Aydın Efeler'deki Atatürk Özel  Eğitim Meslek Okulu öğretmenlere yapılan baskı iddialarıyla gündemde.

İkizdere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Mobing İddiası Ortalığı Karıştırdı İkizdere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Mobing İddiası Ortalığı Karıştırdı

5 idareci, 29 öğretmen, bir hizmetli, bir de kamu emekçisinin görev yaptığı okulda Eğitim-İş Sendikası'na üye bir  eğitim emekçisinin atölyesinin, okul müdiresi Huriye Oktay tarafından yönetmeliğe aykırı olarak kapatılmak istendiği söyleniyor.

Eğitim İş Aydın Şube Başkanı Şaban Özdemir'in soL'a verdiği bilgiye göre, Oktay göreve geldiği günden beri baskıcı, liyakatten yoksun tutumlarıyla, öğretmenlere ve okuldaki diğer personele sıkıntı yaratıyor.
Zihinsel öğrencilere yönelik en temel atölyelerden biri'

Şaban Özdemir, kapatılmak istenen el sanatları atölyesinin temel iş becerileri, el göz koordinasyonu, iş disiplini konularında zihinsel öğrencilere yönelik en temel atölyelerden biri olduğunu belirtiyor.

"Okul müdiresi velilere baskı yapıp usulsüz toplantılarla el sanatları atölyesine öğrenci kaydını engelledi" diyen Özdemir, asıl nedenin söz konusu atölyeyi sağlayan öğretmenin Eğitim İş'li olmasından ileri geldiğini söylüyor.

Eğitim İş Aydın Şube Başkanı ayrıca okulun maaş karşılığı derse girmesi gereken kadrolu öğretmeni varken öğretmeni olmayan atölyeye sınıf açıp ücretli öğretmen görevlendirdiğini anlatıyor.

Müdür yardımcısının da benzer bir tutum sergilediğini, bu nedenle daha önce ceza aldığını ifade ediyor:

Bütün bu yapılanların arkasındaki asıl nedeninin El sanatları atölyesi öğretmeninin Eğitim-İş üyesi olmasından kaynaklanıyor. Müdirenin baskıcı tutumlarına ek olarak okul müdür yardımcısı Meltem Koçi Toktaş da okul müdiresi ile birlikte başta el sanatları öğretmeni olmak üzere bazı öğretmenlere intikamcı ve baskıcı bir tutumla davranıyor. Hatta bu durum mobing boyutuna ulaşmış durumda. Müdür yardımcısı da bu baskıcı ve mobinge varan tutum ve davranışlarından dolayı disiplin cezası almış olmasına rağmen hala aynı baskıcı tutum ve davranışlarını sürdürüyor."
Okuldaki bu ve benzer uygulamaların öğrencilere zarar verdiğine işaret eden Özdemir, konuyu ilgili İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileriyle görüştüğünün ve ilgili yetkililerin okul müdiresini uyardığının da altını çiziyor.

'Burada özel öğrencileri eğitim ve öğretim görüyor, bu misyonla görev yapılmalı'

Özdemir, okul öğretmenlerinin sene başı öğretmenler kurulu toplantısında, yapılan uygulamaların mevzuata uygun olmadığını söylemeleri üzerine müdirenin "İstediniz yere şikâyet edin, kimseden korkmuyorum, ben kararı aldım, değiştirmiyorum, değiştirmeye de gerek görmüyorum" dediğini aktarıyor.

"Bu okul özel öğrencilerimizin eğitim ve öğretim gördüğü bir okuldur. Bu okulda idarecilerin bu misyonla görev yapması gerekir. Özellikle bu tür okullarda okul idarecilerinin öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin motivasyonlarını yüksek tutması gerekir. 1992 yılından beri hizmet veren ve çok sayıda idarecinin görev aldığı bu okulda bugüne kadar bu tür baskıcı ve mobinge dayanan idareci tutumu ne görülmüştür ne de duyulmuştur."

Özdemir, "İdareciler sorunun kaynağı değil, çözüm kaynağıdır. Makamlar devlete meydan okumak için değil, hizmet etmek için tahsis edilmiştir. Kamuoyuna ve yetkililerine buradan sesleniyoruz: Okulu müdiresi bu gücü, bu kural tanımazlığı kimlerden alıyor? Bu Ali kıran baş kesen davranışı, hangi güce dayanarak yapıyor?" diyor.

Şaban Özdemir, sendika olarak okul müdiresinin derhal görevden alınmasını ve ilgililer hakkında soruşturma açılmasını beklediklerini söylüyor.

Kaynak: haber.sol.org