Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan, oradan Avrupa'ya ve ardından tüm dünyaya yayılan corona virüs vaka ve ölü sayısı artmaya devam ediyor. Türkiye ise aldığı önlemlemlerle ilk günden itibaren virüse karşı mücadele ediyor. Türkiye, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasını önlemek üzere kitlesel hareketliliği azaltmaya yönelik tedbirleri, Avrupa ülkelerine göre daha hızlı aldı.

Avrupa ülkeleri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasını önlemeye yönelik kitlesel ölçekteki tedbirleri, kendi ülkelerinde ilk vakaların ortaya çıkmasının ardından geçen 39 ila 54 günde almaya başlarken, Türkiye ilk birkaç günde harekete geçti.

Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün küresel boyuta ulaşmasının ardından dünyada çok sayıda ülke, virüsün yayılmasını durdurmak üzere kitlesel hareketliliği azaltmaya yönelik tedbirlere başvurdu.

Okullar ile üniversitelerin tatil edilmesi, kafe, bar, restoran, eğlence ve alışveriş merkezlerinin, kütüphaneler ve ibadethaneler gibi insanların toplu olarak bulunduğu mekanların geçici süreyle kapatılması ve kamuya açık etkinliklerin iptal edilmesi, virüsün yayılmasını önlemek amacıyla alınan başlıca tedbirler oldu.

Vatandaşlara 'evde kal' çağrıları yapıldı, sosyal temastan kaçınmaları, mümkünse uzaktan çalışmaları tavsiye edildi, kamu kurumları ve özel şirketler bu yönde tedbirler aldı.

Kısmi sokağa çıkma yasakları ve karantina tedbirleri uygulandı, şehirler arası ulaşım kısıtlamaları getirildi.

İlk Kovid-19 vakaları, Fransa'da 24 Ocak'ta, Almanya'da 28 Ocak'ta, İtalya, İspanya ve İngiltere'de ise 31 Ocak'ta tespit edildi. Türkiye de ilk vaka, bu tarihlerden 40 ila 47 gün sonra 11 Mart'ta ortaya çıktı.

SABAH