Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Edirne Şubesi Başkan Yardımcısı Kezban Demir, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının açılışında okullardaki derinleşen sorunlara dikkat çekti. Demir, ekonomik yükün altında ezilen velilerin ve öğrencilerin karşılaştığı zorlukları vurgularken, "Her üç çocuktan biri yoksul, her beş çocuktan biri ise okula aç gidiyor" dedi. Ayrıca eğitim sisteminin giderek laiklikten uzaklaştığı ve çocuk işçiliğinin yaygınlaştığı uyarısında bulundu.

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Şube Başkan Yardımcısı Kezban Demir, 2024-2025 eğitim öğretim yılının açılışı dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Demir, kayıp olarak aranan Narin Güran’ın cansız bedenine ulaşılmasının ardından derin üzüntü içinde olduklarını belirterek konuşmasına başladı. Güran'ın kaybı üzerinden çocuk güvenliğine dikkat çeken Demir, "Çocuklarımızın güvenle yaşayacağı bir ülke talebimizi öncelikli olarak iletiyoruz" dedi.

MEB yerli malı haftasını  'yerli üretim' temasıyla kutlayacak MEB yerli malı haftasını 'yerli üretim' temasıyla kutlayacak

Açıklamasında eğitim sistemindeki yapısal sorunlara da değinen Demir, velilerin eğitim masraflarının altında ezildiğini ve bu durumun eğitimde eşitsizlikleri derinleştirdiğini vurguladı. Kayıt parası adı altında velilerin bağış yapmaya zorlandığını ifade eden Demir, kırtasiye, beslenme ve ulaşım giderlerinin her geçen yıl daha da arttığını söyledi. Demir, "Bir öğrencinin kırtasiye masrafı 3 bin ile 6 bin lira arasında değişiyor, günlük kantin masrafı ise en az 100 lira" dedi.

Demir, ayrıca okullarda ücretsiz öğün uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, bu konuda Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu’nun çalışmalarına dikkat çekti. "Her üç çocuktan biri yoksul, her beş çocuktan biri okula aç gidiyor. Ücretsiz okul yemeği programı hayati önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Demir, eğitim sisteminin giderek daha fazla dini referanslara dayandığını ve çocukların gerici uygulamalara maruz kaldığını da belirtti. MESEM uygulamasının çocuk işçiliği ile sonuçlandığını, zorunlu seçmeli din derslerinin yaygınlaştığını ve eğitimde laiklik karşıtı adımlar atıldığını söyleyen Demir, "Çocuklarımızın geleceğini karartmaya yönelik bu uygulamalardan vazgeçilmelidir" dedi.

Edirne’de yıkılan okulların yerine yapılan yeni binaların gecikmesine ve sınıfların kalabalık olmasına da dikkat çeken Demir, okullardaki temizlik personeli eksikliğinin ise hijyen sorunlarına yol açacağı uyarısında bulundu.

Mert Hamarat / Vatandaş Gazetesi