Yıllarca okumak yerine emek hırsızlığı yapıp 2 günde sahte diploma almak isteyenler de dolandırılıyor. Sosyal medyadaki sahtekârlar, "e-Devlet onaylı, tüm kurumlarda geçerli" diploma vaat ediyor sonra da parayı aldıkları gibi ortadan kayboluyor. Twitter'da "Para İle Lise Üniversite Diploması" başlığı ile açılan @ParaileDiploma adlı hesap vatandaşa olta alttı. "Sizlerde tamamen E-devlet ve MEB, YÖK, ÖSYM onaylı Lise, Önlisans, Lisans ve Yüksek Lisans, Doktora diploması sahibi olmak için DM atarak bilgi alabilirsiniz" şeklinde reklam yapan hesap 10 bin TL karşılığında her türlü diplomayı adınıza hazırlayacaklarını vaat ediyor. Açıklamada ise şunlar yazıyor:

'50 BİN TEKLİF EDEN VAR'
"Lütfen ulaşım sağlamadan önce okuyunuz" başlıklı sabitlenmiş twitte yer alan yazının en çarpıcı bölümü ise şöyle: "Tüm işlemlerimize başlangıçta yetkili arkadaşlarımıza yönlendirme yapıyoruz. Yetkili arkadaşlarımız kimlik bilgilerini ilettikten sonra bilgileriniz ve ödemelerinizi alıp işlemlerinizi başlatıyor. Fiyatınız 10 bin TL ama hiç ödeme almadan işlem yapın bitirince '50 bin verelim' diyen arkadaşlar oluyor. Biz de isteriz fazla para kazanmak fakat ev kiralarken bile depozito alan bir millete biz ödeme yapmadan nasıl işleminizi başlatacağız. Çalışma sistemimiz herkese ayrı ayrı iletilmektedir. Uygun bulan arkadaşlarımız yetkili arkadaşlarımıza yönlendirme yapılmaktadır. Yetkili arkadaşlarımız kimlik bilgilerini ilettikten sonra bilgileriniz ve ödemenizi alıp işleminizi başlatacaktır. Uygun bulamayanlar lütfen konuyu yukarıdaki gibi uzatmasın. Anlayışınız için teşekkür ederiz. Bol bol şans diliyoruz."

HESAP TAKİBE ALINDI
AKŞAM'ın ulaştığı Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ise hesabın takibe alındığını ve hukuk biriminin suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Konuyla ilgili AKŞAM'a konuşan SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, söz konusu durumunu büyük bir suç olduğunu belirterek şu uyarılarda bulundu: "Son dönemde internetin ve sosyal medyanın günlük yaşama olan etkinliği ve yaygınlığının artmasıyla birlikte çok çeşitli kazanç elde etme yollarına başvurulmaya başlandı. Bunlardan biri de son günlerde üniversite, lise hatta doktora diplomaları verme ilanları. Bu tarz yasa dışı işlere tevessül edilmemesi bunun bir suç olduğunun bilinmesinin önemine vurgu yapılması gerekiyor. Ayrıca böyle sitelerin 'oltalama' adı verilen dolandırıcılık sistemine uygun olduğunu da ifade etmek şart. Bu sahte diploma linklerini tıkladığınızda hem bilgisayarınızda hem de telefonunuzdaki bilgilere ulaşılabilir. Bu yüzden kanun dışı yollara başvurulmamalı, bunlar derhal şikayet edilmeli."

akşam