Sağlık Bakanlığında çalışanların maddi zorlukları devam ediyor. Bazı çalışanlar, mesai arkadaşlarının yerine çalışarak ya da özel sağlık kuruluşlarında fazla mesai yaparak geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Hemşireler için ödenen saatlik ücretler 30-35 lira arasında değişirken, yol ve yemek masrafları hesaplandığında ellerinde kalan para çok az kalıyor.
Hemşireler, bu zorlu koşullarda "Geçinemiyoruz, başka çaremiz yok. Düzgün bir maaşımız olsun, fazla mesai yapmak istemiyoruz" şeklinde açıklamalarda bulunuyorlar.

Yüksek kira artışları ve artan enflasyon kimi sağlık çalışanlarının daha küçük şehirlere göç etmesine kimi sağlık çalışanlarının da daha fazla mesai yapmasına neden oldu. Daha önce özelde nöbet tutan hemşireler artık gelirlerini artırmak için arkadaşları yerine nöbet tutmaya başladı.

Saati 30-35 Lira

Kamuda nöbet sistemi, 8, 16 ve 24 saat şeklinde farklı vardiyalarla yapılıyor. Acil servislerde nöbet sistemi ise 24 saat. Bir çalışan 24 saat çalışıp ertesi gün izin yapıp, ikinci gün işe gelmek zorunda. Yani gün aşırı nöbet tutuluyor. Buna rağmen bir iki gün boşluğu olan acil çalışanları bile geçinemedikleri için özel hastaneye gidip ekstra nöbet tutuyor

Mesai ücretleri ise acil, yoğun bakım, servis gibi görev yapılan yere göre değişiyor. Kamuda 24 saatlik bir nöbetin ortalama ücreti 800 lira olurken, özel hastanelerde bu ücret 600-700 lira civarında bulunuyor.

Bir hemşirenin nöbet ücreti saat başına yaklaşık 30-35 lira. Doktorların nöbet saat ücreti 40 lirayı bulurken, sağlık memurlarının ücreti 26 liraya kadar düşüyor. Herkesin kadrosuna göre değişiyor. Bir hemşire maaşı ise 12 bin ile 17 bin lira arasında değişiyor. Tüm özel hastanelerdeki nöbet sisteminin ise devlette geçim sıkıntısı yaşayan doktorlar üzerinden döndüğü belirtiliyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Şişli Şube Eşbaşkanı Abuzer Aslan hastanenin her biriminde her ay nöbet listelerinin hazırlandığını belirterek, “Herkese ayda ortalama 1-2 nöbet çıkar. Ancak yüksek enflasyon ve geçim sıkıntısı öyle bir hal aldı ki sağlık çalışanları artık kendi istekleriyle nöbet tutmak zorunda kalıyor. Nöbet tutmak istemeyen arkadaşının yerine nöbete kalınıyor” dedi.

Fazla mesai ücretleri geç yatırıldı

Sağlık Yöneticileri 2024 Yılında Ne Kadar Maaş Alacak? Sağlık Yöneticileri 2024 Yılında Ne Kadar Maaş Alacak?

Aslan, kamuda mart ayında nöbet tutan sağlık çalışanlarının ücretinin de zamanında yatırılmadığını söyledi. Aslan, “Mart ayındaki fazla mesai ücreti en geç nisan ayında ödenirdi. Bu kez 3 Mayıs'ta ödendi. Sorduğumuzda, para kalmadığını söylemişlerdi” dedi.

'Son dönemde mecbur kaldık'

Daha önce nöbet tutmayı çok istemediklerini ama son dönemde mecbur kaldıklarını anlatan kamu çalışanı bir hemşire, daha çok özelde nöbet tutmayı tercih ettiklerini ancak koşulların zorlaşmasıyla kamudaki düşük mesai ücretlerini de kabul eder hale geldiklerini söyledi.

‘Daha küçük şehirlere göç ettiler’

Pandemiden sonra hemşirelere fazla mesai yazdırılmadığını, son aylarda yeniden yazılmaya başlandığını anlatan başka bir hemşire bunun nedenini şöyle anlattı: “Artan ev kiraları ve yüksek enflasyon nedeniyle geçinemiyoruz. Tayinler açıldığında arkadaşlarımız daha küçük şehirlere göç etti. Çocuklarına daha iyi bakabilmek için bunu yaptılar. Giden tüm arkadaşlarımızın yerine yeni insanlar gelmedi. Bu da gün içinde ayrıca iş yükü getirdi.”

'Fazla mesai yapmak istemiyorum'

Kamuda üçüncü basamak bir sağlık kuruluşunda çalışan bir hemşire, “Düzgün bir maaşım olsun istiyorum. Fazla mesai yapmak istemiyorum. İnsanca yaşamak istiyorum. En son ne zaman dışarı çıktığımı hatırlamıyorum. Ev kirası, yemek ve fatura derken maaş kalmıyor. Ailemizin en temel ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. Çocuklu insanları düşünemiyorum bile...” dedi.

'Özel zengin hasta'

Öte yandan, ek gelir sağlamak isteyen hemşireler daha çok özel hasta bakımına yöneliyor. 'Özel zengin hasta' aradıklarını söyleyen hemşirelere göre, hastanede beş nöbette kazandıkları ücreti, özel hasta bakımında bir günde alıyorlar.

Nöbetlerini değiştirip, özel hastanelerde nöbet tutmaya gittiklerini anlatan başka bir hemşire, “Açlık sınırı altında yaşayan halimizi görmüyorlar” diye konuştu.(Halk Tv)