Malumdur ki enerji piyasası son dönemde hareketli günler yaşıyor. Bir yandan dünya, bir yandan ülkemiz, enerjinin kıymetini yeni yeni anlamaya başladı.

Bir enerji krizine doğru giderken tüm dünya bu krizden en az etkilenmek için var güçleriyle hamleler yapmak için uğraş veriyor ve vatandaşlarının bu krizden en az etkilenmesi için çaba harcıyor.

Avrupa’nın bu stratejisiyle şu ana kadar başarılı olduğu ortada. Aşırı derecede bir fiyat artışına maruz kalmadılar. Neden biliyor musunuz? Yenilebilir enerjiye verdikleri önem, milli çıkar ve hassasiyetten dolayı.  Dağ, taş, ova, çatı, tarla her yeri yenilebilir kaynaklarla donattılar.

Gelelim ülkemize. Enerjide ne yapıyoruz? Daha doğrusu ne yapmaya çalışıyoruz? Yaptıklarımız, yazı başlığımdaki gibi çelişiyor mu? Hadi gelin son 20 günde bu alanda ne yaptıklarımızı bir inceleyelim.

Ülkemizin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) var değil mi? Görevi ne peki EPDK’nın? Enerji piyasasını düzenleme, denetleme ve koordine etme kurumu. Gayet güzel. Peki, o zaman son 20 günde neden çelişkiler yumağı oluşturdu EPDK?

Söyleyim efendim. 11 Ağustos 2022 tarihinde EPDK yenilebilir lisanssız GES’lere; binlerce hukukçunun hukuka uygun değil dediği bir karar imza atıp yönetmelik değişikliğine gitti. 12 Mayıs 2019 tarihine doğru geriye doğru uygulayarak hukuk cinayeti işlemeye devam etti. Yaptıkları hukuksuzluğu perdelemek için de Üretim fazlası elektriği bedava sisteme katarak elektriğin tüm Türkiye’de ucuzlayacağını, EPDK web sayfasından ve katılmış olduğu organize sanayi bölgeleri başkanları ile yapmış olduğu toplantıda bizzat EPDK Başkan yardımcı vatandaşa ucuz elektrik vereceği söyledi. Bazı medya organlarında insanlara bedava elektrik verileceğini söyledi. Offf… Pardon of değil oh demeliyim. Bedava elektrik. Ucuz elektrik. Bunlara of denir mi? Denmez. Ohh denir, bravo denir, alkışlanır hatta. Hatta tebrik edilir.

EPDK tüm muhalefeti, OSB’leri, Ticaret odalarını, Sanayi odalarını, Baroları karşısına aldı. Ucuz elektrik için yönetmelik çıkardı, güzel…

Peki, gelelim bugüne. Aradan çok değil 20 gün geçti. Gece yarısı bir haber: Elektriğe meskenlerde yüzde 20, sanayide yüzde 50 zam!

Gidin başımdan! EPDK elektriği ucuzlatmak için 20 gün önce yönetmelik çıkarmadı mı kardeşim? Çıkardı. Tüm muhalefeti karşısına almadı mı kardeşim? Aldı! Tüm OSB’leri, Ticaret odalarını, Sanayi odalarını, Kobileri, Çiftçiyi, Kentliyi, Köylüyü karşısına almadı mı kardeşim? Aldı! EEE peki şimdi bu zam neyin nesidir? Kimin sesidir!! Vallahi ben bilmiyorum! Kim biliyor? Bilen biliyor bence.

Bu noktada, 12 Ağustos 2022 tarihinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Enerji Komisyonu Başkanı Ahmet Akın biliyor mudur acaba? Ne demişti Ahmet İpek 12 Ağustos 2022’de, EPDK uluslararası enerji lobilerine teslim oldu demişti.  Bir bildiği mi var? Ben bilmiyorum. Ama bildiğim bir şey var ki; kardeşim elektriğe zam geldi!

Bu ne perhis, bu ne lahana turşusu!

Şerif HAKLI

Gazeteci - Yazar