Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası memura ve emekliye verdiği müjdenin yanında KOSGEB desteklerinin genişletileceğini ve kömür yardımı gibi doğalgaz yardımı da yapılacağını açıkladı. Erdoğan açıklamasında “Geçtiğimiz yıl hepimizin canını yakan yüksek enflasyon ve onun ötesinde bir vakayı gösteren fahiş fiyat artışlarıdır. Öyle ki salgın döneminde dünyada petrol fiyatları 2 katına, doğalgaz fiyatları 6 ile 10 katına çıkarken, yarım ürünleri %25 arttı. Biz her konuda olduğu gibi enerji fiyatları hususunda vatandaşımızı koruyacak bir yol izledik. Geçtiğimiz yıl elektrik fiyatını yarı fiyatına, akaryakıt fiyatlarında da oldukça düşük fiyat sağladık. Doğalgazda 80 milyar, elektrikte 25 milyar, akaryakıtta 60 milyar liralık kamu maliyeti yaptık. Ülkemizde 2002 yılında 150 KW elektrik ve 125 m3 doğalgaz kullanımı karşılığında asgari ücretin %47'sini oluşturuyordu. Şimdi ise aynı kullanım asgari ücretin %13'ü sevisindedir. Görüldüğü gibi vatandaşımızı fiyat artışına yönelik ezdirmemeyi sürdürüyoruz. Vatandaşlara kömür yardımını. Doğalgaz desteği olarak da verebileceği haberini sizlerle paylaşmak istiyorum.” İfadelerini kullandı. Peki, KOSGEB destekleri nelerdir, nasıl alınır, geri ödemeli mi? KOSGEB desteklerinden kimler yararlanabilir? İşte KOSGEB destekleri 2022…

KOSGEB DESTEKLERİ NELERDİR?

KOSGEB tarafından KOBİ tanımını taşıyan işletmelere ve girişimciler için belirli konularda destek verilmektedir.

- Girişimciliği Destekleme
- Güçbirliği ve İşbirliği Programı
- Destek Genel Programı
- Proje Destek
- İnovasyon ve Arge Destek
- KOBİGel Destek Programı
- Tematik Proje
- Kredi Faizi
- KOBİ Teknolojik Yatırım
- KOSGEB laboratuvar
- Uygulama Endüstriyel Destek
- Uluslararası Kuluçka Merkezi
- Yurt Dışından İthal Edilen Malları Ülkemizde Üretilecek Yerli ve Milli İmkanlar İle Üretilmesi

KOSGEB TARAFINDAN DESTEKLENEN SEKTÖRLER HANGİLERİDİR?

1) İnşaat Sektörü

KOSGEB'in doğrudan destek verdiği sektörlerden birisi inşaat sektörüdür. İnşaat sektörü aracılılığı destek almak isteyen kişilere KOSGEB tarafından belirli bir miktar hibe ve faizsiz kredi imkanı da tanınmaktadır. Bina inşaatı için KOSGEB tarafından 4 farklı şekilde ve bina dışı yapılan inşaat sektöründe de 12 farklı şekilde destek almak mümkündür.

2) İmalat Sektörü

KOSGEB'in en çok desteklediği sektörlerin başında imalat sektörü gelmektedir. İmalat sektöründe tütün ürünleri imalatı, tekstil ürünleri imalat ve giyim eşya imalatı ile birlikte pek çok sektörden destek almak mümkündür. İmalat sektöründe KOSGEB tarafından 324 farklı alanda destek verilmektedir. Bu da imalat sektöründe iş kurmak isteyen kişilerin önünü açan önemli bir detaydır.

3) Ticaret Sektörü

KOSGEB tarafından desteklenen bir başka sektör de ticaret sektörüdür. Ticaret sektöründe özellikle perakende ticaret ve toptan ticarete büyük destek verilmektedir. Bu sektör alanında iş planı hazırlayarak KOSGEB'e doğrudan başvuru yapabilirsiniz. KOSGEB'in en çok destek verdiği ikinci sektör olarak ticaret sektörü görülmektedir.

4) Ulaştırma ve Depolama

KOSGEB  tarafından desteklenen ulaştırma ve depolama alanında KOSGEB desteği kara taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığını kapsamaktadır. Aynı zamanda su yolu taşımacılığı ve hava yolu taşımacılığı da yine bu sektörde desteklenmektedir. KOSGEB tarafından ulaştırma ve depolama alanında 38 tane farklı hizmete doğrudan kredi desteği verilmektedir.

5) Konaklama ve İçecek Hizmetleri

Uygun bir proje ile birlikte konaklama ve içecek hizmetleri sektörüne verilen desteklerden sizler de faydalanabilirsiniz. KOSGEB tarafından doğrudan desteklenen sektörlerden olan konaklama ve içecek hizmetleri sektöründe 14 tane farklı hizmetten destek almak mümkündür. Buna göre kokteyl salonları ve kahve salonları haricinde birçok sektörlere girişim yaparak KOSGEB tarafından desteklenen projeler ile sizlerde hibe ve faizsiz kredi desteği alarak kendi işinizi kurabilir ve iş hayatına atılabilirsiniz. Böylece KOSGEB tarafından verilen bu destek ile birlikte kendi işinizin patronu olarak çevrenize ve ülkenize istihdam yaratabilirsiniz

KOSGEB DESTEĞİNDEN KİMLER YARARLANABİLECEKLER

KOSGEB hibe başvurusu için genel koşullar şunlardır:

18 yaşını doldurmuş, yani reşit olmuş olmak

KOSGEB tarafından düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi'ne katılmak ve başarıyla tamamlamak

Eğer halihazırda kurulmuş bir işletme için destek talep edilecekse, işletmenin KOBİ statüsüne sahip olması

Eğer halihazırda kurulmuş bir işletme için destek talep edilecekse, KOSGEB veritabanına işletme kaydı yapılmış olması.

KOSGEB BAŞVURUSU YAŞ SINIRI

KOSGEB'in kimi zaman yeni iş kuracak olan gençlere yönelik destek ve hibe programları için yaş sınırı koyduğu olmuştur. Ancak KOSGEB genellikle destek ve hibe programları için yaş sınırı aramamaktadır. KOSGEB'den hibe ya da kredi almak için genel olarak üst yaş sınırı bulunmamakla birlikte, hibe ya da destek almak isteyenlerin reşit olması gerekir. Yani KOSGEB'den hibe ya da destek alabilmek için alt yaş sınırı 18'dir.