Recep ayı kameri aylardan olan hicri ayının yedincisidir. Mübarek 3 ayların başlangıcı ve ilkidir. Bu nedenle Recep ayı aynı zamanda manen ramazan ayına hazırlıktır. Bu nedenle bu ayın fazileti oldukça büyüktür.

Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir.

Receb Ayı'nın 1. Günü Üç Ayların Başlangıcıdır ve 13 Şubat 2021 tarihine denk gelmektedir. Receb Ayının 6. Günü Regaib Kandili'dir ve 18 Şubat 2021 tarihine denk gelmektedir. Receb Ayının 26. Günü Miraç Kandili'dir ve 10 Mart 2021 tarihine denk gelmektedir. 2021 Yılı Receb Ayı 13 Mart 2020 tarihinde sona erecek.

Üç ayların ilki olan Recep ayının 15.günü yapılacak ibadetleri şöyle sıralayabiliriz;

Receb ayının yarısı on beşinci günü namazı

" Her kim recebin yarı (onbeşinci) gecesinde on dört rekat kılar; her rekatta, bir Fatiha, yirmi İhlas, üçer kere de Felak ve Nas Sürelerini okur.

Namasını bitirince bana on kere salat okur sonra da otuzar kere, tesbih, hamd, tekbir, ve tehlil de bulunursa, yani : ( Sübhanellah, Elhamdulillah, Allahuekber, Lailaheillallah ) derse, Allah-u Te'ala ona, seplarını yazmak, Firdevs (cennet) de kendisi için ağaçlar dikmek üzere bin melek yollar.

O geceye kadar yaptığı bütün günahları siler, bir dahaki seneye kadar üzerine hiçbir günah yazmaz.

Bu namazda okuduğu her harfe karşılık, kendisine yediyüz hasene yazar, her ruku ve secdesine karşılık cennette ona yeşil zebercedden on kasr ( köşk) bina eder

Her rekata mukabil, cennette ona kırmızı yakuttan on şehir verir. Bir melek gelip, elini omuzları arasına koyarak: ' Geçmiş günahların muhakkak bağışlandı, ameline yeniden başla' der."

Receb ayının yarısı on beşinci günü orucu

Ali (Radıyallahu Anh) şöyle buyurmuştur.

"Recebin onüçüncü gününün orucu, üç bin sene oruç gibidir. Ondördünün orucu, on bin sene gibidir. On beşinci gün ise onüçbin seneye denktir."

Enes (Radıyallahu Anh)'dan merfu'an rivayet edilen bir hadisi şerifte Rasulüllah ( Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur.

" (Herhangi bir aydan) onüç, ondört ve onbeşinci günler olan, eyyam-bıyd-ı oruçlu geçirene, Allah-u Te'ala, birinci gününde onbin sene, ikinci gününde yüzbin sene, üçüncü günde, üç yüzbin senelik ecir verir."