Ehliyet affı açıklaması geldi. Ehliyet affını bekleyenler dün akşam gelen haberle sevindi. Milyonlarca vatandaş için af uygulanacak. Ehliyet affından kimler yararlanabilecek? Ehliyet ceza puanı nasıl sorgulanır?

23 Ocak Pazartesi gerçekleşen kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yaptı. Neredeyse iki buçuk milyon sürücünün beklediği mutlu haberi Cumhurbaşkanı verdi. En çok merak edilen seçim tarihi konusunun yanında ehliyet affından da bahseden Erdoğan, belirli ihlaller dışında kalan ceza puanlarının silineceğini ve ehliyetlerin vatandaşlara iade edileceğini duyurdu. Haberi duyan birçok vatandaş kimlerin ehliyet affından yararlanacağını araştırmaya başladılar.

Yerel seçimlerinde oy kullanmamanın cezası belli oldu Yerel seçimlerinde oy kullanmamanın cezası belli oldu

Sürücüler Karayolları Trafik Kanunu’nda suç olarak kabul edilen sürüş esnasındaki eylemlerinden dolayı trafik polisleri tarafından cezalar verilir. Verilen cezalar doğrultusunda sürücülerin ceza puanları azalır. Her yıl 100 puan olarak verilen puanlar, her bir cezada düşürülür. 100 puanı dolduran sürücülerin 2 ay süreyle ehliyetlerine el konulur ve sürücüler eğitim alırlar.

Bir sürücü yılda 2 kez 100 ceza puanını doldurursa bu sefer 4 ay süreyle ehliyetine el konulur ve sürücü psiko-teknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine gönderilir. Muayene sonrasında araç kullanmaya engeli olmayan sürücüye ehliyeti iade edilir.

Bir sürücü bir yılda 3 kez 100 ceza puanını doldurursa sürücü belgesi süresiz olarak iptal edilir.

Kimler Ehliyet Affından Yararlanabilecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada ehliyet affıyla ilgili olarak "Ölümlü trafik kazalarında neredeyse yarı yarıya azalma sağladık. Bireysel ve ticari karayolu kullanımındaki artış, kural ihlalleri sebebiyle sürücülerimizin ceza puanında ciddi yükselmelere sebebiyet verdi. Yapacağımız düzenlemeyle sürücülerimizin alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı gaza, drift ve aday sürücülük halleri dışındaki ihlallerinden kaynaklanan ceza puanlarını siliyoruz.'' Dedi.

Bu açıklamaya göre; alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışındaki ihlallerinden kaynaklanan ceza puanları silinecek.