Hep tartışılır Sendika Başkanlarının maaşı, bindikleri arabalar, konakladıkları oteller, yemek yedikleri restaurantlar, sendikacılık adı altında konaklama, ağırlama giderleri.

Geçtiğimiz günlerde yaptığımız maaş haberinden https://www.ajanskamu.net/haber/egitim-bir-sen-karisti-h100898.html  bazı sendika başkanları rahatsız olmuş ve güya yalan haber yapıyormuşuz algısı oluşturmaya çalışarak gündemi değiştirmeye çalışan açıklamalar yapmışlardı.

Üyelerinin maaşlarından kesilen aidatlarla devletten her ay Milyarlarca tl para Sendikalara aktarılıyor. 

Bazı sendika başkanları sahip oldukları imkanları 'hovardaca' kullanıyor, kullansa da 'kullanmıyorum' diyebiliyor. 

Bindikleri araba, yaktıkları yakıt, kullandıkları telefonun faturası, yedikleri yemekten, misafirlerine ısmarladıkları lüks restaurantlardaki çaya, konakladıkları otellerden, yurt içi yurt dışı gezilerine , sendikal faaliyet adı altında eş dost ziyaretlerine kadar herşey üyelerden kesilen aidatlardan karşılanıyor.

Sendika başkanlarının sendikala faaliyet adı altında yaptıkları sendikal faaliyetten daha çok 'sendika ağalığına' dönmüş durumda. 

Üstüne üstlük profesyonel sendikacılık adı altında daha önce de açıkladığımız gibi  bu işler için, aylık 14 bin tl de sendikalarından maaş almaktadırlar. 

Kullandıkları imkanlarve sıfır masrafa siz bir de maaşlarını eklediğinizde aylık 30 bin tllere yakın bir harcama ve maaş imkanına sahip olduklarını çok rahat görebiliyorsunuz.

Sendika başkanlarından ticaret ve ihale ile uğraşanların, 'ekstra-ekstra' gelirlerini ise hiç saymıyoruz. 

Hiçbir şube başkanı ya da sendika başkanı ( Profesyonel olanlar) çıkıp da 'kardeşim yalan bu, alın size maaş bordrom, alın size aylık haracamam' demiyor, diyemiyor.

Sendikaların denetim kurulları var, aylık divan toplantıları yapılır hiçbir başkan bu toplantılarda harcamaları açıklamaz. Divana sunulması gereken faaliyet raporları , giderlere ve harcamalara ait denetim raporları okunmaz.

Başkanlar, konuşur alkışlanır ama yasal olarka gündeme getirilmesi gereken bu konu hiç gündeme gelmez. 

Kimse de bunu sorgulamaz sorgulayamaz...

O denetim kurullarında görev yapanlar zaten başkanların listelerini oluştururken onlara tam bir sadakatle bağlı olacaklarından emin oldukları isimlerdir. Ya da sadece kağıt üzerinde görev yapan isimlerdir. 

 Zaten isteseler de sorgulayamazlar. İşi kılıfına uydurmakla yükümlüdürler.

Gelelim işin özüne...

Sendikanın Özellikle Eğitim Bir Sen Şube Başkanları olmak üzere Sağlık Sen şube başkanlarının aldıkları maaşlar adeta uçmuş durumda. 

İlk örneği Sağlık Sen Sendika çube başkanı ve genel merkez yöneticilerinden başlayarak veriyoruz. 

Geçtiğimiz günlerde Genel merkez yönetimine aldıkları son model arabalarla gündeme gelen , Genel Başkanlarının altına Sıfır AUDİ çektiği Sağlık Sen'in yeni  genel merkez yöneticileri ve başkanları bu sefer de aldıkları maaşlarla gündemdeler. 

 Pusula gazetesinin haberine göre;

Ağustos ayı içerisinde kamu çalışanlarının gözü, 2020-21 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmelerine çevrilmiş idi. Masada hükümetin karşısına, kamu çalışanlarını temsilen en çok üyeye sahip Memur Sen oturdu.


Vaadler rakamlar havada uçuştu, lakin hükümet 2020 yılı için % 4 + 4, 2021 yılı için de % 3 +3 hakem kurulu marifeti ile verip geçti. Oranlar hayal kırıklığı yarattı, tepkiler geldi lakin Memur Sen in bakış açısı nedeni ile cılız söylemler ve mesai bitimi saatlere denk getirilen tiyatral hamleler bir sonuç vermedi.


İşte tam da bu yaşananlardan 3 gün önce, 27 Temmuz 2019 da Memur Sen'e bağlı Sağlık Sen Kızılcahamam'da 5 yıldızlı bir otelde tüzük değişikliği kongresi yaptı.

Sendikanın web sayfasında yer alan yeni tüzüğün 57. maddesi uyarınca sendika başkanlarının maaşları karara bağlandı.

Burada belirlenen katsayı uyarınca, illerde Sağlık Sen şube başkanlarına verilen net maaş 14.037 TL oldu. Bu net tutara SGK kesintisi ve vergiler eklendiği zaman sendikanın kasasından çıkan brüt rakamın 19.500 TL olduğu görülmektedir.

Sendika Genel Merkezinde ise maaşlar daha da artmış durumda.


15 yıl hizmeti olan bir memurun 4.100 TL, sağlık personelinin 4.510 TL, doktorun ise en fazla 8.028 TL, İldeki Valinin 11.000 TL, yerin beş yüz metre altında kömür kazan madencinin 4.800 TL aldığı bir dönemde, sendika başkanlarının bu rakamları kendilerine reva görmesi üyeler arasında huzursuzluğa sebep oldu.


Bir süre önce gerek genel merkez gerekse illerde alınan D segment lüks arabalar ile gündeme gelen sağlık sen de istifalar çığ gibi büyümeye başladı.

Konuya ilişkin sendika yönetiminin sessizliği devam ediyor.


Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Ali Kara'nın maaşının 14 bin lira olduğu ortaya çıktı.


Sağlık Sen Genel Başkanı Semih Durmuş'un maaşı ise milletvekillerini solladı ve 26 bin lirayı aştı.

 İşte Sendika Başkanları ve Genel Başkanının Maaş Bordrosu 

 www.ajanskamu.net