ürk Eğitim-Sen; nöbetçi öğretmenlere genelge ile görev verilemez

Türk Eğitim-Sen MEB tarafından yayımlanan 2018/10 sayılı genelge kapsamında yapılan değişiklikler üzerine Nöbetçi Öğretmenlere Taşımalı Eğitim Servis Araçlarında Görev Verilmesi konulu resmi yazı ile Milli Eğitim Bakanlığına talepte bulundu. Sendika nöbetçi öğretmenlere mevzuatta olmayan ek görevler genelge ile verilemez açıklaması yaptı.

2018/10 SAYILI GENELGE

Okullarda Güvenlik Önlemlerinin Alınması Genelgesi MEB tarafından yayımlandı. Yayımlanan 2018/10 sayılı genelgeye ilk tepki Türk Eğitim-Sendikasından geldi. Sendika tarafından yapılan açıklamada 2018/10 sayılı genelge ile nöbetçi öğretmenlere taşımalı eğitim kapsamında servis araçlarına öğrencilerin iniş-binişlerini kontrol etme görevi getirildiği belirtildi.

2018/10 sayılı Okullarda Güvenlik Önlemlerinin Alınması konulu genelge ilgili hüküm;


Nöbetçi öğretmene servis görevi
Buna göre;

“Taşımalı okul servis araçları ile okula gelen çocukların iniş ve binişteki kontrollerinin nöbetçi öğretmen/idareci tarafından yapılması, kayıt altına alınması ilgi 11/09/2014 tarihli ve 29116 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliğine göre gerekli tedbirlerin alınması”
maddesi genelgede yer almıştır.

TES: MEVZUATA AYKIRI
Türk Eğitim-Sen yaptığı açıklamada nöbetçi öğretmenlere getirilen bu ek görevin bütünüyle mevzuata aykırı olduğunu belirtti. Yürürlükte bulunan kanun ve yönetmelikler kapsamında nöbetçi öğretmenlerin taşımalı eğitim kapsamında böyle bir görevi bulunmamakta olduğu hatırlatılırken “Amacı kendinden üst düzey normlara ilişkin açıklama yapmak olan genelge ile kanun ve yönetmeliklerde olmayan bir görev öğretmenlere getirilemez.” vurgusu yapıldı.

Sendika açıklamasında; “Genelge çıkarmak suretiyle kanun ve yönetmelikler genişletilemez. Bu nedenle, nöbetçi öğretmenlerin görevlerinin tanımlandığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumlar Yönetmeliği ile Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği’nde nöbetçi öğretmenin taşımalı eğitim kapsamında görevi yokken genelge çıkarmak suretiyle nöbetçi öğretmenlere ek görev getirilemez.” ifadelerine yer verirken nöbetçi öğretmenlere taşımalı eğitim kapsamında verilen bu ek görevlerin angarya kapsamında olduğunu açıkladı. Türk Eğitim-Sen genelge ile nöbetçi öğretmenlere getirilen bu ek görevin iptal edilmesini ve taşımalı eğitim servis araçlarında rehber personel çalıştırılması için gereken yasal düzenlemenin yapılmasını Milli Eğitim Bakanlığından talep etti.

Türk Eğitim-Sen tarafından MEB’e yazılan resmi yazı Tıklayınız