ile Hekimliği sistemi Türkiye'de yaklaşık olarak 10 yıldır, önce pilot uygulama olarak başlamış ve daha sonra genele yayılarak özellikle koruyucu sağlık hizmetinde başarılara imza atmıştır.

Sistemde çalışan Hemşire, Ebe, Sağlık memuru ve Acil Tıp Teknisyenleri koruyucu sağlık hizmetlerinde en önde yer almışlardır. Aile Sağlığı Çalışanı ünvanı ile çalışan hemşire, ebe, sağlık memuru ve acil tıp teknisyenleri Sağlık Bakanlığının talebi doğrultusunda kamu kurumlarından kurumunun da muvafakatı ile Aile Hekimliği Sistemine Sözleşmeli olarak kurumlarındaki özlük haklarını dondurarak Aile hekimliği sistemine Sözleşmeli olarak başlamışlardır.

Doldurulamayan birimler ise Kamu Dışı Aile Sağlığı Çalışanları alınarak doldurulmaya çalışılmıştır.

10 yıllık süre içinde sosyal hayatı değişen, sağlık durumu değişen sağlık çalışanı, Aile hekimliği sözleşmesini feshederek kamudaki görevine dönüp oradaki haklarından (yer değiştirme, ücretsiz izin rapor, emeklilik tazminatı vb) faydalanarak çalışma hayatını ve sosyal hayatını devam ettirebilmektedir. Ancak, kadrosu Kamu kurumunda olan sağlık çalışanı Aile Hekimliği sisteminde edindiği tecrübesi ve bilgi birikimi, Aile hekimliğinde devam etmediği için hastanelerin başka birimlerinde çalıştırılarak bu deneyim ve bilgi birikiminden faydalanılamakta bu yüzden işgücü kaybı oluşmaktadır.

Kamu görevlisi sağlık çalışanı ile doldurulamayan birimlere alınan, kamudışı sağlık çalışanları Aile Hekimliği sisteminde; Yer değişikliği hakkı, Eş durumu tayin hakkı, Ücretsiz izin hakkı, Emeklilik tazminat hakkı, Hastalık izin hakkı, Askerlik süresince ücretsiz izin hakkı Doğum sonrası ücretsiz izin hakkı gübi özlük hakları olmadığı gibi işten çıkarıldığında, bu yaştan sonra iş bulma imkanı da bulunmamaktadır. Sesini bakanlığa duyurmak için "sesimizi duyan varmı" sloganı ile, 3600 Sağlık çalışanı yardım istemektedir. Aile Hekimliği sistemindeki Kamudışı Aile Sağlığı Çalışanları çalışma hayatı ve sosyal hayatını birlikte devam ettirebilmek için iş güvencesi istiyor

Bugüne kadar sistem içerisinde edinmiş oldukları tecrübe ve bilgi birikiminden faydalanılmasını istiyor. Devletten maaşını alan, yıllardır vergisini, primini ödeyen sağlık çalışanları, hakları olan emeklilik tazminatını istiyor.

Kamudışı Aile Sağlığı Çalışanlarının iş güvencesi verilmelidir. Kamu Dışı Aile Sağlığı Çalışanları Platformu