Proje okullar ile ilgili tartışmalar giderek büyüyor. Proje okullara yönetici atama sonuçlarının açıklanmasının ardından bazı liselerin proje okul listesinden çıkarıldığı anlaşıldı. Bu durum da deyim yerindeyse bir depreme ve isyana neden oldu. Bir yanda eğitimciler bir yanda da veliler liste dışı kalan okullarla ilgili eleştirilerini sıralarken, öğrenciler de şaşkın.

Veliler, tercihlerini proje okul niteliğini dikkate alarak yaptıklarını söylerken, bu niteliklerini yitiren okullarda yürütülen projelerin ne olacağını soruyor. Eğitimciler ise proje okul listesinin hangi kritere göre azaltıldığını öğrenmek istiyor. Çünkü aralarında yüzde 2’lik dilimdeki Anadolu liseleri proje okul olmaktan çıkarılırken, yüzde 4-5’lik okulların listede olduğunu hatırlatıyor. Proje okul iken bu statünün kaybedilmesiyle birlikte okulların olumsuz etkileneceğini söyleyen eğitimciler, bu durumun tercih olasılıklarını azaltacağını ve okulların puanlarını da düşüreceklerini dile getiriyor.

BELLİ OKUL TÜRLERİ Mİ?
Üstelik liste dışı kalan okulların ağırlığının belli okul türleri olduğu, belli okul türlerinin ise korunduğunu ifade ediyor. Ancak hangi okulların liste dışı kaldığı belli olmadığı için “belli okul türlerinin elendiği” iddiasının doğruluğunu kanıtlamak da mümkün değil.

NASIL LİSTE DIŞI KALDILAR?

Ancak şöyle bir örnek de söz konusu. Örneğin İstanbul’da Şişli Anadolu Lisesi liste dışı kaldı. Bu okulun binası depreme dayanıklı olmadığı için yeniden yapılırken, misafir olarak Kuştepe Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi’ndeydi. Bu lise proje okul olarak kalırken, Şişli Anadolu Lisesi listeden çıktı.

Yine bir başka örnek verelim. Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi, ortalama yüzde 2’lik dilimden öğrenci alıyor. Bu okul binası yeniden yapılacağı için bu yıl Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi’ni misafir ediyordu. Bu okullardan biri yüzde 2, diğeri yüzde 4’lük dilimden öğrenci alıyor. Proje okulluktan çıkarılan ise Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi oldu.

Üniversite öğrencilerinden fahiş okul zamlarına tepki Üniversite öğrencilerinden fahiş okul zamlarına tepki

HANGİ LİSELER VAR?
Yine benim edindiğim bilgilere göre proje okul listesinden çıkarılanlar arasında; Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi ile Şişli Anadolu Lisesi’nin yanı sıra Üsküdar Hacı Sabancı Anadolu Lisesi, Kartal Köy Hizmetleri Anadolu Lisesi , Göztepe İhsan Kurşunoğlu Anadolu Lisesi, Sarıyer  Özdemir Sabancı Emirgan Anadolu Lisesi, Eyüp Anadolu Lisesi, Kağıthane Anadolu Lisesi gibi okullar bulunuyor. Anadolu’da ise Anadolu liselerinin yanı sıra bazı fen liselerinin de liste dışı kaldığı belirtiliyor.

SINAVLA MI ALACAKLAR?

Şimdi merak edilen ise bu okullar proje okullar listesinden çıkarıldığına göre yürütülen projeler ne olacak? Ayrıca bu okullar sınavsız yerel yerleştirmeyle mi öğrenci alacak? Gerçi okulların sadece proje okul statüsünü yitirdiği ama yine de sınavla öğrenci almaya devam edeceği ifade ediliyor.

SAYILARI ÇOK AMA

Evet proje okulların sayısının çok olduğunu kabul edelim sayıları en son 2 binin üzerine çıkmıştı. İyi de bu statüyü bu okullara kim verdi? Cevap elbette ki Milli Eğitim Bakanlığı. I zaman neden sayılarının bu kadar çok artmasına yol açtınız? Şimdi bakanlık bu sayıyı azaltmak istiyor hatta 1200 okulun listeden çıkarıldığı da belirtiliyor ama yine elimizde liste olmadığı için tam sayıyı da söylemek olanaksız.

Ancak burada tartışılması gereken hangi kriterlere göre okullar listede kaldı ve çıktı? Okulların yüzdelik dilimleri dikkate alınıyor desek örnekler bunu göstermiyor.  O zaman hangi kriterler söz konusu oldu? Bunların şeffaflıkla açıklanması gerekmez mi?

MÜDÜRLER NE OLDU?
Gelelim müdürlere; görev süreleri dolanlarda atamalar yapıldı. Ama bu atamalarda da sıkıntılar olduğu dile getiriliyor. Yine bana gelen bilgilere göre aralarında müdür, müdür yardımcılığı gibi görevlerde bulunmayan eğitimcilerin de yani öğretmenlerin proje okullara müdür olarak atandığına ilişkin.

KİMLER KALDI, KİMLER GİTTİ LİSTESİ

Ortada ne yazık ki hangi okullar listede kaldı, hangileri çıktı görebileceğimiz bir liste yok. Ben Milli Eğitim Bakanlığı’ndan istedim, gelirse paylaşırım. Ama liste dışı olup olmadığınızı anlamanın yolu eğer okulunuzda müdür ya da müdür başyardımcısı ya da müdür yardımcısının süresi dolduysa ve atama yapıldıysa o zaman proje okul olarak devam ediyorsunuz. Atama yapılmadı da valilik görevlendirme yapacaksa o zaman liste dışı kaldınız demektir. Bu yıl proje okul niteliğini kaybeden okullara valilik tarafından görevlendirme yoluyla atama yapılacak.

EĞİTİM SENDİKALARI YARGIDA

Bu arada eğitim sendikaları da bazı maddelerin iptali için yönetmeliği yargıya taşımış durumda.

LİSTE DIŞI KALDIĞI SÖYLENEN OKULLARDA PUANLAR
Hadi gelin liste dışı kaldığı belirtilen bazı okulların 2023 yılı ilk merkezi yerleştirme ve iki nakil dönemindeki puanlarına bir bakalım.  

Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi

İlk yerleştirme: 472,6063

İlk nakil: 472,3386

İkinci nakil: 471,5623

Beşiktaş Arnavutköy Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi

İlk yerleştirme: 456,3966

İlk nakil: 453,227

İkinci nakil: 452,7619

Üsküdar Hacı Sabancı Anadolu Lisesi:

İlk yerleştirme: 449,1798

İlk nakil: 449,0159

İkinci nakil: 448,3799

Kartal Köy Hizmetleri Anadolu Lisesi

İlk yerleştirme: 468,4220

İlk nakil: 466,9035

İkinci nakil: 466,3657

Göztepe İhsan Kurşunoğlu Anadolu Lisesi

İlk yerleştirme: 452,8787

İlk nakil: 454,3872

İkinci nakil: 453,686

SARIYER / Özdemir Sabancı Emirgan Anadolu Lisesi

İlk yerleştirme: 424,6551

İlk nakil: 420,7865

İkinci nakil: 419,4644

Eyüpsultan Anadolu Lisesi

İlk yerleştirme: 453,6065

İlk nakil: 454,1296

İkinci nakil: 453,4297

Şişli Anadolu Lisesi

İlk yerleştirme: 444,7293

İlk nakil: 444,5172

İkinci nakil: 444,0972

Kağıthane Anadolu Lisesi

İlk yerleştirme: 437,0154

İlk nakil: 441,7383

İkinci nakil: 441,3732

Pervin KAPLAN