Ajans Kamu adresimize ulaşan Anestezi tekniker ve teknisyenleri'nin sorunlarını ve talep ve çözüm önerilerini aynen aktarıyoruz;

ANESTEZİ TEKNİKER VE TEKNİSYENLERİ MESLEKİ SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

1) Anestezi tekniker ve teknisyenlerinin resmi görev tanımı bulunmamaktadır. Resmi görev tanımlananın olmaması durumu, hastanelerde faal olarak icra etmek zorunda oldukları uygulamaların hukuksal geçerliliği olmaması sorununa sebep olmaktadır. Dolayısıyla bizler, her şeyden evvel, resmi görev tanımımızın yapılmasını ve aşağıda şekilde resmiyete geçirilmesini istiyoruz.

‘Görev Tanımı: Anestezi tekniker ve teknisyenleri ameliyata alınacak hastanın, Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı kontrolünde, ameliyat öncesi (preop), ameliyat esnası ve ameliyat sonrası (post-op) takip, uyutma ve uyandırma, solunum değerlerini takip ve kaydetme, anestezi ile alakalı teknik cihazların kullanım, bakim ve kontrol işlemlerini yürütür.

Yoğun bakımlardaki ventilatör cihazdakinin sorumluluğu anestezi tekniker ve teknisyenlerine aittir ve ventilatör cihazlarına bağlı olan hastaların solunum değerlerini takip ve kaydeder. Anestezi tekniker ve teknisyenleri ameliyathane, resisütasyon, mavi kod, yoğun bakımlarda endotrakeal entübasyon, nazogastrik sonda takılması, intravenöz kateterizasyon, intravenöz ilaç uygulama, devam eden sedatiflerin ve inotropların takibi, anestezi hekimiyle koordineli şekilde yönetim ve uygulamasında görev alırlar. Bunların yani sıra dış anestezi uygulamaların da uzman doktor eşliğinde görev alırlar. Yukarıda bahsi geçen hususların tümü anestezi tekniker ve teknisyenlerinin sorumluluğu altındadır ve dahi görevleridir.

2) Anestezi teknikerleri olarak ön lisans programında eğitimini ve öğretimini aldığımız en önemli husus, hasta solunum fizyolojisi, anestezi cihazları ve ventilatörlerdir. Hasta solunumuyla ve ventilatör cihazlarının kullanımı açısından branşımız gerek uygulama olarak daha donanımlıyız. Bu sorumluluğun tümüyle bizlere verilmesini talep ediyoruz. Zira yoğun bakımlarda kullanılan opioid, sedatif, analjezik ve anestezik ilaçlarının uygulanmasının doğru yapılabilmesi, bu ilaçlanın uygulandı hastaların takibinin yine doğru bir şekilde yapılabilmesi, ilaveten gerektiği durumlarda entübasyon işleminin zaman kaybetmeden ve sağlıklı olarak yapılabilmesi, bu hastalanın solunum ve genel durum takibinin yapılması, ilaveten hastalanın raporlandırılması için anestezi tekniker ve teknisyenlerine zaruri ihtiyaç vardır. Bu sebeple yoğun bakımda kadro açılmasını talep ediyoruz.

3) Hastanelerin en önemli sağlık personellerinden olan anestezi tekniker ve teknisyenleri her yıl katlanan mezun sayısı ve buna paralel olarak azalan kamuya alımlar sebebiyle 80.000 mezun sayısına ulaştı. 80.000 mezuna göre Anestezi tekniker ve teknisyen alımları yetersiz kalmaktadır. Bu yığılmanın önüne geçilmeli ve daha sağlıklı saylarla mezun verilmelidir. Üniversite hastaneleri de sözleşmeli alımda isme yönelik talepte bulunmamalı, istenilen belge, çalışma şartlarını vs belli bir kişiye yönelik yapmamalı; bu sayede anestezi alımlarında daha adil, daha adaletli olacaktır. Anestezi tekniker mezun sayısı her geçen gün artmaktadır, özelikle özel üniversitelerin mezun sayısının fazla olmasıyla birikti istihdam sağlama konusunda yetersiz olmacanı da bu durumu kanıtlar niteliktedir, bu durumun önüne geçmek için Sağlık Bakanlığı, YÖK ve Üniversiteler ortak bir çalışma yürütüp üniversite kontenjanların azaltabilirler. Talebimizin sizler tarafından dikkate alınması sayesinde hem mezun sayasının artması önlenecek hem de daha nitelikli anestezi teknikeri yetiştirilecektir.

Her yıl katlanan mezunu sayısına ve kpss den yüksek puanlar almamıza rağmen atanamamaktayız. Mağduriyetimizin giderilmesi adına 2021-2022 yılları içerinde bölümümüze hakkettiği atama sayısının verilmesini talep ediyoruz.

EN SON GELİŞMELER İÇİN BİZİ TWİTTER'DAN TAKİP EDİN, TIKLAYINIZ