Açık Uçlu Sorular ‘kim’, ‘nasıl’, ‘nerede’, ‘ne’, ‘neden’, ‘ne zaman’ gibi 5N1K soruları içermeli; sorularda geçmiş zaman eki olan -miş ya da -di ile sorulmak yerine geniş zaman eki olan -r ile sorulmalıdır. Sınav günlerinde adayları sınav stresinin yanında bir de açık uçlu soru stresi sarmaktadır. En çok korkulan sorulardan biri olan açık uçlu sorulardır. Öğrenciler bu tür sorulardan çok korkar ve öğretmenlerde bu soruların önemini vurgulamaktadır. Açık uçlu soru hakkında detaylar belli oldu.

Açık uçlu soru, alışılmışın dışında son yıllarda kullanılan kısa cevaplarla (evet-hayır gibi) cevaplanmayan en popüler soru sorma yöntemlerindendir. Daha çok duygu ve düşünceleri öğrenmeye yönelik olarak sorulan açık uçlu sorular yazılı sınavlardır. 

Açık uçlu soruların evet ya da hayır olarak cevabı yoktur, şıkları da yoktur. Açık uçlu sorular; kısaca yazılı sorularından oluşur. Açık uçlu sorular, bu tarz soruları cevaplayanların duygu ve düşüncelerini öğrenmek amacındadır.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yaptığı köklü değişiklik ile sınav sisteminde açık uçlu soru dönemini hayata geçirmiş ve son dönemde yapılan tüm sınavlarda uygulamaya başlamıştı.

Açık Uçlu Soru Nedir?

Açık uçlu soruyu tanımlamak gerekirse evet yada hayır ile cevaplanamayan veya şıkları bulunmayan klasik soru tipi olarak tanımlayabiliriz. Bu sorularda amaç sınava giren bireyin öğrencinin (analiz, sentez, değerlendirme yetenekleri) hakkında fikir edinmektir. Açık uçlu sorular genellikle öğretmenler tarafından klasik sınavların son sorusu olarak sorulur. Çeşitli çoktan seçmeli testlerde de son sorular açık uçlu olarak yapılabilir.

MEB'den Açık Uçlu Soru Örnekleri

Öğrenciler için tüm derslerden açık uçlu sınav soruları ve liseye girişte uygulancak yeni sınav sisteminde öğrencilerin kullanacakları cevap kağıdını yayınladı. Orada yer alan bir soru örneği aşağıdaki gibidir:

Örnek Soru 3 Kazanım : Cümledeki fiillerin çatı özelliklerini kavrar. Soru : Çocukluğumun yaz akşamlarında mahalledeki arkadaşlarla açık hava sinemasına giderdik. Bu cümledeki fiilin nesnesine göre çatısını gerekçesiyle yazınız. CEVAP: ......................................................................................................................................................................... .......................................................................................................................................

Örnek Soru 2 Kazanım : Metnin türüyle ilgili özellikleri kavrar. Soru : Yazar ilk romanında oldukça başarılı bir iş çıkarmıştır. Duru ve akıcı anlatımıyla edebiyat dünyasına etkileyici bir giriş yapmıştır. Fakat bu roman daha çok, uzun öykü tanımına uygundur. Kahraman, anlatıcı, olay ve zaman gibi unsurlar uzun öyküde olduğu şekilde kurgulanmıştır. Bu metnin anlatım özelliklerini göz önünde bulundurarak türünü yazınız. CEVAP: