ASMED'den yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

ASMED olarak taleplerimiz arasında en önemli talebimiz sağlık çalışanlarının iş güvencesidir. 5258 sayılı aile hekimliği kanunu, 4924 sayılı eleman temininde güçlük çekilen yerlerde sözleşmeli sağlık personeli çalıştırılması ile ilgili bazı kanunlar ve kanun hükmünde kararnamelerinde değişiklik yapılması hakkında kanunu kapsamında sözleşmeli statüde çalıştırılan Kamu Dışı Aile Sağlığı çalışanlarının (Hemşire Ebe, Sağlık memuru ve Acil Tıp Teknisyeni) en önemli sorunu sözleşmelerinin sürekli olmaması ve iş güvencesinin olmaması nedeni ile geleceğe güvenle bakamamalarıdır.  Kamu Dışı Aile Sağlığı Çalışanlarının 657 sayılı yasa kapsamına alınmaları ile İş güvenceleri sağlanacaktır.

            Derneğimizin yaptığı saha çalışmaları ve ASM ziyaretleri sonucunda Kamu Dışı Aile Sağlığı Çalışanlarının (Hemşire, Ebe, Sağlık Memuru Acil Tıp Teknisyeni) sorunları, talepleri konusundaki görüşlerimiz aşağıda sunulmuştur.

Sağlık sisteminde birçok personel statüsünde istihdam sağlanmaktadır. Bunların arasında;

4924 sayılı eleman temininde güçlük çekilen yerlerde sözleşmeli sağlık personeli çalıştırılması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması hakkında kanun (sözleşmeli)

 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu (sözleşmeli) yer almaktadır.

663 sayılı sağlık alanında bazı düzenlemeler hakkında kanun hükmünde kararnamenin 45/A maddesinin 4. fıkrasında şöyle düzenlenmiştir. ''Sözleşmeli sağlık personelinden üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (A) bendi kapsamındaki kadrolara atanır. Bu kadrolara atananlar, aynı yerde en az bir yıl daha görev yapar, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmaz'' bu maddeye istinaden üç yıllık sözleşmeli sağlık çalışanı 657 sayılı yasanın 4/A kadrosuna atanabilmektedir.

4924 Sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında sözleşmeli olarak çalıştırılan Kamu Dışı Aile Sağlığı Çalışanı ise kadrolu statüye geçememektedir.

4924 sayılı kanun  7. maddesinde ''Kesintisiz on yıl süreyle sözleşmeli personel olarak hizmet etmiş ve bu süre içerisinde aylıktan kesme ve üstü disiplin cezası almamış olanlar, sicilleri olumlu olmak kaydıyla, sürekli sözleşmeli personel olma hakkını elde etmiş sayılır. (Değişik son cümle: 20/10/2005-5413/3 md.) Bu hakkı elde etmiş personelin sözleşmesi, 657 sayılı Kanuna göre Devlet memurluğundan çıkarma cezası verilmesini veya sözleşmenin feshedilmesi gerektirecek bir fiil işlemedikçe emeklilik hakkını elde edene kadar bakanlık tarafından tek taraflı olarak feshedilemez'' Kanun maddesi gereğince sözleşmeli sağlık çalışanı kadroya geçemez sözleşmeli olarak emekli olabilmektedir.

5258 sayılı Aile Hekimliği kanunun 3. maddesinde

'' Sağlık Bakanlığı; Bakanlık veya diğer kamu kurum veya kuruluşları personeli olan uzman tabip, tabip ve ile sağlığı çalışanı olarak çalıştırılacak sağlık personelini, kendilerinin talebi ve kurumlarının veya Bakanlığın muvafakati üzerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın." ibaresi ile Aile hekimi ve Aile sağlığı çalışanlarının ayrı bir sözleşmeli statüde olacakları belirtilmiştir.

Bu düzenlemeler gereğince aile hekimliği sisteminin başladığı 15.09.2005 tarihinden bu yana sözleşme imzalayan sağlık personelinin 663 sayılı kanun hükmünde kararnamenin 45/A Kapsamında sözleşme imzalayan sağlık çalışanı ile arasında önemli farklılıklar bulunmaktadır. Aile hekimliği birimlerinde kamu dışı olarak sözleşme imzalayan sağlık çalışanının 657 sayılı yasa kapsamında olmadıkları için ciddi sorunlar yaşmaktadırlar. Bu sorunların başlıcaları şunlardır:

Kamu çalışanı ASÇ eş durumu tayin hakkını kullanmak için asli kadrosunun olduğu görev yerine geçerek tayin kullanıyor ve iş garantisi devam ediyor. Kamu Dışı ASÇ ise işten çıkarılıyor ve işsiz kalıyor.

Kamu çalışanı Aile Hekimi ile iş barışı bozulduğunda birim değişikliği için bekleme süresini doldurduktan sonra asli kadrosunun olduğu görev yerine geçip sonra başka bir birim ile hemen sözleşme imzalayabiliyor. Ancak Kamu Dışı ASÇ iş barışı bozulsa bile işsiz kalmamak için maruz kaldığı mobing’e boyun eğmek ya da işten ayrılmak zorunda kalıyor.

