3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununda belirtilen esaslara göre sözleşmeli Uzman Erbaş olarak göreve başlayan, göreve devam eden personel hakkında, 3269 sayılı yasaya yeni bir hüküm eklenerek, sözleşmeli Uzman Erbaş olarak görev yapan tüm personelin kadroya geçirilmesi için TBMM Plan ve Bütçe Komisyonun kanun teklifi verildi.

Sözleşmeli Uzman Erbaş kadrosunda görev yapan personelin, sözleşmelerinin yenilenmesi, bir sonraki dönemde göreve devam edip etmeyeceği, kadrolu veya muvazzaf olarak görev yapan diğer Türk Silahlı Kuvvetleri personeline göre, güvenceli imkanlara sahip olmakla, kadrolu personelin görevine son verilme halleri, sözleşmeli personele nazaran daha zor şartlarla mümkün olmaktadır denildi 


Uzman erbaşlar kadrolu ile aynı şartlarda çalışıyor fakat farklı özlük haklara sahip! Sözleşmeli olarak görev yapan Uzman Erbaşlar, kadrolu personel ile aynı şartlarda, aynı yerlerde görev yapmaktadır. Şartları ve imkanları aynı olmasına rağmen, görevde kalma, görevine devam etme imkan ve şartları farklılık arz eden sözleşmeli personelin aleyhine olan bu durumun düzeltilmesi Anayasanın 10. Maddesinde hüküm altına alman eşitlik ilkesinin bir gereğidir. 


Uzman erbaşların sağlık raporu alması sözleşme yenilememe sebebi! 3269 sayılı Uzman Erbaş yasasının “Tedavi” başlıklı 10. Maddesine göre, sözleşmeli olarak görev yapan Uzman Erbaşlar, “(...)Ancak, uzman erbaşların hava değişimi ve istirahat süresinin toplamı, tedavi süresi hariç olmak üzere istirahat ve hava değişiminin başladığı tarihten geriye doğru son bir yıl içerisinde üç ayı geçemez. Sürenin hesaplanmasına en son alınan hava değişimi ve istirahat süresi dahil edilir. Hava değişimi ve istirahat süresi üç ayı geçenlerin Türk Silâhlı Kuvvetleri ile ilişikleri kesilir. ” Görüleceği gibi, Uzman Erbaş kadrosunda sözleşmeli olarak görev alan personelin, bir yıl içinde, 3 ayı geçecek şekilde istirahat alması, sözleşmesinin yenilenmeme sebebidir. 


Kadrolu ve Sözleşmeli personel aynı yerde farklı haklara sahip! Kadrolu görev yapan Silahlı Kuvvetler rütbeli personeli ile uzman erbaş statüsünde sözleşmeli olarak görev yapan personelin, aynı görev yerinde, aynı imkanlar ve şartlar dahilinde görevlerini ifa etmelerine karşın, özellikle muvazzaf sınıfta yer alan personele göre, ağır şartlara tabi tutulması, muvazzaf personelin rahatsızlanması, son bir yıl içinde üç aydan fazla istirahat kullanması halinde, işine, görevine son verilmemesi, rahatsızlığının durumuna göre geri hizmete yahut farklı hizmet sınıfına verilerek görevine devam etme imkanının bulunmasıyla, ev düzeni, eşinin ve çocuklarının geçimini sağlama imkanının sözleşmeli Uzman Erbaş statüsündeki personele göre, daha net haklarının olması, Anayasanın 10. Maddesinde hüküm altına alınarak anayasal güvence ile sağlanan eşitlik ilkesine aykırılık oluşturduğu dile getirildi.


3269 sayılı kanun kapsamında sözleşmeli Uzman Erbaş statüsünde Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapan tüm personelin, kadrolu veya muvazzaf statüsüne geçirilmesiyle, yukarıda izah edilmeye çalışıldığı üzere Anayasal güvence altına alman eşitlik ilkesinin gereği ve hakkaniyetin sağlanması amaçlandı.