Pandemi sürecinde yaşanan ekonomik dalgalanmadan en çok etkilenen sektörlerin başında yer alan inşaat ve gayrimenkul sektörü uzun vadeli ve sürekli destek paketi için girişimlere başladı. Sadece sıfır konutları kapsayacak olan yeni düzenleme ile konut stoku sıfırlanacak, ekonominin canlanması ve kentsel dönüşüm için büyük önem taşıyan yeni konutların üretimleri teşvik edilecek. Sıfır tapu harcı, sıfır konutta KDV indirimi, sıfır konutlara özel düşük faizli ve uzun vadeli konut kredisi gibi avantajlar gelecek mi?


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan düşük faizli konut kredisi paketleri yoğun ilgi görmüş ve konut satış rakamları rekor kırmıştı.  Ancak devlet bankaları tarafından verilen 1 sene ertelemeli düşük faizli konut kredisi desteği ile alınan konutların büyük oranda 2.el konutlardan oluşması kampanyanın amacına ulaşmasını sınırlı kaldı. 

İNDİRİMLİ KONUT KREDİSİ PAKETİ İKİNCİ EL EV SATIŞLARINA YARADI! 

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından başlatılan 1 sene ertelemeli konut kredisi paketinde Haziran ve Temmuz aylarında rekor oranda konut satış rakamına ulaşılmıştı. 
Özellikle de 1 sene ertelemeli konut kredisi desteği verilmesi vatandaşı harekete geçirmiş, kiracılar ev sahibi olmak için harekete geçmişti. Ancak vatandaşın daha ucuz fiyatlarla satılması nedeni ile ikinci el konutları tercih etmesi sıfır konut satışlarının sınırlı kalmasına neden oldu.  Gelen tepkiler üzerine kamu bankaları ilk olarak yüzde 0.74 olarak açıklanan ikinci el konut kredisi faiz oranlarını yükseltmiş, ardından da 0.79 rakamına rağmen talebin halen yüksek olması nedeni ile 0.89 rakamına geçiş yapmıştı. 

SADECE SIFIR KONUTLARA ÖZEL YENİ TEŞVİKLER BEKLENİYOR! 

Konu hakkında açıklama yapan İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Devletin bu süreçte sektörün yanında yer alması, sektörün ayakta kalmasını sağladı. Ancak sektörün sağlıklı bir şekilde, faaliyetlerine uzun soluklu olarak devam edebilmesi için sadece birinci elleri kapsayan uzun süreli bir desteğe ihtiyacımız var” diyerek hükümetten yeni taleplerde bulundu.  Bu talepler şu şekilde sıralandı; Sıfır konut satışlarına tapu harcı muafiyeti ya da harç indirimi,  Sıfır konuta özel KDV indirimi,  İnşaat firmalarının vergi ve SGK prim borçlarına af ya da düşük faizli esnek ödemeleri yapılandırma,  Kamu borçlarının KDV alacaklarından mahsup edilmesi,  İnşaat firmalarının bankalara olan borçlarının düşük faizlerle uzun vadeli yapılandırma seçenekleri ile ödeme kolaylığı sunulması,  Sıfır konut satışını tevşik edecek düşük faizli ve uzun vadeli konut kredisi desteği sağlanması. 

Emlak365.com