Pandora Papers olarak adlandırılan finansal belgeler basına sızdırıldı. 112 ülkeden yaklaşık 600 gazetecinin incelediği Pandora Papers, 12 milyon belgeden oluşuyor. Offshore ve vergi cennetleri ile ilgili olarak da birçok bilginin yer aldığı Pandora Papers, dünya gündemine damga vurdu. İçerisinde eski IMF Başkanı, Ürdün Kralı II. Abdullah ve Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın da isminin yer aldığı listeler, uzun bir süre daha konuşulacak gibi duruyor. Peki, Pandaro Papers nedir?

PANDORA PAPERS NEDİR?

2016 yılında sızan Panama Belgeleri'nden sonra büyük bir sızıntı Pandora Papers, 3 Ekim 2021'den itibaren Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından yayınlanan 11,9 milyon sızdırılmış belgeye verilen isimdir. (2,9 terabayt veri içerir).

ICIJ'in haber kuruluşları, belge sızıntısını, Panama, İsviçre ve BAE gibi ülkelerdeki 14 finansal hizmet şirketinden belgeler, resimler, e-postalar ve elektronik tablolar içeren, şimdiye kadarki en kapsamlı finansal gizlilik ifşası olarak nitelendirdi.

11.5 milyon gizli belgeye sahip olan Panama Belgeleri 2016'da yayımlanan bir önceki raporu geride bıraktı. Haberlere göre, tahmini 32 trilyon ABD doları (gayrimenkul, sanat eseri ve mücevher gibi parasal olmayan değerli eşyalar hariç) vergilendirilmekten gizlenebilir.

PANDORA PAPERS'TA KİMLER VAR?

(Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy)

DW Türkçe'den Pelin Ülker ve Serdar Vardar'ın aktardığına göre, 31 ülkede faaliyet gösteren 14 ‘hukuk' ve ‘finansal danışmanlık' firmasından sızan yeni belgelerde, Panama Belgeleri'ne göre iki kat daha fazla politikacı var.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy,
Lübnan Başbakanı Necib Mikati,
Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta,
Ekvator Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso Mendoza,
Çek Cumhuriyeti Başbakanı Babis,
Ürdün Kralı II. Abdullah,
Şili Devlet Başkanı Sebastián Piñera'nın çocuğu ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in denizaşırı ilişkileri 


Shakira,
Alman top model Claudia Schiffer,
Julio Iglesias,
Ringo Starr
Elton John


İtalya Milli Takımı'nın teknik direktörü Roberto Mancini,
Arjantinli futbolcu Angel di Maria,
Manchester City'nin teknik direktörü Pep Guardiola
OFFSHORE NE DEMEK?

Offshore, uluslararası bankacılık kurallarının ve yasal düzenlemelerin tanınmadığı bankacılık faaliyetini ifade ediyor. 1960'lı yıllarda gelişen bu bankacılık türü için adres olarak dünyanın çeşitli noktaları gösteriliyor.

Uzak Doğu'da, Hong-Kong, Singapur Asya dolarlarının merkezi olarak biliniyor. Ortadoğu'da Bahreyn, Pasifik adaları içerisinde Cayman Adaları ve Bahama bilinen diğer merkezler.

Offshore bölgelerinin en büyük özelliği vergi cenneti olarak tabir edilmeleri ve hesap sahiplerinin bilgilerinin gizliliğini taahhüt etmeleri.