Kamuda yıllardır asgari ücretle taşeron firmalarda çalışan ve 2018 yılı Nisan ayında kadroya alınan kamuda ki yaklaşık 700 bin işçi toplu sözleşme yapılıp yapılmayacağını merak ediyor.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadroya alınan 4 D'li işçiler toplu sözleşmeye dahil edilerek, diğer kadrolu işçiler gibi özlük haklarına kavuşmak ve kadronun gerektirdiği ücretleri almak istiyor.

HASTANELERDE BÜYÜK FEDAKARLIK YAPTILAR

Özellikle hastanelerde temizlik, güvenlik, veri giriş, klinik destek gibi departmanlarda pandemi döneminde özveriyle çalışan sağlık işçileri ek ödeme almadan çalıştılar. Ayrıca kadroya geçiş döneminde açtıkları geriye dönük kamu davalarından feragat ederek, avukatlık masraflarını da ceplerinden karşılayarak hayli mağdur olan işçiler KHK ile kadroya geçtiler fakat bu kez de sendikalı olmaları engellendi. Buna rağmen halen büyük cefakarlıklarla özellikle sağlık kurumlarında çalışan işçiler 10. ayda yapılacak olan toplu sözleşmenin ertelenmemesini ve bir an önce gerçekleştirilmesini bekliyor.

Yüz binlerce 4 D'li işçi KHK ile kadroya geçerken büyük sevinç yaşamış fakat geldiğimiz noktada maaşları asgari ücret düzeyinde belirlenince işçiler kadroya geçmenin sevincini yaşayamamıştı.

Yüksek Hakem Kurulu (YHK) kararları gereğince özlük hakları olan ve beklentileri karşılanmayan taşerondan kadroya geçen işçiler, Ekim ayında yapılacak olan toplu sözleşmenin 3 ay veya daha fazla süre ile ertelenmesini istemiyor. Ajans Kamu'ya yoğun mesaj gönderen işçiler, mağduriyetlerinin sona ermesini ve bir an önce toplu sözleşmeye dahil olmak istediklerini belirttiler. 

Biz de özellikle Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere diğer yetkililere buradan çalışanların taleplerini duyuruyoruz.