Uzun bekleyişten sonra, ‘'İstifa edecek mi?'' ‘'Etmeyecek mi?'' bekleyişinden sonra, geçtiğimiz cumartesi günü Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek istifa etti.

Gökçek istifa konuşması esnasında oldukça üzgün görünüyordu. ‘'Benim davamda liderin talimatına uymak gerekir. Liderimiz Erdoğan'ın talimatına uyarak görevi bırakıyorum.'' dedi.

İstifa kararının Gökçek için ‘'ölümden beter'' bir karar olduğunu söyleyebiliriz. Melih Gökçek siyasetini Ankara'da yaşayan ve yoğun araştırma yapan birisi olarak gayet iyi takip ettim. Melih Gökçek'in Ankara siyasetini nasıl domine ettiğini gözlemledik.

2001 ve 2002 yılları arasında bir parti kurma çabasına girişen bu konuda da Türkiye'nin her yerinde araştırmalar yaptıran Melih Gökçek, 2 Kasım 2002'de Ak Parti'ye desteğini açıklamış ve 2004 seçimlerinde ise Ak Parti'den belediye başkanı seçilmişti. 2004 yılında Keçiören Belediye Başkanı olan Turgut Altınok ile adaylık yarışına giren Melih Gökçek, 2009 yılında Turgut Altınok ve Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ile aday adaylığında yarışıp aday olmaya hak kazanmıştı. 2014 yılında ise Gezi Olayları sürecindeki sosyal medya performansından dolayı tartışmasız bir şekilde aday gösterildi. Ancak, her seçimde kendisini partinin önünde gören Melih Gökçek bu sefer Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a referans vererek seçim kampanyası yaptı ve çok düşük bir farkla seçimi kazandı. CHP'nin adayı olan Mansur Yavaş % 43,8 oy alırken % 44,9 oy aldı. Çok tartışılan seçimlerdeki fark %1,1 idi. Melih Gökçek, Murat Karayalçın'a karşı iki kez, Mansur Yavaş'a karşı da iki kez seçim kazanmıştı.

Ankara siyasetinin önemli ismi olan Melih Gökçek'in istifası ile Ankara'da Melih Gökçek dönemi kapanmış oldu.

Şimdi Ankara için en önemli tartışma, yerine kim gelecek. Adı geçenler üzerinden kısaca geçelim isterseniz.

Bekir Yıldız: Eski Sincan Belediye Başkanı ve Meclis Başkanı olan Bekir Yıldız, 28 Şubat sürecindeki Sincan'da yürüyen tanklar neticesinde sıkıntılı günler geçirmişti. İade-i itibar olsun diye başkan olabilme ihtimali var.

Mustafa Ak: Keçiören Belediye Başkanı olması, adaylardan dolayı tıkanıklık yaşanması sebebi ile Beşir Atalay'ın olaya el koyması ile gerçekleşen Mustafa Ak'ın da ciddi bir destekçi kitlesi var. Eski içişleri bakanı Efkan Ala ile gençlik dönemlerinden arkadaş olan, aynı zamanda 2014 yılındaki seçimlerde kazanma ihtimali çok düşük olması sebebi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın defalarca miting yapması sonucu Keçiören'i kazanabilen Mustafa Ak başkan olabilecek mi? Düşük ihtimal ama belli de olmaz.

Mustafa Tuna: Sincan'daki aday adayları arasındaki sıkıntılı durum sebebi ile bizzat Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen ve iki dönemdir Sincan Belediye Başkanı olarak görev yapan Mustafa Tuna yine aynı sebepten başkan yapılabilir.

Lokman Ertürk: Kazan Belediye Başkanı olan Lokman Ertürk, Başbakan Binali Yıldırım ile yakın bir isim ve Melih Gökçek ile de geçmişte birlikte çalışması sebebi ile bu süreci götürebileceği söylenen isimlerden. En büyük artısı Kahramankazan Belediye Başkanı olması.

Gazi Şahin: Ankara il teşkilatının ‘'Bir Ağabey olarak bizleri ve teşkilatı derleyip toparlasın'' şeklinde desteğini alan Gazi Şahin, geçmişte iki dönem Mamak Belediye Başkanı olarak görev yaptıktan sonra o zaman başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan talimatı ile Elmadağ'dan aday olup iki kez üst üste de Elmadağ'dan belediye başkanı olarak seçilmiş birisidir.

Gültekin Ayantaş: Akyurt Belediye Başkanı, üç dönemdir Akyurt Belediye Başkanlığı görevini başarı ile yürütüyor. Akyurt'un bir şehir görüntüsüne kavuşmasına sebep olmuş biridir. Her dönem de Ak Parti'ye en yüksek oyların çıktığı bir ilçedir Akyurt.

Bu dönemde kimin aday olacağı önemli eğer düşük profilli birisi aday olursa, yerel seçimlerde başka bir aday çıkacak demektir. Eğer mevcut başkanlardan seçilen kişi iyi bir performans gösterebilirse 2019'da da aday gösterilebilir.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de belirleyici olacak olan yerel seçimlerde yanlış bir tercihin Ak Parti için ciddi riskler barındırdığı da bir gerçektir.

Hilmi Daşdemir / Hürhaber