Danıştay'dan İşe Alımlarda Uygulanan Mülakat İçin İptal Kararı Geldi
Danıştay 2. Dairesi, görevde yükselme sınavında yazılıdan yüksek puan alan bir adayın sözlü sınav sonucu başarısız sayılmasına ilişkin işlemi hukuka aykırı bularak iptal etti. Karar, kamu kurumlarında yapılan sözlü sınavların objektif ve denetlenebilir şekilde yapılması gerektiğini bir kez daha gündeme taşıdı.
Dava, İçişleri Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen şube müdürlüğü görevde yükselme sınavı sonrasında açıldı. Yazılı sınavdan 100 puan alan aday, daha sonra katıldığı sözlü sınavda 62 puan verilmesi nedeniyle başarısız sayıldı. Bunun üzerine aday, sözlü sınav değerlendirmesine itiraz ederek konuyu yargıya taşıdı.
Dosyayı inceleyen Danıştay 2. Dairesi, sözlü sınav sonucuna dayanılarak adayın başarısız sayılmasına ilişkin idari işlemi iptal etti. Kararda, kamu görevlerine yapılacak atamalarda uygulanan sözlü sınavların kariyer ve liyakat ilkelerine uygun biçimde gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı.
Mahkeme ayrıca sözlü sınavların yalnızca puan vermekten ibaret olamayacağını, değerlendirme sürecinin yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden yargısal denetime imkan sağlayacak şekilde yürütülmesi gerektiğini belirtti. Bu kapsamda sözlü sınavlarda adayların hangi kriterlere göre değerlendirildiğinin açık biçimde ortaya konulmasının idarenin sorumluluğunda olduğu ifade edildi.
Danıştay’ın verdiği kararın, kamu kurumlarında gerçekleştirilen görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında uygulanan sözlü mülakatlara ilişkin benzer davalar açısından emsal oluşturabileceği değerlendiriliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.