarafsızlığına zarar verecek veya çevresinde böyle bir izlenim uyandıracak herhangi bir faaliyet veya ilişkinin içerisinde yer almaz; … tarafsızlığının etkilenmesi söz konusu olduğunda durumu yetkili makamlara bildirir.”, “Denetim görevlileri; … Görevlerinin saygınlığını ve güvenilirliğini zedeleyen görüntü, tavır ve davranıştan kaçınır” hükümleriyle nasıl bağdaştığını kamuoyuna açıklamalıdır. Ancak görünen o ki, etik ilkeler, müfettişin İLKSAN seçimlerine müdahale etmesine engel teşkil etmiyor, daha doğrusu meslek ahlakını kendine çok dert etmiyor; zira daha önce de başta Manisa olmak üzere değişik illerde İLKSAN seçimlerine ve adaylara müdahale ettiği biliniyor.

Bakanlık müfettişinin, LGS göreviyle gittiği Manisa’da asli görevini bir yana bırakıp İLKSAN temsilcilik seçimlerine gayri hukuki ve gayri ahlaki müdahalesinin meslek etiği ve devlet memuru sorumluluğuyla bağdaşır bir yanı yoktur. Sandığın denetleme kurulundaki bir şahsın, kendisini seçecek olan temsilcilerin seçildiği seçime müdahalesi seçim ahlakını sorgulattığı kadar Sandığın denetiminin kimlere ve nasıl bir zihniyete emanet edildiğinin de açık göstergesidir. Kendisinin seçilmesini garanti altına alabilmek için temsilcilik seçimlerine müdahale etmek, ilçe temsilcilerine aba altından sopa göstermek, zorla ve baskıyla oy devşirmek; Sandığı, sandıkları kaçırarak yönetmekte mahir bir zihniyete yakışıyor ama öğretmenlerimizin emekleri ve alın terleri üzerine bina edilen kurum bunlara asla layık değildir.

İLKSAN, hukuksuz ve etik dışı ne kadar yol ve yöntem varsa kendisine mübah gören yetersiz ve etkisiz yöneticilerden ve zihniyetten bir an önce kurtulmalıdır.

Bakanlığa düşen, bu hukuksuz ve etik dışı davranışlara müsamaha göstermemek, müfettişinin müfettiş gibi davranmasını sağlamaktır.