Eski zamanlarda çok oynanan ancak günümüzde de popüler hale gelen Mangala oyunu nasıl oynanır merak ediliyor. Bir mantık oyunu olan mangala bazı kurallara dayanan bir oyundur. Genellikle de en başlata mangala stratejisi kurmaktır. Kullanılan stratejinin oyun boyunca da sürdürülmesi gerekir.

Bazı kavramlarla sembolize edilen mangala oyunu içerisinde 12 oyuk, 12 ayı, oyuklarda yer alan her 4 taş 4 ayı sembolize ediyor.

Sol ve sağ taraflarda bulunan hazinelere de doğu ve batıyı simgeliyor. Mangala oyunu iki kişi tarafından oynanır. Oyun içerisindeki her oyuncu 24 taşa sahiptir. Oyunda bulunan tahtada ise 12 oyuk bulunur. Bu oyuklara ev ya da çukur adı da verilmektedir. Oyuncuların ise kendi taraflarında 6 oyuk yer almaktadır. Oyuncular taş çıkarabilmek için kendi oyuklarını kullanırlar. Oyuncular kendi taraflarındaki oyuklardan taş çıkarırken rakibin oyuklarına taş bırakmaktadır. 6 oyuğun yanlarında ise birer büyük oyuk bulunmaktadır.

Büyük oyuklar hazine olarak bilinir. Bu oyundaki amaç her oyuncu kendi taşlarını hazine bölümünde toplayacaktır. Oyuncuların sağında bulunan oyuklar o oyuncunun hazinesi olmaktadır. İlk başlangıçta ise oyukta oyuncunun 4 adet taşı bulunmaktadır.