696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen ve kamuda istihdam edilen taşeron işçilerin 2019 yılında yapılacak olan toplu iş sözleşmesine dahil edilmesine yönleik HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan'a yaptığımız çağrı cevapsız kalmadı ve Hak-İş heyeti, Çalışma Bakanlığı ile bir ziyaret gerçekleştirdi.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve beraberindeki heyet Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’u ziyaret etti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirilen ziyarette, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin, HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Av. Hüseyin Öz, HAK-İŞ Uzman Yardımcısı Merve Yılmaz, Hizmet-İş Hukuk Müşaviri Oğuz Aksoy yer aldı.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen ziyarette, çalışma hayatının gündemindeki konular müzakere edildi.

Görüşmede, 696 sayılı KHK ile kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimlerin şirketlerine geçişi yapılan işçilerin sorunları, KİT’ler başta olmak üzere kadrodan yararlanamayan bir kısım alt işveren işçilerinin durumu, yanlış işkolu tespitleri, geçici ve mevsimlik işçilerin problemleri ve uluslararası temsil konuları görüşüldü.

HAK-İŞ heyeti ile bakanlık heyeti arasında ‘yapıcı çözüm’ arayışları değerlendirilerek, çözüm arayışlarına birlikte devam edilmesinin önemine vurgu yapıldı.

Kamu toplu iş sözleşmeleri ve 696 sayılı KHK kapsamında kamu kurumlarının sürekli işçi kadrolarina ve yerel yönetim kuruluşlarının şirketlerinin sürekli işçi pozisyonlarına geçen çalışanların, 2019 yılı kamu çerçeve toplu iş sözleşmesi protokolüne dahil edilmesini ve toplu iş sözleşmelerinin enflasyonun altında kalmayacak şekilde güncellenmesini gündeme getiren Arslan, sosyal diyalog süreçlerine ilişkin eleştirilerini ve önerilerini paylaştı.

Görüşmede ayrıca, HAK-İŞ heyeti tarafından bakan Selçuk’a gündemdeki sorunları ve çözüm önerilerini içeren ayrıntılı bir rapor sunuldu.

Bakan Selçuk’a HAK-İŞ’in uzun süredir üzerinde çalıştığı çalışma hayatı genel raporu ile taşeron konusunda ayrıntılı rapor sunduklarını belirten Arslan, şu açıklamalarda bulundu:

“Temel olarak taşeron işçilerin Kararnamede yer alan 3 yıllık geçiş sürecinin 1 Ocak itibariyle değiştirilmesini talep ettik. Kamu sözleşmelerine taşeron işçilikten kadroya geçen arkadaşlarımızın da kamu sözleşmeleri kapsamına alınarak yeni bir yaklaşımın önünün açılmasını istedik.