Mağdur Öğretmenlerin Ajans Kamu adresimize gönderdikleri mesajları ve taleplerini aynen aktarıyoruz.

İl dışı yer değiştirme başvuruları için açılan kontenjanlar yıldan yıla azalmaktadır. 2018 yılında il dışına toplam 115.091 kontenjan açılırken bu sayı 2019 yılında 88.177’ye, 2020 yılında ise 74.756’ya düşmüştür. İl dışı atamalarında çoğu branşın kontenjanında birçok il yer bile almamıştır. Umutla il dışı yer değiştirmeyi bekleyen öğretmen kontenjan listesinde kendi memleketini dahi görememiştir. Uzun yıllar zorunlu hizmet bölgelerinde çalışıp hizmet puanı biriktiren birçok öğretmen bu yüzden tercih dahi yapamamıştır.

Ayrıca 19 Haziran 2020’de Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik de birçok öğretmenin mağdur olmasına neden olmuştur.  Örneğin yıllardır zorunlu hizmet bölgelerinde puan biriktirmeye çalışan öğretmenler bir gecede dezavantajlı konuma düşmüştür. Bu bölgelerde doktora veya yüksek lisans yapma imkânı çok sınırlıyken daha merkezi konumda çalışıp doktora yapan öğretmen 90 puan, yüksek lisans yapan öğretmen 50 puan almıştır. Oysa bir öğretmen en zorlu bölgede dahi çalıştığında 1 yılda en fazla 30 puan alabilmektedir.

Ayrıca sosyal medyadaki bazı iddialardan da anlaşılmaktadır ki bu sene mart ayında kapanan Destekleme ve Yetiştirme Kursları kimi okullarda haziran ayında kapatılarak yanlış hizmet puanı hesaplamasına neden olmuştur.

İl dışı tayin alamamış öğretmenler normların güncellenerek ve tüm boş kontenjanların gösterilerek ikinci il dışı yer değiştirme başvurularının açılmasını istiyor. Ayrıca kontenjan listesine mazeret atamaları ve yönetici görevlendirmeleri sonucu oluşan boş normların eklenmesini talep ediyorlar. İkinci il dışı isteği bakanlığa veya devletimize ek bir yük getirmeyeceği için Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’un da bu meseleye olumlu yaklaşacağını düşünüyoruz.