Gündelik dilde oldukça sık karşılaştığımız reenkarnasyon kelimesinin anlamını merak edenler Türk Dil Kurumu'nun internet sitesinde araştırmalarına başladı. Fransızca kökenli olan ve reincarnation şeklinde yazılan reenkarnasyon ne demek?

REENKARNASYON NE DEMEK?

Reenkarnasyon, bedenin ölüp ruhun sonsuza kadar farklı bedenlerde tekrar tekrar doğması demektir. Bu inanışa göre, dünya hayatı sonsuzdur. Yapılan kapsamlı araştırmalarda reenkarnasyonun kökeninin panteizme kadar uzandığı tespit edilmiştir.

En kadim dinlerden biri olan panteizmde, canlı ve cansız tüm varlıkların bir ruhu olduğuna inanılır. Reenkarnasyonda da ruhlar dörde ayrılır.

1- Beşeri / İnsani Ruh:

Reenkarnasyon inancına göre insan ruhu, ruhlar arasındaki en yüksek mertebedir. Bir önceki yaşamında iyilikler yapan, barışsever ruhlar, diğer yaşamlarında da insan olarak dünyaya gelirler.

2- Cismani Ruh:

Videoyu Oynat
Bu inanç sistemindeki en alt kademe olan ruh, cismani ruhtur. Bir önceki yaşamında sürekli kötülük yapan, insanlara ve diğer canlılara zulmeden ruhlar, daha sonraki yaşamlarında cansız bir nesne olarak doğarlar. Bu bir masa, sandalye ya da herhangi bir nesne olabilir.

3- Nebati Ruh:

Reenkarnasyona inanan kişiler, insanın bir çiçek ya da ağaç olarak doğabileceğine inanırlar. Panteizmde de aynı şekilde doğadaki tüm bitki ve ağaçların bir ruha sahip olduğuna inanılırdı.

4- Hayvani Ruh:

Son olarak ruh göçü esnasında kişi bir sonraki yaşamına hayvan bedeniyle devam edebilir.

TDK'ya Göre Reenkarnasyon Kelime Anlamı Nedir?

TDK'ya göre reenkarnasyon, ruhun sonsuza kadar başka bedenlerde yaşaması anlamına gelir.