Kamu çalışanı ASÇ doğum sonrası ücretsiz izin hakkını kullanmak için asli kadrosunun olduğu görev yerine geçerek iznini kullanıyor ve iş garantisi devam ediyor. Kamu Dışı ASÇ ise işten çıkarılıyor ve işsiz kalıyor.

Kamu çalışanı ASÇ askere gideceği zaman ücretsiz izin hakkını kullanmak için asli kadrosunun olduğu görev yerine geçerek iznini kullanıyor ve iş garantisi devam ediyor. Kamu Dışı ASÇ ise işten çıkarılıyor ve işsiz kalıyor.

Kamu çalışanı asıl görev yerine dönerek emeklilik hakkını kazanıyor ancak Kamu dışı ASÇ’nin emeklilik hakkı bulunmamaktadır.

Aile Hekimliği Sisteminde 180 gün heyet raporu sonrası izinlerde Aile Hekimliği sözleşmesi fesih olur ve kamu çalışanı ilk görev yerine dönerek rapor izni 657’ye göre devam eder. Kamu Dışı ASÇ ise işten çıkarılır.

Bu sorunlar nedeni ile Kamu Dışı Aile Sağlığı çalışanı Hemşire, Ebe, sağlık memuru ve ATT'lerin (Eş durumu tayin hakkı, Yer değiştirme hakkı, Doğum sonu ücretsiz izin" Askerlik süresince ücretsiz izin hakkı, Emekli tazminat hakkı, Hastalık izin hakkı) En önemlisi iş güvencelerinin olması için 2 No’lu Genel Kadro Ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 5., 6 Ve 7.Maddeleri gereğince Cumhurbaşkanlığı makamı tarafından yapılması, sözleşmeli personelin mağduriyetinin giderilmesi konusunda gerekli takibin ve başvurunun yapılmasını arz ve talep ederiz.

AH : Aile Hekimliği

ASÇ : Aile Sağlığı Çalışanı

ASM: Aile Sağlığı Merkezi

KAMU DIŞI AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANLARININ (EBE, HEMŞİRE, ATT, SAĞLIK MEMURU) SORUNLARI VE TALEPLERİ

TALEP EDİLEN HAKLAR

SORUNLAR

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

1

EŞ DURUMU TAYİN HAKKI

Kamu çalışanı ASÇ eş durumu tayin hakkını kullanmak için asli kadrosunun olduğu görev yerine geçerek tayin kullanıyor ve iş garantisi devam ediyor. Kamu Dışı ASÇ ise işten çıkarılıyor ve işsiz kalıyor.

Kamu dışı ASÇ sözleşme hakkı devam ettirilerek gitti ilde ya da ilçede mevcut boş birim ile sözleşme yapma hakkı verilmelidir.

2

DOĞUM SONU ÜCRETSİZ İZİN

Kamu çalışanı ASÇ doğum sonrası ücretsiz izin hakkını kullanmak için asli kadrosunun olduğu görev yerine geçerek iznini kullanıyor ve iş garantisi devam ediyor. Kamu Dışı ASÇ ise işten çıkarılıyor ve işsiz kalıyor.

Kamu dışı ASÇ'na, sözleşme hakkı saklı kalmak şartı ile doğum sonrası ücretsiz izne çıkma hakkı verilmeli, izin dönüşünde boş olan birim ile sözleşmesinin devam etmesi hakkı verilmelidir.

3

ASKERLİK SÜRESİNCE ÜCRETSİZ İZİN HAKKI

Kamu çalışanı ASÇ askere gideceği zaman ücretsiz izin hakkını kullanmak için asli kadrosunun olduğu görev yerine geçerek iznini kullanıyor ve iş garantisi devam ediyor. Kamu Dışı ASÇ ise işten çıkarılıyor ve işsiz kalıyor.

Kamu dışı ASÇ askere gittiğinde ücretsiz izin verilmeli, askerlik dönüşünde kendi birimi hala boş ise oraya değilse boş olan birim ile sözleşme yapma hakkı tanınmalıdır.

4

EMEKLİ TAZMİNAT HAKKI

Kamu çalışanı asıl görev yerine dönerek emeklilik hakkını kazanıyor ancak kamu dışı ASÇ emeklilik hakkı bulunmamaktadır.

Kamu dışı ASÇ’ye emeklilik tazminatı yolu açılmalıdır.

5

HASTALIK İZİN HAKKI

Aile Hekimliği Sisteminde180 gün heyet raporu sonrası izinlerde Aile Hekimliği sözleşmesi fesih olur ve kamu çalışanı ilk görev yerine dönerek rapor izni 657’ye göre devam eder. Kamu Dışı ASÇ ise işten çıkarılır.

Kamu dışı ASÇ’de hastalık nedeni ile alınan rapor sınırlaması kaldırılmalı ya da ASÇ sözleme hakkı devam ettirilmelidir.

AH : Aile Hekimliği

ASÇ : Aile Sağlığı Çalışanı

AİLE SAĞLIĞI MENSUPLARI DERNEĞİ YÖNETİM KURULU