28.11.2021 tarihinde internet siteniz üzerinden yayınlanmış olan “İl Milli Eğitim Müdürü Hakkında Kamuyu Zarara Uğratmaktan Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunuldu” başlıklı aşağıda linkini bıraktığımız haberinize ilişkin olarak 5651 Sayılı Kanunun 9. Maddesi gereği söz konusu haberin haksız ve hukuka aykırı olması ayrıca kamunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla yayından kaldırılması talebiyle işbu başvuruyu yapmaktayız.

https://www.ajanskamu.net/meb/il-milli-egitim-muduru-hakkinda-kamuyu-zarara-ugratmaktan-savciliga-h176522.html linkinde bulunan haberde yer alan içerikler Müdürümüzün imajını haksız olarak zedeleyici niteliğiyle kişilik haklarına saldırı teşkil etmektedir. Haberin içeriği asılsız iddialardan oluşmakta olup erişimin engellenmesi talebimiz bulunmaktadır.

Söz konusu haberde yer alan iddialar ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığının 03.11.2021 tarihli ve E.73860670-662-36054294 sayılı Oluru ile başlatılan 07.12.2021 tarih ve 9637/44,36 sayılı Ön İnceleme Raporunun değerlendirilmesi neticesinde 20.12.2021 tarihinde 28962010/12239 sayılı 2021/59 Karar Nolu karar ile “Şişli İlçe Milli Eğitim Eski Müdürü Murat Mücahit YENTÜR’ün okul müdürleri veya okul aile birliği başkanları ya da yönetim kurulu üyelerine yönelik olarak telkin, tavsiye veya baskısı olduğuna dair somut bilgi, belgeye rastlanılmadığı, sorumluluğunun bulunmadığı, tanık ifadelerinde de bu konuda herhangi bir beyanın bulunmadığı anlaşıldığından Murat Mücahit YENTÜR hakkında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 6’ıncı maddesi gereğince soruşturma izni verilmemesine karar verilmiştir. Şikayette bulunan kişinin bu karara karşı yapmış olduğu itiraz İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Birinci İdare Dava Dairesi tarafından 2022/10 Esas sayılı dosya ile incelenmiş ve 10.02.2022 tarihli 2022/114 sayılı karar ile kesin olarak oybirliğiyle reddedilmiştir.

Yukarıdaki Kararlar içeriğinde de açıkça belirtildiği üzere, Şişli İlçe Milli Eğitim Eski Müdürü, İzmir İl Milli Eğitim Müdürümüz Murat Mücahit YENTÜR’u hedef alan haberinizde yer alan iddialar haksız ve gerçek dışı olup, bu durum hukuka aykırılık teşkil etmektedir.

İddiaların doğruluğu ve dayanakları araştırılmadan İdaremiz ve Kurumumuz temsilcisi aleyhine olumsuz bir kamuoyu oluşturulmaya yönelik olarak bu haberin kullanılması doğru değildir. Ne basın özgürlüğü, ne de vatandaşın haber alma hakkı bu durumla bağdaşmamaktadır. Erişimden kaldırılmasını talep ettiğimiz haber dayanaksız ve kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine neden olan, gerçek dışı bir haberdir. Basın gerçeğe uygun haber vermekle yükümlü ve gazeteci de yayımladığı olayların doğruluğunu araştırmakla görevlidir. Gerçeğe aykırı yayında basının haber verme ödevini yerine getirdiğinden söz edilemez. Gerçek dışı haberlerle kişilik haklarına saldırılması sorumluluğu gerektirir. Bu durum karşısında söz konusu haberin gerçek dışı olması ve İdaremizin ve İdaremiz temsilcisinin kamuoyu önündeki güvenilirliğini, itibarını zedeleyici nitelikte olması nedeniyle, asılsız haberin yer aldığı internet haberinin 5651 Sayılı Kanunun 9. Maddesi gereği söz konusu içeriğin yayından çıkarılması amacıyla işbu başvurunun yapılması zorunluluğu doğmuş olup, ivedililikle gereğinin yapılmasını talep ederiz.

 İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü

                                                                                                                                                                                                            
Vekili
Avukat
Ebru Devseven