Turkey today

 

Türk Lirası'nın (TL)dolar ve euro başta olmak üzere yabancı para birimleri karşısındaki değer kaybını ve uluslararası ekonomi çevrelerinde dillendirilen Türkiye ekonomisinde büyük bir krizin yaklaştığı yorumlarını uzmanlar Sputnik'e değerlendirdi.

Türk Lirası'nın(TL) dolar ve euro başta olmak üzere yabancı para birimleri karşısındaki değer kaybını ve uluslararası ekonomi çevrelerinde dillendirilen Türkiye ekonomisinde büyük bir krizin yaklaştığı yorumlarını uzmanlar Sputnik'e değerlendirdi. İktisatçı akademisyen Dr. Levent Yılmaz ve iktisatçı yazar Mustafa Sönmez, Türkiye'de 24 Haziran seçimlerine kadar kur kaynaklı ekonomik dalgalanmaların süreceği görüşünde birleşirken Türk Lirası'ndaki değer kaybının sebebi konusunda farklı görüşler dile getirdi. Dr. Levent Yılmaz, Türk Lirası'ndaki değer kaybını 'oy kullanacak seçmenin sandıktaki tercihlerine etki edecek şekilde bir finansal saldırı' olarak nitelendirirken 'Batı'da şöyle bir şey vardır; bir operasyon yapılır, siz o operasyonu yakaladığınız zaman komplo teorisyeni olarak nitelendirilirsiniz. Bu kesinlikle bir komplo teorisi değil' dedi.

Mustafa Sönmez ise dövizdeki kur artışının sebebinin dış kaynaklı bir müdahale olmadığını ifade ederek 'Hiç dış komplo filan aramasınlar. Bunun içeriyle ilgisi olduğunun herkes yaşayarak farkında. Hangisi komplo? Enflasyonun tırmanması mı, bütçenin bu kadar açık vermesi mi, işsizliğin bu kadar yüksek olması mı?' diye sordu.

'TÜRKİYE'NİN İFLASI BAŞLADI'

Makro ekonomist ve finans tarihçisi Russell Napier, İsviçre'de yayımlanan Neue Zürcher Zeitung gazetesine verdiği mülakat, Türkiye'de de tartışma yarattı. Napier, Türkiye mülakatında ekonomisiyle ilgili açıklamalarda bulunurken küresel piyasalarda 1980'lerin yeniden yaşanacağını ve Türkiye'yi büyük bir krizin beklediğini iddia edip 'Türkiye'nin iflası başladı' şeklinde konuştu. En geç seçimlerden sonra, Türk Lirasının muazzam değer kaybedeceğini söyleyen ekonomist, Türkiye'nin 400 milyar doları bulan borcunu ödeyemeyecek duruma geldiğini ifade etti.

'TÜRKİYE EKONOMİSİNE GÜVENSİZLİK VAR, GÜVENSİZLİĞİN SONUCU DÖVİZE HÜCUM VAR'